Ako pripraviť cesto jednoducho a chutne: tajomstvá, triky a 5 podrobných receptov

Ako pripraviť cesto jednoducho a chutne: tajomstvá, triky a 5 podrobných receptov

Ako pripraviť cesto jednoducho a chutne: tajomstvá, triky a 5 podrobných receptov

Cesto je cesto s rôznym stupňom tekutiny, do ktorého sa pred vyprážaním namáčajú kúsky jedla. Chceme vám povedať, ako pripraviť dokonalé cesto na akékoľvek jedlo.

Ako pripraviť cesto jednoducho a chutne

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Prečo potrebujete cesto?
  • Z čoho sa skladá cesto?
  • Aké je tam cesto?
  • Akú tekutinu použiť do cesta
  • Akú zeleninu možno vyprážať v cestíčku?
  • Aké korenie možno použiť na cesto?
  • Čo ešte pridať do cesta?
  • Ako smažiť jedlo v cestíčku
  • Malé triky
  • Pivné cesto pre morské ryby
  • Sódové cesto na kotlety
  • Chrumkavé cesto na krevety, chobotnice a zeleninu
  • Syrové cesto na ryby, ktoré sa rozpadá
  • Jednoduché cesto bez vajec

Prečo potrebujete cesto?

Táto otázka má dve odpovede, dokonca tri. Po prvé: cesto potrebujete, ak chcete na panvici alebo v polohlbokom tuku vyprážať niečo jemné, čo môže ľahko vyschnúť: ryby, kuracie prsia, vodnatá zelenina. Vrstva cesta chráni povrch vášho vrtošivého produktu pred vyschnutím a navyše môže chrumkať, čo je samo o sebe úžasné. Po druhé: správne pripravené cesto dodáva chuť výrobkom, ktoré samy o sebe majú nevýraznú chuť alebo naopak chuť, ktorú chcete skryť. Napríklad továrenské brojlerové prsia sú tým najneutrálnejším mäsom, aké si možno predstaviť. A filety zo sumca voňajú ako blato. Pikantné cesto dodá chuť prsiam a somya malichernosť» závoje. Po tretie: v cestíčku je citeľne viac produktu ako bez neho, sýtosť pokrmu sa zvyšuje – a za nižšiu cenu.

Z čoho sa skladá cesto?

Hlavnými zložkami cesta sú vajcia, múka alebo škrob a tekutina (voda, mlieko, pivo, mliečne výrobky)
Hlavnými zložkami cesta sú vajcia, múka alebo škrob a tekutina (voda, mlieko, pivo, mliečne výrobky)

Cesto je vyrobené z vajec, múky (alebo škrobu) rôzneho pôvodu + tekutiny. No, rôzne prísady, o nich nižšie. Pomer týchto ingrediencií závisí od toho, čo presne budete v cestíčku vyprážať, ako aj od vašich osobných preferencií.

Aké je tam cesto?

Najznámejším cestom na svete je japonská tempura. Je ľahký, chrumkavý, bublinkový a vypráža sa v ňom zelenina, morské plody a rýchlo uvarené kúsky mäsa.

Na tenkú kôrku a chrumkanie je potrebné tekuté cesto.

Husté cesto – pre nadýchanú škrupinu sa výrobok zmení takmer na koláč s náplňou.

Syrové cesto – pre veľmi nadýchanú a hustú škrupinu, ktorá nedovoľuje, aby sa dovnútra dostal olej a z produktu sa nedostala šťava. Ideálne napríklad na opakovane mrazené a rozmrazované ryby, ktoré sa bez takéhoto cesta na panvici menia na dusené mäso.

Sladké cesto

V tomto cestíčku môžete vyprážať akékoľvek ovocie, najčastejšie však toto privilégium patrí jablkám a banánom. Sladké cesto má zvyčajne o niečo väčšiu hrúbku ako cesto na palacinky a pozostáva z vajec alebo žĺtkov zmiešaných s cukrom a nejakým druhom múky. Môžete do nej pridať vanilku, škoricu, muškátový oriešok a zázvorový prášok.

Akú tekutinu použiť do cesta

Najjednoduchšie a najbežnejšie možnosti: mlieko, fermentované mliečne výrobky, voda (najčastejšie sýtená), pivo. Existujú aj ďalšie možnosti: bujóny, smotana, kokosové mlieko, šťavy (ovocné a zeleninové). Silný alkohol – vodka, koňak, brandy – sa zvyčajne nepridáva kvôli chuti alkoholu, ale kvôli deaktivácii lepku v múke a chrumkavosti cesta.

Namiesto vajec alebo spolu s nimi sa niekedy do cesta používa majonéza, aby bolo cesto nadýchané a jemné.

Akú zeleninu možno vyprážať v cestíčku?

Ošľahané cibuľové krúžky sú veľmi obľúbeným predjedlom.
Ošľahané cibuľové krúžky sú veľmi obľúbeným predjedlom.

Takmer čokoľvek, čo ste v podstate pripravení jesť vyprážané, teda pravdepodobne nie uhorky, reďkovky alebo daikon. Musíte pochopiť, že čas na vyprážanie šľahaných jedál v horúcom oleji nie je príliš dlhý – cesto sa ľahko pripáli. Takže tvrdá, dlho sa variaca zelenina by nemala byť nakrájaná príliš nahrubo alebo predvarená/dusená do polovice. Nuž, alebo musíte milovať zeleninu, ktorá je chrumkavá aj horúca.

Nie je zvykom vyprážať zemiaky a cviklu v cestíčku (ale kto vám to povie?).

Nie je ľahké smažiť paradajky v cestíčku – majú príliš veľa šťavy (ale môžete, ak odstránite semená a blany, pridáte soľ, necháte odtiecť prebytočnú tekutinu a osušte papierovými utierkami).

Najlepšie výsledky v cestíčku sú:

  • karfiol
  • biela kapusta a podobné šaláty (romano, ľadový)
  • baklažán
  • mrkva
  • cuketa
  • mliečna kukurica
  • sladká paprika
  • sladký zemiak
  • špargľa
  • zelené fazuľky
  • cibuľa
  • pór
  • listová zelenina s hustými listami (špenát, rukola, mangold)

No, a huby (áno, nie sú to zelenina, ale samostatné kráľovstvo, ale musíte ich vyprážať v cestíčku rovnako ako zeleninu).

Aké korenie možno použiť na cesto?

Neexistujú tu absolútne žiadne obmedzenia. Môžete použiť monospice alebo ich zmesi (či už hotové z obchodu alebo vlastnej výroby). No napríklad:

kari urobí z takéhoto cesta akékoľvek jedlo „ázijské“;

khmeli-suneli – konvenčne „gruzínsky“;

zmes sušených provensálskych bylín – bežne „stredomorských“;

kurkuma premení vaše cesto na niečo veselo žlté a dodá pokrmu pikantnosť;

paprika zvýrazní chuť produktu a cesto získa peknú červenkastú farbu;

údená paprika poskytne príjemnú údenú chuť;

rasca + koriander dodajú zelenine (napríklad baklažánu) „mäsitú“ chuť v spojení s vôňou uzbeckého pilafu.

Čo ešte pridať do cesta?

Po koreninách nám ako prvé napadne syr. Na cesto je vhodný akýkoľvek syr – pokiaľ sa dobre roztopí a nerozpadne sa na hrudku „gumy“ a tekutiny. Môžete si vybrať povedzme pizzovú mozzarellu (len nie obyčajné guľôčky, majú príliš veľa vody), ementál, čedar a akýkoľvek tvrdý syr: parmezán, gruyere, pecorino. Do cesta s vajíčkami sa pridá strúhaný syr a potom sa primieša múka.

Stále však existuje niekoľko skvelých možností na pridávanie cesta!

nasekaný cesnak a zázvor sú obzvlášť dobré pre ryby a morské plody;

jemne nasekané zelené alebo hotové pesto sú dobré pre morčacie a kuracie mäso;

pošírovaný špenát rozdrvený na pyré dodá cestu na zeleninu a ryby krásnu zelenú farbu;

opražená slanina, odkvapkaná na papierových utierkach a rozmrvená, sa hodí k bielej rybe a kuracím prsiam;

veľmi jemne nakrájaná smažená cibuľa alebo cibuľová kaša – univerzálna prísada;

sezam – pre akékoľvek výrobky;

Kakaový prášok a nasekané orechy sú skvelé pre sladké cesto.

Ako smažiť jedlo v cestíčku

Odpaľované výrobky sa vyprážajú vo veľkom množstve oleja.
Odpaľované výrobky sa vyprážajú vo veľkom množstve oleja.

Cesto zahŕňa vyprážanie na oleji a čím viac oleja je, tým menej sa ho dostane do vášho tela. Tento zdanlivý paradox sa dá ľahko vysvetliť. Ak ste zohriali povedzme 1 liter oleja na teplotu 160–200 °C (takto by ste mali vyprážať takmer každé jedlo v cestíčku), tak mierny počet kusov, ktoré do oleja vložíte, výrazne nezníži jeho teplotu. To znamená, že horúci olej okamžite vytvorí na cestíčku kôrku, ktorá zabráni ďalšiemu vstrebávaniu oleja. To znamená, že niektoré baklažány vyprážané v litri oleja budú zdravšie ako tie isté baklažány v 100 g oleja. Základom je vyprážať v dávkach, pričom medzi tým dá olej čas na zahriatie.

Najpohodlnejšie je merať teplotu oleja pyrometrom alebo laserovým teplomerom. Predáva sa v hardvérovej sekcii každého veľkého supermarketu.

Po vyprážaní položte jedlo na papierové utierky alebo na sito, aby ste vypustili prebytočný olej.

Malé triky

*Ak vidíte, že cesto na vašich výrobkoch nedrží dobre alebo kvapká (to sa často stáva pri zelenine a ovocí), najskôr skontrolujte, či nie je príliš mokré – utrite kúsky papierovými utierkami. Ak to nepomôže, vezmite sitko a posypte múkou alebo škrobom zo všetkých strán jedla a potom ho ponorte do cesta. Teraz sa všetko určite podarí.

*Tekuté cesto sa oveľa lepšie prilepí na kus mäsa, ak ho najprv prešľahajte (a tiež posypte múkou).

* Husté cesto bude vzdušnejšie, ak do cesta tesne pred pečením opatrne pridáme bielky vyšľahané do pevnej peny.

*Ak smažíte jedlo v cestíčku s cieľom získať viac chrumkavosti, položte hotové kúsky, aby z nich odsal prebytočný olej, nie na papierové utierky, ale do sitka – je to efektívnejšie.

RECEPTY

Pivné cesto pre morské ryby

Zle vymiešané cesto a veľmi studené, ľadovo vychladené pivo zaručia úspech vášho slaného pivného cesta. Ak je pivo teplé a cesto navyše poriadne vymiesite, vznikne matná, zle žuvateľná škrupina cesta. Ak urobíte všetko správne, bude to krásne a chrumkavé!

Pivné cesto pre morské ryby
Pivné cesto pre morské ryby

  • 1 pohár ľadovo vychladeného svetlého ležiaka, 200 g
  • 1 šálka múky, 140 g
  • 1 veľké vajce kategórie C0
  • 0,5 lyžičky. soľ
  • čerstvo mleté ​​biele korenie
  1. Pripravte ryby vopred: nakrájajte, soľ a korenie. Olej na vyprážanie necháme rozohriať.
  2. Vajíčko rozšľaháme so soľou a korením do hladka.
  3. Za stáleho šľahania prilievame pivo.
  4. Do misky s vajcovo-pivovou zmesou nasypte naraz všetku múku a miešajte vidličkou, kým vám v zmesi nezostane veľa hrudiek múky. Nehnevajte!
  5. Kúsky ryby ihneď ponorte do cesta a opečte. Hotové kúsky položte na sito umiestnené na papierových utierkach.

Mimochodom

Toto cesto je skvelé nielen na ryby, ale aj na cibuľové krúžky a huby.

Poznámka pre hostiteľku

Aby bolo cesto zaujímavejšie, pri miešaní pridajte do vajíčka údenú papriku.

Sódové cesto na kotlety

Na kotlety by malo byť cesto zo sódy dosť husté. Ale je tiež nesprávne robiť ho príliš hustým, inak bude ležať okolo vášho kusu mäsa ako vankúš. Plyn vo vode robí svoje, rovnako ako prášok do pečiva – musíte však pracovať dosť rýchlo, pretože tie bublinky v ceste dlho nevydržia.

Sódové cesto na kotlety
Sódové cesto na kotlety

  • 1 veľké vajce kategórie C0
  • 1 žĺtok
  • 3–4 lyžice. l. múky
  • 50 – 70 ml vysoko sýtenej vody
  • 0,5 lyžičky. prášok do pečiva
  • 0,5 lyžičky. mletá sladká paprika (môže byť údená)
  • 0,3 lyžičky každý soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Mäso vopred rozklepeme a rozohrejeme olej na vyprážanie.
  2. Múku zmiešame s práškom do pečiva, paprikou, soľou a korením.
  3. Samostatne vymiešame vajíčko a žĺtok.
  4. Do vaječnej zmesi vmiešame múku.
  5. Do cesta postupne pridávame perlivú vodu.
  6. Kotlety ihneď ponorte do cesta a opečte.

Mimochodom

Papriku v tomto recepte je možné nahradiť akýmkoľvek iným mletým korením – napríklad kari, ak vám nevadí ázijský akcent v kotletách.

Poznámka pre hostiteľku

Porazte mäso plochou stranou kladiva. Zuby poškodzujú jeho štruktúru. Ak má mäso po okraji pásik tuku (ako pri bravčovom kotlete), narežeme ho na niekoľkých miestach kolmo na okraj mäsa, aby tuk pri vyprážaní nestiahol dužinu.

Chrumkavé cesto na krevety, chobotnice a zeleninu

Toto chrumkavé cesto na krevety je úplne v duchu japonskej tempury. Vodka je potrebná na to, aby sa v ceste vytvorilo čo najmenej lepku. Cesto musí byť vyrobené doslova na poslednú chvíľu pred vyprážaním. Všetky ostatné ingrediencie (a celý stôl) by mali byť už pripravené, aby sa vyprážané morské plody dali ihneď posadiť a zjesť, kým zostanú dokonale chrumkavé. A cesto nemiesime, nech je hrudkovité!

Chrumkavé cesto na krevety, chobotnice a zeleninu
Ostré…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik