Ako robím fantastický a lacný koláč s tvarohom a bylinkami

Ako robím fantastický a lacný koláč s tvarohom a bylinkami

Ako robím fantastický a lacný koláč s tvarohom a bylinkami

Je čas na mladú šťaveľ, čerstvý špenát a repné vršky. Neobmedzujte sa a kúpte si horúcu žeruchu, kyslú šťavu, medvedí cesnak a zdravý špenát. Neodmietajte petržlen, kôpor, koriander, estragón, mätu. Hitom sezóny je aj žihľava s charakteristickou vôňou a jemne štipľavou chuťou!

Fantastický koláč s tvarohom a bylinkami

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Príprava zeleniny na varenie
  • Idea sezóny: koláč s tvarohom a bylinkami
  • Recept na koláč s tvarohom a bylinkami

Príprava zeleniny na varenie

Odrežte korene zelene, ak nejaké majú. Potom odrežte stonky a opláchnite ich pod tečúcou vodou, umyte zvyšky nečistôt a vložte ich do samostatnej misky. Potom, keď máte voľnú minútu, rozdrvte ich s rastlinným olejom a kvapkou octu – výborná príprava na šalátový dresing, omáčku na cestoviny alebo prísada do zemiakovej kaše.

Teraz môžete listy umyť.

Naplňte umývadlo vodou a ponorte všetku zeleň okrem žihľavy. Vedľa drezu položte hlboký plech na pečenie. Listy dôkladne opláchnite v dreze a položte na plech. Zeleninu nie je potrebné sušiť, ak ju máte v úmysle ihneď použiť. Ak musí odležať v chladničke aspoň deň, položte na plech mriežku na pečenie – voda z listov stečie do plechu.

Keď sa všetka zelenina umyje, môžete sa rozhodnúť, čo s ňou ďalej: uvarte polievku zo zelenej kapusty, poduste na oleji s cesnakom a octom, zapečte s vajíčkami.

Podľa nášho názoru je najlepším osudom, ktorý sa dá pripraviť pre záhradnú zeleninu, zmiešať ju s tvarohom. A čo variť z tvarohu s bylinkami, závisí od okolností. Tvaroh zmiešaný s nadrobno nasekanými bylinkami, dochutený štipkou soli, čiernym korením a lyžicou rastlinného oleja je skvelým začiatkom dňa. Alebo si ho môžete natrieť na chlieb a navrch položiť plátok paradajky alebo avokáda. Alebo pridajte vajíčko a trochu múky a opečte tvarohové koláče, len nesladené. Alebo rozdeľte na malé hrudky a uvarte v sotva vriacej vode: prečo nie halušky?

Idea sezóny: koláč s tvarohom a bylinkami

Vo všetkých „teplých“ kuchyniach sú koláče s tvarohom prezentované v jednej alebo druhej forme. No dobre, aj keď nie s tvarohom – ten budeme považovať za náš unikát, ale s mladým syrom. Grécka spanakopita, balkánska gibanica, blízkovýchodné sambusaki, arménske a osetské koláče sú v podstate blízki príbuzní. Cesto môže byť iné, ale náplň je zelená, zbavená prebytočnej šťavy, zmiešaná s mladým syrom a niekedy vajcami. Najčastejšie sa používa špenát, ale to súvisí skôr s jeho dostupnosťou a všestrannosťou; Čím rozmanitejšie je zloženie zelenej zmesi, tým je chuť koláča zaujímavejšia a plnšia.

Veľmi sa nám páči otvorený koláč s bylinkami a tvarohom: má veľmi málo cesta a veľa plnky. Tento koláč sa pripravuje veľmi rýchlo, rovnako ako aj konzumovaný.

Koláč s tvarohom a bylinkami

Koláč s tvarohom a bylinkami
Koláč s tvarohom a bylinkami

Na prípravu potrebujete:

  • zapekacia misa s priemerom 24–26 cm s stranami vysokými asi 3 cm

na test:

  • múka – 250 g
  • rastlinný olej – 60 ml
  • maslo – 60 ml
  • vriaca voda – 60 ml
  • soľ – 1/2 lyžičky.

na plnenie:

  • zelenina (špenát, šťavel, žihľava, medvedí cesnak, zelená cibuľa, kôpor, petržlen, koriandr v akejkoľvek kombinácii) – 350–400 g
  • tvaroh – 350 g
  • vajcia – 5 ks.
  • hrozienka – 50 g
  • citrón – 1 ks.
  • rastlinný olej – 2 lyžice. l.
  • mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  • muškátový oriešok podľa chuti
  • soľ podľa chuti
  1. Pripravte cesto. Maslo nakrájame na kúsky, dáme do misky a zalejeme vriacou vodou. Osolíme a miešame, kým sa maslo nerozpustí. Nalejte rastlinný olej a premiešajte. Pridajte múku a vypracujte hladké cesto, najskôr lyžicou, potom rukou. Nemiešajte dôkladne, nechajte cesto nerovnomerné a „roztrhané“.
  2. Na papieri na pečenie cesto rozvaľkáme na kruh s takým priemerom, aby cesto pokrylo dno a boky formy. Cesto preložíme na papier do formy, papier stiahneme a cesto zarovnáme. Dno popichajte vidličkou a počas prípravy plnky vložte do chladničky.
  3. Hrozienka zalejeme vriacou vodou, pridáme ocot a necháme napučať.
  4. Vo veľkej panvici zohrejte rastlinný olej a pridajte umytú listovú zeleninu. Ak je zelenina vysušená, pridajte do hrnca trochu vody. Varte niekoľko minút za častého miešania obsahu panvice. Hneď ako všetka zeleň zvädne, premiestnite ju do cedníka. Vytlačte vlhkosť z mierne vychladnutej zelene.
  5. Bylinky a pošírovanú listovú zeleninu nasekajte nahrubo, pridajte hrozienka spolu s octom.
  6. Vajíčka zľahka rozšľaháme, zmiešame s tvarohom, bylinkami a pošírovanými bylinkami. Dochutíme soľou, korením, muškátovým orieškom – plnka by mala byť chutná už v tejto fáze.
  7. Rúru predhrejeme na 200°C. Vyberte panvicu s cestom z chladničky, ihneď vložte do rúry a pečte 1215 minút. Môžete hrať na istotu a piecť panvicu „naslepo“: cesto prikryte papierom alebo alobalom, pridajte záťaž (hrach, fazuľa, mince, špeciálne kamene).
  8. Formu s upečeným cestom vyberieme z rúry a naplníme plnkou. Vrátime do rúry, znížime teplotu na 160 °C a koláč pečieme na 4050 minút, kým povrch koláča po stlačení prstom neodpruží.
  9. Koláč ochlaďte na mriežke. Podávajte teplé alebo studené.
  10. Ak vám ostane plnka, vložte ju do formičiek na muffiny a pečte, aby sa vytvoril flank. Alebo pridajte lyžicu múky a plnku opečte na panvici – budú zelené tvarohové koláčiky, ktoré si len koledujú o jogurt s citrónovou kôrou a feferónkou. A ak ste príliš leniví na to, aby ste sa trápili s cestom, preložte zmes tvarohu a byliniek do vymastenej zapekacej misy, posypte strúhaným syrom a vložte do rúry: za 40 minút bude skvelé zapekanie hotové!

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #zelená #tvaroh #Alena Spirina #otvorený koláč #koláč s bylinkamiSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik