Ako si vyrobiť alkoholické mojito doma

Ako si vyrobiť alkoholické mojito doma

Ako si vyrobiť alkoholické mojito doma

Koktejl Mojito je označovaný za kráľa letných párty a podáva sa nielen na plážach slnečnej Kuby, ale aj na terasách letných kaviarní a vidieckych chát. Nápoj je jednoduchý a jednoduchý na prípravu, no dokonale osvieži, povzbudí a ušetrí vás od smädu – minimum ingrediencií a vždy vynikajúci výsledok!

Ako si vyrobiť alkoholické mojito doma

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Kto a kedy vynašiel mojito
  • Koktejlové ingrediencie
  • Klasické mojito a ďalšie
  • Jahodové alkoholické mojito
  • Mojito zo zeleného čaju
  • Marhuľové mojito
  • Alkoholický kokteil Mojito
  • Mojito s uhorkovým sorbetom
  • Mojito s malinami
  • Mojito z melónu

Kto a kedy vynašiel mojito

Mojito bolo vynájdené na začiatku XX storočia v jednom z barov v hlavnom meste Kuby – Havane. A už viac ako 100 rokov zostáva klasický recept nezmenený. Už o štyri storočia skôr však morskí piráti miešali rum s cukrom, mätou a limetkou, aby prehlušili nepríjemnú pachuť nekvalitného alkoholu. Podľa jednej verzie bol predchodcom mojita kokteil Draquecito, ktorý vynašiel sám Francis Drake. Slovo „mojito“ s najväčšou pravdepodobnosťou pochádza zo španielčiny a znamená „mierne vlhké“.

Koktejlové ingrediencie

Klasické mojito sa vyrába s bielym rumom. Na značke naozaj nezáleží, hlavná vec je, že alkohol je bez korenia a starnutia. Niektoré bary podávajú mojito s vodkou. Chuť tohto kokteilu je úplne iná, preto ho začali nazývať „Wild Mojito“.

Čo sa týka mäty, musí byť čerstvá. Ideálne je paprika, no ak ju nemáte po ruke, postačí lúčna alebo dokonca medovka. Na koktail potrebujete iba listy. Vetvičky môžu spôsobiť nepríjemnú horkosť a pokaziť chuť.

Klasický recept vyžaduje pridanie čerstvej limetky. Môžete ho nahradiť citrónom, nikto vám to nezakazuje, ale chuť bude mierne odlišná. Koniec koncov, citrón a limetka sú rôzne citrusové plody.

Je vhodné vziať trstinový cukor, oveľa lepšie sa hodí k limetkovej šťave. Ak ho nemáte, mali by ste ho nahradiť cukrovým sirupom a nie bielou cviklou. Stačí si ho vopred uvariť z vody a cukru v pomere 1:1.

Sóda, ktorá je uvedená v zložkách klasickej receptúry, je v podstate vysoko sýtená minerálna voda (stolová voda, nie liečivá). Doma sa často nahrádza limonádou, sladkou sódou a dokonca tonikom. To druhé sa považuje za kontroverzné rozhodnutie, pretože v chuti koktailu sa objaví pretrvávajúca horkosť.

Ľad koktail nielen ochladzuje, ale aj znižuje jeho pevnosť. Preto, ak chcete ochutnať alkohol, pridajte len 12 kocky. Fanúšikovia vysoko zriedených kokteilov môžu použiť frappé – ľad drvený na zrniečka 1 mm.

Klasické mojito a ďalšie

Pomery klasického mojita sa mierne líšia od zdroja k zdroju. Ruské bary zvyčajne ponúkajú nasledujúcu možnosť.

Klasické mojito
Klasické mojito

Na prípravu potrebujete:

  • rum – 40 ml
  • vápno – 3/4 ks.
  • trstinový cukor – 2 lyžičky.
  • listy mäty – 5-6 ks.
  • minerálna voda, limonáda a pod. – 100 ml
  • ľad podľa chuti

A potom je všetko veľmi jednoduché: nasypte cukor do vysokého highball alebo collins pohára, pridajte limetkovú šťavu a mätu. Zľahka pomelieme paličkou, prilejeme rum, pridáme ľad a dolejeme sódou. Ozdobte plátkom limetky a vetvičkou mäty – mojito je hotové!

Dnes existujú desiatky alebo dokonca stovky receptov na mojito. Napríklad v Latinskej Amerike sa pripravuje s grapefruitom (Mojito de toronja) alebo mučenkou (Mojito de maracuyá). V USA a Európe sa často pridáva pomaranč a hruška a rum nahrádza gin. U nás je veľmi obľúbené mojito s jahodami, vodným melónom a čerstvou uhorkou. Jedným slovom, nebojte sa experimentovať, pretože niekedy najlepšie výsledky prinesú nezvyčajné a dokonca zvláštne kombinácie.

Jahodové alkoholické mojito

Jahodové mojito s bazalkou je ideálnym nápojom na mdlý letný večer, keď horúčavy už opadli, no nočný chládok je ešte veľmi ďaleko. Jahody a bazalka vás osviežia rovnako ako mäta a limetka.

Jahodové alkoholické mojito
Jahodové alkoholické mojito

Na varenie na 2 porcie treba:

  • perlivá minerálna voda – 500 ml
  • jahody – 300 g
  • rum – 150 ml
  • cukor – 50 g
  • pitná voda – 50 ml
  • citrón (šťava) – 1 ks.
  • zelená bazalka – 4 vetvičky
  • ľad

1. Jahody opláchnite, ošúpte a osušte, rozložte ich na papierové utierky. Nakrájajte na plátky ľubovoľného tvaru. Asi polovicu si odložte na servírovanie. Zvyšné jahody vložte do naberačky.

2. Do naberačky s jahodami nalejeme 100 ml vody. Pridajte cukor a za stáleho miešania priveďte do varu na silnom ohni. Znížte teplo na minimum. Varte 10 minút, potom ponorným mixérom rozmixujte na pyré a nechajte vychladnúť.

3. Zvyšné jahody vložte do džbánu. Z vetvičiek bazalky otrhajte lístky a zľahka ich rozotrite v dlaniach. Pridajte do džbánu s jahodami.

4. Pridáme citrónovú šťavu, rum, vychladnutý jahodový sirup a perlivú vodu. Premiešame a dáme do chladničky na cca 1 hodinu. Podávajte s kockami ľadu.

Poznámka pre hostiteľku

Aké jahody mám použiť na toto mojito? Ideálne sezónne a nie to, čo sa predáva vo veľkých supermarketoch po celý rok. Ak sa tak stane, že chcete mojito v zime, je lepšie vziať mrazené jahody.

Mimochodom

Jahodové Mojito je možné pripraviť aj v nealkoholickej verzii. Jednoducho vynechajte rum alebo ho nahraďte niekoľkými polievkovými lyžicami čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy.

Mojito zo zeleného čaju

Mäta sa najlepšie hodí do mojita zo zeleného čaju so svojou jasnou, jemne korenistou chuťou. Ak však žiadnu po ruke nemáte, nevadí, nahraďte ju bežným voňavým alebo medovka.

  Mojito zo zeleného čaju
Mojito zo zeleného čaju

Na varenie na 1 porciu treba:

  • silný zelený čaj sencha – 100 ml
  • biely rum – 30 ml
  • mäta – 15 g
  • vápno – 15 g
  • hnedý cukor – 2 lyžičky.
  • minerálna voda – podľa chuti
  • ľad – podľa chuti

1. Vložte lístky mäty a limetky do vysokého pohára. Pridajte cukor a dôkladne rozdrvte paličkou.

2. Nalejte studený zelený čaj a premiešajte. Podľa chuti pridajte ľad, rum a minerálku.

3. Ak chcete, koktail ozdobte vetvičkou mäty a ihneď podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Čaj Sencha možno v zásade nahradiť akýmkoľvek iným zeleným čajom. Teraz sa dokonca predáva v príchuti mojito, kde sa do čajových lístkov pridáva sušená limetová kôra.

Mimochodom

Na zvýraznenie mätovej chuti si môžete vopred pripraviť ľad s mätou rozdrvenou v mažiari.

Marhuľové mojito

Mojito pripravené podľa našej receptúry spája sviežosť klasického kokteilu a jemnú sladkosť marhule. Presne to, čo potrebujete po náročnom dni v práci!

Marhuľové mojito
Marhuľové mojito

Na varenie na 1 porciu treba:

  • biely rum – 50 ml
  • Sprite alebo perlivá minerálna voda – 50 ml
  • marhuľové pyré – 1/4 šálky
  • limetka – 1/2 ks.
  • čerstvé lístky mäty – 6 ks.

Na marhuľové pyré:

  • trstinový cukor – 1/2 šálky
  • čerstvé marhule – 4 ks.
  • soľ – 1 štipka

1. Odstráňte kôstky z marhúľ a dužinu podľa potreby nakrájajte. Vložte marhule do malého hrnca, pridajte cukor a štipku soli a zalejte 1,5 šálky vody. Položte panvicu na oheň, priveďte do varu a varte 5 minút.

2. Marhule spolu so sirupom vložte do misky mixéra a rozdrvte na hladké pyré. V pohode.

3. Limetku nakrájajte na mesiačiky, vložte do vysokého pohára, pridajte lístky mäty a zľahka rozdrvte paličkou. Zalejte 1/4 šálky marhuľového pyré, rumu, Sprite alebo minerálky a premiešajte. Pridajte ľad a ihneď podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Rovnakým spôsobom si môžete pripraviť mojito s broskyňami alebo nektárinkami.

Mimochodom

Ak majú marhule drsnú šupku, je lepšie ju vopred odstrániť.

Alkoholický kokteil Mojito

Alkoholické mojito skutočný kráľ letných večierkov. Koktail podávajte vo vysokých pohároch s množstvom ľadu.

Alkoholický kokteil Mojito
Alkoholický kokteil Mojito

Na varenie na 1 porciu treba:

  • perlivá minerálna voda – 60 ml
  • limetka (šťava) – 1 ks.
  • svetlý rum – 45 ml
  • trstinový cukor – 1 polievková lyžica. l.
  • mäta (listy) – 8 ks.

Na odoslanie:

  • lístky mäty
  • vápno

1. Rozpustite cukor v 1 polievkovej lyžici. l. vriacou vodou, ochladiť. Na dno vysokého pohára položte lístky mäty, nalejte sirup a zľahka rozdrvte paličkou.

2. Pohár naplňte asi do polovice drveným ľadom. Prilejeme rum.

3. Do pohára nalejeme minerálku, ozdobíme mätou a plátkom limetky. Podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Pri výbere minerálky do mojita dbajte na to, aby nemala žiadnu dodatočnú príchuť. Bežná sóda bude v poriadku.

Mimochodom

Ak pripravujete mojito pre veľkú skupinu a nakoniec vám zostane veľa vylisovaných limetiek, nevyhadzujte ho. Na kôrky urobte limonádu.

Mojito s uhorkovým sorbetom

Mojito s uhorkovým sorbetom je super osviežujúci kokteil, ktorý dokáže priniesť veselosť aj v tých najväčších horúčavách.

Mojito s uhorkovým sorbetom
Mojito s uhorkovým sorbetom

Na varenie na 4 porcie treba:

Na sorbet:

  • uhorky – 500 g
  • cukor – 120 g
  • citrónová šťava – 2 lyžice. l.

Na koktail:

  • sóda – 100 ml
  • biely rum – 50 ml
  • cukrový sirup – 15 ml
  • vápno – 10 g

Pre podania:

  • uhorka – 20 g
  • mäta – 1 vetvička

1. Uhorky na sorbet ošúpeme, pozdĺžne prekrojíme, zbavíme jadrovníkov a semienok. Dužinu nakrájame na malé kúsky, pridáme cukor a citrónovú šťavu. Rozdrvte ponorným mixérom do hladka.

2. Uhorkovú zmes vložte do nádoby so vzduchotesným vekom a vložte na 1 hodinu do mrazničky. Potom zmes premiešajte vidličkou, rozbite kryštáliky ľadu a vráťte do mrazničky. Pokračujte v miešaní sorbetu každých 30 minút počas 46 hodín.

3. Plátky limetky vložte do pohára, zalejte cukrovým sirupom a dlhou lyžicou zľahka rozdrvte. Nalejte rum a sódu, premiešajte, odstráňte limetku. Špeciálnou lyžicou vytvarujte z uhorkového sorbetu malé guľky a naplňte pohár až po vrch. Ozdobte plátkom uhorky a lístkami mäty. Ihneď podávajte.

Poznámka pre hostiteľku

Sorbet môžeme pripraviť aj v zmrzlinovači podľa návodu.

Mimochodom

Na výrobu sorbetu sú vhodné absolútne akékoľvek uhorky, dokonca aj tie, ktoré sú horké. Všetka horkosť je v šupke a podľa receptúry je odstránená.

Mojito s malinami

Objavovanie nových chutí známeho kokteilu je vždy skvelé. Skúste si pripraviť mojito s malinami, či už čerstvými alebo mrazenými.

Mojito s malinami
Mojito s malinami

Na varenie na 4 porcie treba:

  • perlivá minerálna voda – 700 ml
  • sýtená limonáda – 200 ml
  • rum – 200 ml
  • maliny (čerstvé alebo mrazené) – 200 g
  • ľad – 200 g
  • malinový sirup – 100 ml
  • vápno – 1 ks.
  • mäta – 80 g
  • trstinový cukor – podľa chuti

Na odoslanie:

  • limetka – 1/2 ks.
  • stredný melón – 1/4 ks. (približne 700 g)
  • rum – 300 ml
  • vyčírená jablková šťava – 1 pohár
  • vápno – 1 ks.
  • mäta – 1 malý zväzok
  • trstinový cukor

1. Maliny opláchneme pod tečúcou vodou a osušíme. Nechajte 4 vetvičky mäty celé, zo zvyšku odstráňte stonky a lístky nasekajte nahrubo. Limetku nakrájame na 8 rovnakých častí

2. Do misky mixéra vložte 3/4 malín, mätu, polovicu ľadu a 4 kolieska limetky. Nalejte 100 ml minerálnej vody. Ak chcete, môžete pridať trstinový cukor. Brúsiť.

3. Do pohárov nalejeme malinový sirup a rum, pridáme plátok limetky a zatlačíme lyžičkou. Rozložte pyré. Pridajte zvyšný ľad. Zalejeme limonádou a minerálkou

4. Koktejl ozdobte odloženými vetvičkami mäty, celými malinami a…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik