Ako si vyrobiť pomarančovú limonádu doma

Ako si vyrobiť pomarančovú limonádu doma

Ako si vyrobiť pomarančovú limonádu doma

Chcete vedieť, ako si doma vyrobiť pomarančovú limonádu? Pozývame vás, aby ste pochopili všetky zložitosti procesu práve teraz! Spoiler: všetko je celkom jednoduché a dostupné pre každého.

Ako si vyrobiť pomarančovú limonádu domaO čom budeme hovoriť v článku:Trochu o histórii limonády Z akých produktov si môžete vyrobiť limonádu z pomarančov domaReceptyLimonáda z pomarančovPomarančovo-zázvorová limonádaCitrusová domáca limonádaLimonáda z pomarančov a citrónov stále?

Limonáda ako taká má dlhú históriu: myšlienka okysľovania vody citrónovou šťavou prišla na um už starým Grékom aj Rimanom. Tento nápoj naozaj uhasil môj smäd a bol osviežujúci. Ale predsa, ak nie deň, tak za storočie jeho narodenia sa považuje 17. storočie nášho letopočtu. Podľa legendy sa limonáda objavila, ako sa to často pri varení stáva, v dôsledku prehliadnutia, keď dvorný pohárnik po zmiešaní sudov nepodával kráľovi Ľudovítovi XIV. nie biele víno, ale zriedenú citrónovú šťavu. Zdalo by sa, že panovník mal poslať klutza svojim predkom, ale napriek očakávaniam bol kráľ spokojný! Nápoj bol osviežujúci, povzbudzujúci a príjemný na chuť. Vo všeobecnosti sa limonáda uchytila ​​a dostala svoj oficiálny názov (limonáda).

O niečo neskôr začali do nápoja pridávať med alebo cukor. Skutočným prelomom v histórii limonády bol objav v roku 1772 sýtenia oxidom uhličitým, teda nasýtenia obyčajnej vody oxidom uhličitým. Odvtedy sa v nápoji objavili príjemné „magické bublinky“.

Aké produkty môžete použiť na výrobu limonády?

Pomarančová limonáda s prídavkom rôznych byliniek je dnes obľúbenejšia ako klasický citrónový nápoj
Pomarančová limonáda s prídavkom rôznych byliniek je dnes obľúbenejšia ako klasický citrónový nápoj (Shutterstock/FOTODOM)

Na nejaký čas bol recept na výrobu limonády veľmi prísny: citrónová šťava, cukor (med). Ale čoskoro kuchári začali nápoj pestovať a pridávali infúzie a šťavy z iných citrusových plodov vrátane pomarančov, ako aj bylín a korenín (mäta, bazalka, zázvor, muškátový oriešok, škorica). Samozrejme, vtedy sme hovorili len o prírodných zložkách. Neskôr sa objavili limonády s hruškou, jahodou, estragónom a mnohé iné. Napriek tomu boli citrusové prísady na čele: poskytovali príjemnú kyslosť a sviežosť. Pomarančová limonáda dostala dokonca svoj vlastný názov – oranžáda, ktorá sa používala len zriedka. Napriek tomu si mnohí tento nápoj obľúbili viac ako klasický citrónový: často nevyžadoval vôbec žiadne sladenie.

Ako si vyrobiť pomarančovú limonádu doma

Najjednoduchším a najrýchlejším spôsobom je jednoducho vytlačiť šťavu z ovocia, zriediť ju vodou (bežnou alebo minerálnou), podľa potreby pridať cukor a ihneď naliať do pohárov a pridať jedlý ľad. Ale stále je lepšie ísť zložitejšou cestou, ktorá však nezaberie veľa času: potom bude chuť nápoja zaujímavejšia.

Najprv by ste mali tiež vytlačiť šťavu z čerstvých pomarančov a šupky povariť 10–15 minút. Potom nechajte pol hodiny a preceďte cez gázu. Potom musí byť vývar kombinovaný s pomarančovým džúsom, minerálnou vodou s plynom a v prípade potreby s pridaním cukru. Samozrejme je lepšie výslednú pomarančovú limonádu poriadne vychladiť a potom podávať. Netreba dodávať, že takýto nápoj bude chutnejší a mnohonásobne zdravší ako tie z obchodu, ktoré sú presýtené umelými farbivami, konzervantmi a inými prísadami?!

Chcete urobiť domácu limonádu pre svoju rodinu a priateľov? Prosím! Vybrali sme pre vás niekoľko receptov na limonádu, kde pomaranče pôsobia ako jediná hlavná ingrediencia alebo hrajú rolu lídra v spoločnosti ostatných. Takže, poďme sa pripraviť!

Pomarančová limonáda

Všetko je tu jednoduché: vytlačte šťavu, zmiešajte s minerálnou vodou, pridajte ovocie a ľad. Ak deti pijú domácu pomarančovú limonádu, poslednú ingredienciu môžete úplne vynechať alebo jednoducho dbať na to, aby sa malí neposedníci veľmi neponáhľali.

Pomarančová limonáda
Pomarančová limonáda

15 min

6 porcií

Na prípravu potrebujete:

Na limonádu:

• perlivá minerálna voda – 1,5 l

• med – 70 g

• pomaranče – 8 ks.

• citróny – 2–3 ks.

Ak chcete odoslať:

• pomaranč – 1 ks.

• citrón – 1 ks.

• mäta – 4 vetvičky

• jedlý ľad – podľa chuti

1. Minerálnu vodu na výrobu pomarančovej limonády schlaďte: 1-2 hodiny pred začatím procesu ju vložte do chladničky.

2. Pomaranče a citróny dôkladne umyte teplou tečúcou vodou. Každé ovocie nakrájajte na polovicu a vytlačte šťavu do veľkej misy. Precedíme cez jemné sitko, aby sme odstránili semienka.

3. Do veľkého džbánu nalejte čerstvo vytlačenú pomarančovú a citrónovú šťavu. Pridajte tekutý med a dôkladne premiešajte, kým sa nerozpustí. Odložíme do chladničky na cca 2 hodiny.

4. Vyberte džbán a minerálku z chladničky. Spojte a premiešajte lyžičkou. Nalejte do vysokých pohárov, v ktorých plánujete limonádu podávať na stôl.

5. Zvyšné citrusové plody dôkladne umyjeme, osušíme a nakrájame na kolieska alebo plátky. Pridajte do limonády spolu s ľadom. Ozdobíme lístkami mäty a podávame.

MIMOchodom

Pomarančová limonáda sa dá pripraviť nielen s medom, ale aj s bežným cukrom či iným sladidlom. Ak máte radšej prirodzenú chuť, sladké ingrediencie jednoducho vynechajte.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

K pomarančovej limonáde by ste si mali zvoliť stolové minerálky (lepšie, samozrejme, s plynom). Nestojí za to užívať lieky, pretože nekontrolované používanie môže viesť k nepríjemným následkom.

Pomarančovo-zázvorová limonáda

Šťavnatá citrusová chuť tohto nápoja je v dokonalej harmónii s štipľavosťou a pikantnosťou zázvoru. Pomarančovo-zázvorová limonáda je bohatá aj na vitamíny a minerály. Takže sa nielen osviežite, ale do tela dodáte aj celý rad užitočných látok.

Pomarančovo-zázvorová limonáda
Pomarančovo-zázvorová limonáda (My Magnit)

30 min

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

• veľké pomaranče – 8 ks.

• cukor – 120 g

• koreň zázvoru – 6 cm

• citrónová šťava – 1 polievková lyžica. l.

• minerálna voda – 1 l

• mäta a pomaranč na ozdobu

• jedlý ľad – podľa chuti

1. Nastrúhajte zázvor. Z pomarančov vytlačte šťavu. Spojíme s nastrúhaným zázvorom a cukrom. Na silnom ohni priveďte do varu. Znížte teplotu a varte 5 minút. Necháme vychladnúť.

2. Nápoj precedíme cez jemné sitko, pridáme citrónovú šťavu a zriedime minerálkou. Nalejte do pohárov s ľadom. Ozdobte lístkami mäty a plátkami pomaranča.

MIMOchodom

Francúzski snívatelia niekedy pridávajú do limonády levanduľový alebo fialkový sirup, vďaka čomu nápoj získava vynikajúce odtiene chuti.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Z pomarančových šupiek si môžete pripraviť odvar, nechať vylúhovať a potom skombinovať s citrusovými šťavami, cukrom a minerálkou. Bude to ešte voňavejšie!

Citrusová domáca limonáda

Práve podľa tohto receptu sa v amerických rodinách pripravovala limonáda, aspoň pred príchodom éry rýchleho občerstvenia. Ale aj dnes to mnohí ľudia robia pravidelne a snažia sa svoj jedálniček priblížiť k zdravšiemu a výživnejšiemu.

Citrusová domáca limonáda
Citrusová domáca limonáda (gastronom.ru)

30 min

8 porcií

Na prípravu potrebujete:

• pitná voda 2,5 l

• citróny – 3–4 ks.

• pomaranče – 5 ks.

• grapefruity – 2 ks.

• cukor – 200 g

• polovica malého zväzku mäty (iba lístky)

1. Citrusové plody dôkladne umyte kefkou. Citróny a grapefruity nakrájajte náhodne a jemne ich rozdrvte v mixéri. Vytlačte šťavu z pomarančov a nechajte ju v chladničke, kým nie sú pripravené na použitie.

2. Pripravte sirup. Za týmto účelom nalejte 500 ml vody do malého hrnca, pridajte 150 g cukru a varte na miernom ohni za stáleho miešania 5 minút.

3. Nasekané citrusové plody zalejte zvyšnou vodou izbovej teploty. Pridajte sirup, premiešajte a nechajte cez noc v chladničke.

4. Limonádovú zmes vyberte z chladničky, premiešajte a preceďte cez jemné sitko alebo gázu. Pridajte čerstvo vytlačenú pomarančovú šťavu. Skontrolujte, či je dostatok cukru, ak nie, doslaďte podľa chuti.

5. Hotovú limonádu prelejeme do džbánu, pridáme lístky mäty a dáme do chladničky až do podávania.

MIMOchodom

Na výrobu domácej limonády môžete použiť aj iné citrusové plody: mandarínky, limetky, krvavé pomaranče, pomelo.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Upozornenie: rozdrvené citrusové plody by mali byť naplnené studenou vodou! Ak ho použijete horúci, nápoj bude horký.

Nesýtená pomarančová a citrónová limonáda

Dvaja najobľúbenejší zástupcovia citrusových plodov v tomto receptúre sú vo svojom vplyve na chuť a vôňu úplne rovnocenní. Množstvo cukru závisí od sladkosti pomarančov, takže možno budete potrebovať trochu viac alebo trochu menej.

Nesýtená pomarančová a citrónová limonáda
Nesýtená limonáda z pomarančov a citrónov (LLC Publishing House Gastronom)

30 min

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

• veľké citróny – 2 ks.

• pomaranče – 2 ks.

• cukor – 60 g

1. Citrusové plody dôkladne umyte. Ostrým nožom odstráňte kôru z citrónov a pomarančov. Preneste ho do pohára. Na extrakciu šťavy z ovocia použite odšťavovač na citrusy. Pridajte do kôry.

2. Pridajte cukor a zalejte 1 litrom vriacej vody. Premiešame a nádobu uzavrieme. Nechajte cez noc na chladnom mieste.

3. Na druhý deň limonádu premiešame a precedíme cez sitko. Nalejte do džbánu a dajte na 1 hodinu do chladničky.

MIMOchodom

Ak naozaj chcete, aby mal váš nápoj tie pekné bublinky, stačí ho pred podávaním rozriediť vychladenou minerálkou.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Upravte množstvo cukru podľa potreby. Na osladenie môžete použiť aj med alebo náhrady cukru.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #pomaranče #limonádaSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik