Ako správne variť ovos a používať ho
Vývar z ovsených vločiek naozaj nie je jedlo. Je to skôr nápoj, ktorý môže podporiť zdravie, vrátane toho, že je dobrý pre pečeň. Dôležité je len správne uvariť tento ovos.
O čom budeme hovoriť v článku:Aké sú výhody ovsa? Ako variť ovos v hrnci? Ako variť ovos v termoske? Existujú nejaké kontraindikácie?
Aké sú výhody ovsa?
Začnime všeobecnými výhodami ovsa. Táto obilnina môže byť prílohou alebo úplnými raňajkami, najmä ak do nej pridáte čerstvé bobule. Je chutný a uspokojujúci, ale to nie sú jeho jediné výhody.
100 g suchého ovsa obsahuje:
- 316 kcal
- 10 g bielkovín
- 6 g tuku
- 55 g sacharidov
- 11 g vlákniny
Ovos je bohatý na selén, zinok, železo, horčík, mangán, fosfor. Jedna porcia obilnín je zdrojom vlákniny, škrobu (komplexných sacharidov), esenciálnych mastných kyselín a vitamínu E.
Tu je návod, ako môže ovos prospieť vášmu zdraviu, ak ho pravidelne zaraďujete do svojho jedálnička:
- Posilňuje imunitný systém vďaka polysacharidom, zinku a selénu. Ovos je účinný najmä pri ochoreniach dýchacích ciest.
- Udržuje normálnu hladinu cukru v krvi. Čím menej je zrno spracované, tým má nižší glykemický index. Jesť takéto ovsené vločky na raňajky znižuje riziko cukrovky.
- Podporuje zdravie srdca. Je to preto, že ovos pomáha znižovať „zlý“ cholesterol tým, že blokuje jeho vstrebávanie v črevách.
- Lieči tráviaci systém vďaka vláknine.
- Priaznivé pre pečeň vďaka obsahu aminokyselín a fosfolipidov.
- Dobré pre pokožku a vlasy, pretože je bohaté na vitamín E.
- Je účinný pri chudnutí, pretože dobre zasýti a pocit hladu sa tak skoro nevráti.
- Vďaka obsahu kremíka pomáha kostiam zostať pevné.
Ako správne variť ovos
Varenie ovsa je len jedným zo spôsobov, ako ho pripraviť. Nápoj je jednoduchý na prípravu a ľahko sa pije. Je nepravdepodobné, že by nahradilo plné jedlo, ale môže to byť vynikajúce občerstvenie uprostred dňa. Nezabudnite k porcii pridať hrsť čerstvého bobuľového ovocia alebo nadrobno nakrájaného ovocia. Vývar z ovsených vločiek sa používa aj na zlepšenie zdravia pečene, trávenie, chudnutie a posilnenie imunitného systému.
Ovos možno variť v hrnci, termoske alebo pomalom hrnci (Shutterstock/FOTODOM)
Spravidla sa ovos varí cez noc, aby ste na druhý deň ráno dostali chutný, zdravý a zdravý nápoj, ktorý môžete vypiť alebo použiť na prípravu kaše, želé alebo iných jedál. Aby všetko fungovalo, musíte zachovať proporcie a vybrať si jeden z troch najobľúbenejších receptov. Uvádzame ich nižšie.
Skôr ako začnete, vykonajte 3 prípravné kroky:
- Kúpte si ovos. Dajte prednosť najmenej spracovanému obiliu od overených značiek.
- Cereálie prepláchnite v studenej vode. Môžete použiť sito. Voda by mala byť čo najčistejšia.
- Namočte ovos do čistej pitnej vody na niekoľko hodín alebo cez noc.
Ako variť ovos v hrnci
Na 1 liter vody v tomto recepte budete potrebovať 200 g ovsa – kvalitného, najmenej spracovaného. Zrná prepláchnite, zalejte vodou, nechajte cez noc odležať, potom ovos sceďte v sitku, vložte do malého hrnca a zalejte vodou podľa receptu. Položte na oheň a priveďte do varu. Varte pol hodiny na strednom ohni. Nechajte lúhovať ešte asi 12 hodín. Hotový vývar musí byť filtrovaný a potom opitý alebo použitý pri varení.
Ako variť ovos v pomalom hrnci
Je o niečo jednoduchšie variť ovos v pomalom hrnci. Na 5 pohárov vody potrebujete 2 rovnaké poháre ovsa. Pred spustením ho musíte opláchnuť a namočiť. Potom postupujte nasledovne: zmiešajte ovos a vodu v pomalom hrnci, vyberte režim „Stew“ a varte 3 hodiny. Netreba ďalej naliehať. Navyše, všetko bude pripravené bez vašej účasti.
Ako variť ovos v termoske
Dobrý a rýchly recept na prípravu malého množstva odvaru. Na pohár horúcej vody budete potrebovať 1 polievkovú lyžičku. l. ovos. Pre tento recept je lepšie vybrať drvené zrno alebo ho rozdrviť sami pomocou mixéra. Ovos nie je potrebné umývať ani namáčať. Stačí naliať do termosky, zaliať horúcou vodou a nechať lúhovať 12 hodín. Pred použitím preceďte.
Ako piť odvar z ovsa
Pre zdravie pečene sa odporúča užívať ovsený odvar 100 ml na 10–15 minút pred každým z troch jedál. Kurz je minimálne 1 mesiac, ale skôr ako začnete, určite režim prekonzultujte so svojím lekárom.
Na zlepšenie trávenia si dajte pohár pred jedlom 3x denne. Kurz – 2 mesiace. Pred začatím sa určite poraďte so svojím lekárom.
Vo všetkých ostatných prípadoch sa ovsený vývar môže piť v množstve nie viac ako 3–4 poháre denne, aby sa nenarušila rovnováha a pestrosť stravy.
Existujú nejaké kontraindikácie
Ak sa rozhodnete piť ovsené vločky na lekárske účely, najskôr sa poraďte s terapeutom alebo lekárom, ktorý sleduje vaše chronické ochorenia.
Vo všeobecnosti by ste o kontraindikáciách ovsa mali vedieť nasledovné:
- Ak máte potravinovú intoleranciu, ovos by mal byť odstránený z vašej stravy.
- Pri celiakii je ovos často zakázaný. V samotnom ovse sa lepok nenachádza, no pri zbere a spracovaní pšeničné častice často skončia v obale.
- Pri poruchách príjmu potravy by ste sa mali v prvom rade starať o svoje zdravie a pestrosť stravy. Prílišné pitie ovseného odvaru výrazne obmedzí množstvo konzumovaného jedla.
- Cholecystitída, chronické ochorenie obličiek, poruchy krvného obehu sú stavy, ktoré si vyžadujú špeciálne sledovanie. Aby ste si neublížili, nesnažte sa liečiť odvarom z ovsa a začnite s odbornou diagnostikou.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #prospech a škodu #ovosSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach