K receptu
Existuje boršč bez repy s paradajkovým pretlakom? Ukazuje sa, že sa to stáva. Toto je život zachraňujúci recept pre tých, ktorí nemajú radi cviklu, alebo túto koreňovú zeleninu nemali práve po ruke. Povedzme, že ste začali variť boršč a zistili ste, že v chladničke je všetko okrem repy, čo robiť? Varte s tým, čo máte! Hlavná vec je mať kvalitnú paradajkovú pastu alebo čerstvé zrelé paradajky, alebo ešte lepšie, oboje. Boršču dodajú červenú farbu, takže nikto ani len neuhádne, že chýba zdanlivo hlavná ingrediencia. Rôzne sušené koreniny, sladká paprika, cukor a ocot pomôžu zlepšiť chuť a pridať miernu kyslosť.
zložitosť: priemer Kalórie: 347,05 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 2 hodiny Pridať. čas: 30 min Použité: 16,63 g/17,07 g/22,17VarenievečerapolievkaINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍHovädzie mäso s kosťou 450 gZemiakový 300 gBiela kapusta 300 gZrelé paradajky 2 ks.Cibuľa 2 ks.Mrkva 2 ks.Stonka zeleru 1 kusSladká červená paprika 1 kusParadajková pasta 2 polievkové lyžice.Bobkový list 2 ks.Čierne korenie v hrnci 5 ks.Cesnak 2 klinčekyKhmeli-suneli alebo iné korenie 0,5 lyžičkyJablčný alebo vínny ocot 1 polievková lyžica.Zelené voliteľné Rastlinný olej Cukor Soľ Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Ak chcete pripraviť boršč bez repy s paradajkovou pastou, najskôr uvarte mäsový vývar. Za týmto účelom vložte hovädzie mäso s kosťou do hrnca a pridajte 2,5 litra studenej vody. Pridáme 1 ošúpanú cibuľu, 1 mrkvu a stonkový zeler. Priveďte do varu, zbavte peny, osoľte, znížte teplotu a varte vývar 1,5–2 hodiny.
Boršč bez repy s paradajkovým pretlakom ()
Krok 2
Zemiaky nakrájame na prúžky alebo kocky. Kapustu nakrájame nadrobno. Zvyšnú cibuľu nakrájame nadrobno a mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle. Sladkú papriku ošúpeme zo semienok a nakrájame na prúžky.
Boršč bez repy s paradajkovým pretlakom ()
Krok 3
Pripravte paradajky na pečenie. Za týmto účelom narežte šupku paradajok priečne nožom, vložte ich do misy a na 2 minúty zalejte vriacou vodou. Odstráňte šupku a výslednú dužinu jemne nasekajte.
Boršč bez repy s paradajkovým pretlakom ()
Krok 4
Na vyprážanie zohrejte rastlinný olej na panvici. Pridajte cibuľu a smažte 3 minúty na strednom ohni. Dávajte pozor, aby ste neprihoreli. Pridajte mrkvu k cibuli, premiešajte, varte 5 minút.
Boršč bez repy s paradajkovým pretlakom ()
Krok 5
Do panvice pridajte olúpané a nakrájané paradajky, vmiešajte zeleninu a pokračujte vo varení. Paradajkovú pastu zrieďte v niekoľkých polievkových lyžiciach vody a vložte ju do fritézy, varte ďalších 5 minút a miešajte. Nakoniec prilejeme ocot.
Boršč bez repy s paradajkovým pretlakom ()
Krok 6
Hotový vývar odstavíme z ohňa. Zeleninu vyberte dierovanou lyžicou. Uvarené hovädzie mäso vyberte z vývaru a položte na reznú dosku. Mäso zbavíme kosti, nakrájame na kúsky a odložíme bokom, prikryjeme potravinovou fóliou alebo fóliou.
Boršč bez repy s paradajkovým pretlakom ()
Krok 7
Dajte vývar späť na oheň. Vložte do nej kapustu a varte až do varu. Pridajte zemiaky a znova priveďte do varu. Potom pridajte pečienku, papriku, zrnká čierneho korenia, bobkový list, priveďte do varu, znížte teplotu a varte 10-15 minút, kým zelenina nezmäkne.
Boršč bez repy s paradajkovým pretlakom ()
Krok 8
Odoberte vzorku, ak je to potrebné, pridajte soľ do boršču bez repy s paradajkovou pastou, pridajte štipku cukru, čím sa zlepší chuť. Posypeme sušeným korením a varíme ďalšie 2 minúty.
Boršč bez repy s paradajkovým pretlakom ()
Krok 9
Cesnak nasekáme nadrobno. Z čerstvých byliniek odstráňte hrubé stonky a listy nasekajte nadrobno. Do boršča pridáme cesnak a bylinky, pridáme kúsky uvareného mäsa a povaríme 2 minúty. Panvicu prikryte pokrievkou a vypnite oheň. Boršč bez repy s paradajkovou pastou necháme lúhovať 30 minút a podávame s kyslou smotanou.
Boršč bez repy s paradajkovým pretlakom ()
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Vývar na boršč bez repy s paradajkovou pastou môže byť vyrobený z kuracieho, bravčového a morčacieho mäsa. Chutný je však najmä z hovädzieho mäsa, ktoré bolo predpečené v rúre. Na to osušte kúsok mäsa s kosťou, potrite rastlinným olejom a pečte v rúre pri teplote 190 °C 20 minút z každej strany. Potom varte vývar ako obvykle.
MIMOchodom
Viete, prečo sa do boršču pridáva cukor? Nie pre sladkosť. Cukor zjemňuje a neutralizuje kyslosť paradajok a paradajkového pretlaku, ktorá sa pri varení zvýrazní.