Brusnicový džem Pyatiminutka
K receptu
Počas sezóny severských bobúľ – od skorej jesene do neskorej jari, keď sú ešte zásoby v mrazničkách – je tento päťminútový brusnicový džem vynikajúcou voľbou. Môžete ho variť každý deň, takmer bez problémov. Brusnice v zásade ani nie je potrebné vopred vylúhovať cukrom – na miernom ohni ich jednoducho zohrejete do varu a potom varíte podľa názvu – presne päť minút.
zložitosť: ľahko Kalórie: 4230,00 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 8 hodín Použité: 5,00 g/2,00 g/1032,00VarenieDezertVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 2 PORCIE1 kg mrazených alebo čerstvých brusníc 1 kg cukru, najlepšie jemného Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Roztrieďte mrazené alebo čerstvé brusnice, odstráňte stonky a listy. Vytriedené bobule nalejte do zaváraninovej misy alebo širokého kastróla/kastróla s hrubým dnom. K brusniciam pridajte cukor, jemne premiešajte a nechajte 8–12 hodín. Počas tejto doby sa môžu brusnice a cukor niekoľkokrát premiešať.
Krok 2
Položte misku/panvicu/kastról na vysokú teplotu s brusnicami a za mierneho miešania priveďte do varu. Mierne znížte teplotu a varte, z času na čas jemne premiešajte, 5–7 minút. Opatrne odstráňte prípadnú penu.
Krok 3
Odstráňte nádobu s džemom z ohňa, preneste horúci džem do sterilizovaných pohárov, zatvorte, otočte poháre a ochlaďte ich hore dnom. Tento džem je najlepšie skladovať v chladničke.
UŽITOČNÉ RADY
Aby brusnice nestriekali, prikryte povrch džemu pokrčenou fóliou alebo pergamenom navlhčeným vo vode. Na bokoch by mali byť mierne otvorené časti, aby mohla unikať para.