Burgundské hovädzie s červeným vínom

K receptu

Je zvláštne, že hovädzie mäso Bourguignon v červenom víne nebolo nikdy oficiálne považované za špecialitu burgundskej kuchyne. Nikto presne nevie, kedy recept na toto svetoznáme jedlo vznikol, ale prvýkrát bol spomenutý v roku 1878 v „Sentimentálnom sprievodcovi pre cudzincov v Paríži“. Odkiaľ pochádza tento „burgundský“ v názve? Odpoveď je jednoduchá: Burgundsko sa tradične preslávilo chovom dobytka a vinárstvom. Takže spojenie hovädzieho mäsa a červeného vína sa automaticky spájalo s týmto regiónom Francúzska, napriek tomu, že jedlo bolo najobľúbenejšie v Paríži. V priebehu desaťročí recept na hovädzie mäso Bourguignon získal mnoho variácií. Tradične sa jedlo nepripravuje z vybraného hovädzieho mäsa, ale z tvrdých častí jatočného tela, ktoré si vyžadujú dlhé dusenie – asi 3 hodiny. No málokto má v dnešnej dobe na takéto veci dostatok trpezlivosti, no s dobrým mäsom problémy nie sú. Pre tých, ktorí chcú niečo chutné, krátkodobé, no stále „po burgundsku“, ponúkame recept na hovädziu sviečkovicu. To ušetrí čas trikrát a chuť bude lahodná.

zložitosť: priemer Kalórie: 652,00 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 1 hodina Použité: 50,00 g/44,00 g/15,00francúzska kuchyňavečeravečeraHlavný chodVegetariánstvoPárty, bufetnarodeninyNový rokINGREDIENCIE NA 4 PORCIEHovädzia sviečková 800 gSuché červené víno 500 mlHovädzí vývar 200 mlMrkva 1 ks. 100 gCibuľa 100 gParadajky 2 ks. 300 gRafinovaný olivový olej 2 lyžice. l. 30 mlMúka 10 gZrnká čierneho korenia 6 ks.Tymián 1 pobočiekCesnak 1 klinček(y)Bobkový list 1 kusNa ozdobu:Údená slanina 150 gMalé šampiňóny 175 gMaslo 30 gŠalotka 175 gSoľ Mleté čierne korenie Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Hovädzie mäso nakrájame na 4 porcie. Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej. Kusy hovädzieho mäsa opečte zo všetkých strán do zlatista. Môžete to urobiť v dvoch krokoch – dva kusy naraz. Mäso preložíme na tanier, dochutíme soľou, korením a odložíme.

Krok 2

Cibuľu, cesnak a mrkvu ošúpeme, podľa potreby nakrájame na malé kúsky. Na tej istej panvici, kde ste vyprážali mäso, smažte zeleninu 5-7 minút. Paradajky nakrájame na plátky, pridáme k zelenine, dusíme 5 minút za miešania.

Krok 3

Do panvice k zelenine pridáme víno, hovädzí vývar, bobkový list, zrnká korenia a tymian. Priveďte do varu a na miernom ohni varte 20 minút.

Krok 4

Opečené kúsky panenky vráťte do panvice. Omáčku necháme zovrieť, znížime oheň, panvicu prikryjeme pokrievkou a mäso na víne dusíme asi 20 minút.

Krok 5

Na ozdobu ošúpeme šalotku, cibuľu vložíme na 5 minút do vriacej vody a potom scedíme v cedníku. Ak sú huby príliš veľké na použitie vcelku, nakrájajte ich na 2 alebo 4 kusy.

Krok 6

Slaninu nakrájajte na malé plátky, vložte do studenej panvice a položte na mierny oheň, aby sa tuk rozmazal. Keď je toho dosť, pridáme k slanine huby a cibuľu. Smažte na strednom ohni za stáleho miešania asi 10 minút, kým cibuľa a huby nezhnednú. Dochutíme soľou a korením, no pamätajte, že slanina je už slaná.

Krok 7

Hotové kúsky panenky vyberieme z panvice do misky, prikryjeme pokrievkou a necháme na teplom mieste. Vínnu omáčku precedíme cez sitko do malého hrnca. Kúsky zeleniny a korenia z omáčky už nebudú potrebné.

Krok 8

Postavte panvicu s omáčkou z vína a mäsa na mierny oheň a dusíme ďalších 10-15 minút. Zmäknuté maslo vymiešame s múkou a za stáleho miešania opatrne pridáme do omáčky. Omáčka zhustne a bude mastná. Odoberte vzorku a v prípade potreby pridajte soľ do omáčky.

Krok 9

Mäso poukladáme na taniere a pridáme opraženú šalotku a šampiňóny so slaninkou, zalejeme hustou vínnou omáčkou. K jedlu môžete podávať aj varené zemiaky alebo zemiakovú kašu.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Náš recept na hovädzí Bourguignon na červenom víne sa dá ľahko použiť aj na mäso z iných častí hovädzieho tela, ako je krk alebo pliecko. Ale mäso sa bude musieť dusiť trikrát dlhšie.

MIMOchodom

Paradajky sú najvoliteľnejším prvkom v recepte na hovädzí Bourguignon na červenom víne. Môžu byť nahradené paradajkovou pastou alebo úplne odstránené. Ale víno musí byť kvalitné a vždy suché.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik