K receptu
Funchoza sú ázijské rezančeky, ktoré sa nevyrábajú z ryže, ako si všetci zvyčajne myslia, ale z miniatúrnych fazulí mungo (známych aj ako „zlaté fazuľky“). Tento hrášok obsahuje veľa škrobu, čo robí tie najtenšie priesvitné rezance. Funchoza sa zvyčajne nemusí variť – stačí ju na pár minút namočiť do horúcej vody – pre každý prípad si však pozrite pokyny na obale a postupujte podľa nich. Použitím hotovej kórejskej mrkvy získate hneď dve výhody: rýchlosť prípravy (nie je potrebné nič šúpať ani krájať) a hotovú zálievku na šalát (marináda z mrkvy).
zložitosť: ľahko Kalórie: 262,44 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 30 min Použité: 1,81 g / 8,38 g / 47,86ŠalátVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIE200 g rezancov funchoza 150 – 180 g kórejskej mrkvy 2 dlhoplodé uhorky 1 malý zväzok koriandra (30 g) 2 polievkové lyžice. l. nepražené sezamové semienka (10 g) 1 polievková lyžica. l. tmavý sezamový olej (15 ml) Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Funchose pripravte podľa návodu na obale ako na šalát – väčšinou ho treba vložiť do horúcej (nie však vriacej!) vody a nechať 5-10 minút odstáť, potom scediť v cedníku, dôkladne opláchnuť studenou vodou a suché.
Krok 2
Ak sú kórejské mrkvy nakrájané na príliš dlhé prúžky, môžete ich nakrájať kratšie. Dôkladne premiešajte mrkvu a funchózu.
Krok 3
Uhorky rozrežte pozdĺžne na polovicu, čajovou lyžičkou odstráňte vodnaté jadro so semenami; Uhorky nakrájame priečne na 5 mm hrubé plátky. Zmiešajte uhorky s mrkvou a funchózou.
Krok 4
Korene a stonky koriandra dôkladne umyte, všetko spolu s listami nasekajte najemno. Do šalátu vmiešame koriandr a sezamový olej.
Krok 5
Na suchej panvici na miernom ohni opekajte sezamové semienka za občasného miešania do zlatista, 2 minúty. Šalát posypeme sezamovými semienkami a ihneď podávame.