Hroznový džem na zimu
K receptu
Takto robia hroznový džem na zimu v Azerbajdžane. Princíp prípravy sa nijako zvlášť nelíši od nášho receptu, až na to, že sa na záver pridáva ocot a ako dochucovadlo sa používa vanilín. Tento džem sa vyrába hlavne z ľahkých odrôd hrozna. Ukazuje sa krásna jantárová farba. Skvele stojí celú zimu a poteší všetkých, ktorí vo voľnom čase radi pijú sladký čaj.
zložitosť: ľahko Kalórie: 389,21 kcal/porcia Porcie: 12 varenie: 20 min Pridať. čas: 8 hodín Použité: 0,58 g/0,17 g/97,42VareniePrázdneINGREDIENCIE NA 12 PORCIÍ1 kg svetlého hrozna bez jadierok 1 kg cukru 0,5 g vanilínu 1/2 čajovej lyžičky 5 % octu (vína) Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na prípravu hroznového džemu na zimu pripravte ovocie: odstráňte zrelé bobule (rovnako veľké alebo stredne veľké) z konárov a opláchnite pod tečúcou vodou.
Krok 2
Vložte bobule do hrnca a zakryte horúcou vodou na 1 minútu. Vypustite vodu, ale nevylievajte ju – je potrebná na varenie sirupu. Odmerajte 200 ml.
Krok 3
Do hrnca alebo špeciálnej misky na prípravu džemu nalejte vodu a pridajte cukor. Položte na oheň, priveďte do varu a varte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
Krok 4
Sirup odstavíme z ohňa a pridáme k nemu hrozno. Nechajte pôsobiť aspoň 8 hodín.
Krok 5
Potom položte nádobu na oheň, priveďte do varu a varte 15 minút.
Krok 6
Opakujte ešte trikrát s odstupom 9-10 hodín.
Krok 7
Poslednýkrát počas varenia pridajte ocot a vanilku. Džem nalejte do sterilizovaných pohárov, uzavrite viečkom a umiestnite na suché, chladné a tmavé miesto.