Jednoduchý hroznový džem
K receptu
Ak chcete vyrobiť jednoduchý hroznový džem s čírym hustým sirupom, musíte ho uvariť v niekoľkých fázach. V priebehu troch dní musíte džem niekoľkokrát položiť na oheň a priviesť ho do varu. A čas sám urobí svoju prácu – sirup bude priehľadný a bude obsahovať hroznové bobule jedna k jednej. Zo zeleného hrozna vznikne svetlý džem, ružové hrozno bude mať príjemný ružový odtieň a tmavé, čierne odrody budú džem rovnako tmavý a bohatý. Ak chcete, môžete do džemu pridať tyčinku škorice, vanilku, kardamón alebo zázvor.
zložitosť: priemer Kalórie: 256,50 kcal/porcia Porcie: 12 varenie: 20 min Pridať. čas: 8 hodín Použité: 0,58 g/0,08 g/64,18VareniePrázdneINGREDIENCIE NA 12 PORCIÍ1 kg hrozna bez jadierok 200 ml vody 600 g cukru Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pre jednoduchý hroznový džem blanšírujte bobule (ak má hrozno hrubú šupku). Vložte do vriacej vody na jednu minútu, potom sceďte v cedníku a potom vložte do studenej vody na 1 minútu. Ak má hrozno tenkú šupku, môžete tento bod preskočiť.
Krok 2
Nalejte vodu do hrnca alebo špeciálnej misky na džem a pridajte cukor. Priveďte do varu a na miernom ohni varte 2-4 minúty. Sirup by mal byť priehľadný.
Krok 3
Vložte bobule do sirupu, priveďte do varu a varte 5 minút na strednom ohni. Hrniec odstavíme z ohňa, prikryjeme pokrievkou a necháme 8 hodín (možno aj cez noc) pri izbovej teplote.
Krok 4
Po uplynutí uvedeného času džem opäť privedieme do varu a varíme 5 minút. Prikryjeme pokrievkou a necháme rovnaký čas pôsobiť.
Krok 5
Pripravte sterilizované poháre a viečka.
Krok 6
Po tretíkrát varíme hroznový džem 10 minút. V tejto fáze môžete pridať korenie.
Krok 7
Horúci džem nalejte do pripravených pohárov a zatvorte viečkom.