Kishmish hroznový džem
K receptu
Ide o džem vyrobený z dezertnej odrody hrozna. Kishmish je sladká odroda bez semien, z ktorej sa vyrábajú hrozienka. Farba a veľkosť hrozna môžu byť veľmi odlišné – od veľkých tmavých po malé svetlé. Hlavnou výhodou je sladkosť a absencia semienok, prípadne sú také malé, že ich takmer nevidno. Džem sa vyrába z čerstvých sultánok.
zložitosť: ľahko Kalórie: 140,42 kcal/porcia Porcie: 12 varenie: 30 min Pridať. čas: 6 hodín Použité: 0,58 g/0,17 g/35,10VarenieKonzervovaniePrázdneINGREDIENCIE NA 12 PORCIÍ1 kg hrozna s hrozienkami 120 ml vody 250 g cukru 1/3 čajovej lyžičky kyseliny citrónovej Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte bobule na výrobu hrozienkového hroznového džemu: odstráňte ich z konárov, roztriedte ich a vysušte.
Krok 2
Vložte bobule do nádoby, v ktorej budete variť džem – hrnca, špeciálnej misky alebo kotla.
Krok 3
Pridajte vodu, kryštálový cukor a kyselinu citrónovú.
Krok 4
Položte hrniec na oheň a priveďte do varu na strednom ohni. Z času na čas jemne premiešajte.
Krok 5
Varte 10 minút na strednom ohni. Potom vypnite oheň a nechajte 2-3 hodiny.
Krok 6
Druhýkrát zahrejte sultanský džem, varte 5 minút a potom nechajte 2-3 hodiny. A po tretíkrát džem povarte 3-5 minút.
Krok 7
Horúci džem nalejte do pripravených sterilizovaných pohárov a zatvorte viečkom.