Kyslá kapusta s chrenom
K receptu
Kyslá kapusta s chrenom má všetky vlastnosti bežnej kapusty, ku klasickej kyslej chuti a vôni sa pridávajú len výrazné pikantné tóny. Pripravuje sa podľa tradičnej receptúry, s viacdennou fermentáciou, ktorá dodáva hotovému snacku cenné nutričné vlastnosti. Mimochodom, veľa ľudí si ani neuvedomuje, aká zdravá je kyslá kapusta! Okrem značného množstva vitamínu C obsahuje množstvo prospešných baktérií. To znamená, že v podstate máme prírodné probiotikum, ktoré normalizuje trávenie a pomáha posilňovať imunitný systém. Tomu poslednému napomáha aj chren, známy svojou schopnosťou ničiť infekcie a vírusy v koreni.
zložitosť: priemer Kalórie: 37,14 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 30 min Použité: 2,29 g/0,25 g/6,32ObčerstvenieŠalátINGREDIENCIE NA 2 PORCIEbiela kapusta – 2,5 kg, mrkva – 400 g, koreň chrenu – 100 g, soľ – 3 polievkové lyžice. l.kmín – 1 polievková lyžica. l. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si kapustu. Odstráňte vonkajšie listy a nakrájajte hlavy na štvrtiny. Odstráňte stonky. Nakrájajte kapustu nožom alebo pomocou špeciálneho strúhadla. Preneste do veľkej smaltovanej panvice.
Krok 2
Ošúpte mrkvu a koreň chrenu, potom umyte. Mrkvu nastrúhajte na hrubom strúhadle, chren nasekajte v uzavretej nádobe mixéra (aby vás neštípali oči). Spojíme s kapustou.
Krok 3
Do kapusty s mrkvou a chrenom pridáme soľ a rascu. Dôkladne premiešame, rukami poriadne zatlačíme, aby sa uvoľnila šťava. Na vrch položte veko alebo veľký tanier a zatlačte. Kapustu necháme tri dni kvasiť pri izbovej teplote.
Krok 4
Po určenom čase sa na povrchu kapusty vytvorí pena. Odstráňte tlak a urobte niekoľko hlbokých vpichov drevenou špízou. Na kapustu znova umiestnite tlak a odložte ju na tri dni na chladné miesto (teplota nie vyššia ako 15 ° C).
Krok 5
Pripravenú kyslú kapustu s chrenom vložte do suchých čistých pohárov a zatvorte ich plastovými viečkami (nezrolujte!). Uchovávajte v chladničke.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Na kvasenie podľa tohto receptu sú vhodné stredné a neskoré odrody kapusty so silnými, elastickými, a preto šťavnatými listami. Hlávky kapusty by mali byť na reze pevné a biele.
MIMOchodom
Kyslú kapustu s chrenom môžeme podávať samostatne alebo ju doplniť inou zeleninou, napríklad sladkou paprikou nakrájanou na tenké plátky alebo varenou cviklou.