Lahodný boršč s čerstvou kapustou a zemiakmi

K receptu

Ako uvariť lahodný boršč s čerstvou kapustou a zemiakmi? Každá správna gazdinka má na túto otázku svoju odpoveď, svoje prístupy a triky. Začnime tým, že bez kapusty a zemiakov nie je boršč. Teda, samozrejme, dá sa to uvariť aj bez nich, napríklad s repnými vňaťami namiesto kapusty alebo so šťavelom a bude to aj chutné, ale aj tak sa tradičný boršč varí s čerstvou kapustou – nie s kyslou, áno – a so zemiakmi. Existujú hlavné zložky a ďalšie. Celý trik spočíva v dodatočných. Niektorí budú prekvapení, ale chuť boršču nezávisí od mäsa, ale od zeleniny, korenia a byliniek. Preto podľa nášho receptu bude boršč chutný v akomkoľvek vývare – hovädzom, bravčovom, kuracom, zeleninovom. A ak ho uvaríte vo vode, bude aj vegetariánsky. Ale na náš boršč použijeme mladú kapustu, čerstvé paradajky, plus pridáme zaujímavé bylinky zo záhradky. Dá sa to aj bez nich? Môže. Recept na boršč dáva priestor pre kreativitu. Ale s našimi prísadami bude boršč neuveriteľne aromatický, s bohatou a sviežou letnou chuťou.

zložitosť: priemer Kalórie: 134,59 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 1 hodina 15 minút Pridať. čas: 20 min Použité: 3,31 g / 6,02 g / 16,87VarenievečerapolievkaINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍVývar alebo voda 2 lRepa 200 gZemiakový 200 gMladá kapusta 200 gMrkva 100 gStonka zeleru 1 kusSladká paprika 100 gKoreň petržlenu 50 gParadajky 300 gCibuľa 80 gCesnak 2 klinčekyRastlinný olej 2 polievkové lyžice.Červený vínny ocot 1 polievková lyžica.Zrnká čierneho korenia 8 ks.Korenie hrášok 5 ks.Bobkový list 1 kusĽubovník 2 pobočkyEstragón 1 pobočiekSoľ Na odoslanie:Petržlen, cibuľa, kôpor kyslá smotana Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Krok 1

Opláchnite repu kefou a varte 45-50 minút. Ak je repa mladá, uvarí sa rýchlejšie. Horúcu repu preložíme do hrnca so studenou vodou. V zásade sa repa môže variť vopred. A ak ho varíte bezprostredne pred varením boršču, začnite súčasne pracovať na ďalších zložkách.

Lahodný boršč s čerstvou kapustou a zemiakmi
Lahodný boršč s čerstvou kapustou a zemiakmi ()

Krok 2

Krok 2

Pripravte si zeleninu. Zemiaky, mrkvu a koreň petržlenu umyte a ošúpte. Odstráňte šupku z cibule. Osloboďte sladkú papriku od stopky, semien a blán.

Lahodný boršč s čerstvou kapustou a zemiakmi
Lahodný boršč s čerstvou kapustou a zemiakmi ()

Krok 3

Krok 3

Cibuľu nakrájame nadrobno a mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle. Zemiaky nakrájame na kocky, kapustu nastrúhame. Papriku nakrájame na tenké pásiky, stonkový zeler a petržlenovú vňať na tenké plátky. Všetku zeleninu uchovávajte oddelene.

Lahodný boršč s čerstvou kapustou a zemiakmi
Lahodný boršč s čerstvou kapustou a zemiakmi ()

Krok 4

Krok 4

Paradajky je lepšie ošúpať. Tento krok je voliteľný, ale je ešte krajší, keď v polievke nie sú žiadne stočené šupky. Na šupke urobte rezy v tvare kríža a paradajky vložte na 30 sekúnd do vriacej vody. Potom preložíme do chladu. Potom sa pokožka ľahko odstráni.

Lahodný boršč s čerstvou kapustou a zemiakmi
Lahodný boršč s čerstvou kapustou a zemiakmi ()

Krok 5

Krok 5

Zahrejte panvicu s rastlinným olejom a opečte na nej nakrájanú cibuľu 2 minúty. Pridajte nastrúhanú mrkvu, potom nakrájaný zeler a petržlenovú vňať. Zeleninu osolíme a za miešania restujeme 5–7 minút.

Lahodný boršč s čerstvou kapustou a zemiakmi
Lahodný boršč s čerstvou kapustou a zemiakmi ()

Krok 6

Krok 6

Súčasne položte na oheň 3-litrový hrniec s vývarom alebo vodou. Obe zrnká korenia rozdrvte v mažiari. Keď zovrie, vhoďte ich do vývaru. Vložte nakrájané zemiaky do panvice. Varte na miernom ohni. Po 3-4 minútach pridajte papriku.

Lahodný boršč s čerstvou kapustou a zemiakmi
Lahodný boršč s čerstvou kapustou a zemiakmi ()

Krok 7

Krok 7

Ošúpané paradajky nakrájame na malé kocky a dáme na panvicu. Varte 7-10 minút, miešajte. Keď sú zemiaky v panvici takmer hotové, preneste smaženie do polievky. Nakrájajte mladú kapustu a po ďalšom varení ju pridajte spolu s bobkovým listom do boršču. Varte 5 minút.

Lahodný boršč s čerstvou kapustou a zemiakmi
Lahodný boršč s čerstvou kapustou a zemiakmi ()

Krok 8

Krok 8

Cviklu ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Strúčiky cesnaku rozdrvte plochou stranou noža, ošúpte a nasekajte nadrobno.

Vetvičky estragónu a ľubovníka opláchneme a osušíme.

Lahodný boršč s čerstvou kapustou a zemiakmi
Lahodný boršč s čerstvou kapustou a zemiakmi ()

Krok 9

Krok 9

Do polievky pridáme cviklu, premiešame a privedieme do varu. Pridajte vínny ocot, povarte 2 minúty. Do boršču pridáme vetvičky ľubovníka a estragónu, ale aj nasekaný cesnak. Premiešame a varíme ešte 2-3 minúty.

Lahodný boršč s čerstvou kapustou a zemiakmi
Lahodný boršč s čerstvou kapustou a zemiakmi ()

Krok 10

Krok 10

Vypnite oheň, zakryte panvicu pokrievkou a nechajte boršč s čerstvou kapustou a zemiakmi 15-20 minút odležať. Vetvičky estragónu a ľubovníka je možné pred podávaním vybrať. Podávajte lahodný boršč s čerstvými nasekanými bylinkami a kyslou smotanou.

Lahodný boršč s čerstvou kapustou a zemiakmi
Lahodný boršč s čerstvou kapustou a zemiakmi ()

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Mladá kapusta na lahodný boršč nie je vždy po ruke. Ale s obyčajnou zimnou čerstvou kapustou nie sú žiadne problémy. Môžete ho jednoducho použiť zmenou poradia pridávania zeleniny do vývaru. Mladá kapusta môže byť uvarená za 5–7 minút, zatiaľ čo stará kapusta potrebuje 15–20 minút. Preto je lepšie ho položiť bezprostredne pred zemiakmi.

MIMOchodom

Čerstvé paradajky v boršči z čerstvej kapusty a zemiakov možno nahradiť konzervovanými paradajkami vo vlastnej šťave alebo paradajkovou pastou. Tradičné a navyše veľmi chutné.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik