K receptu
Lečo je tradičný recept v maďarskej kuchyni, ktorý má veľa variácií, pripravuje ho každá gazdinka po svojom. Paprika a paradajky sú však nevyhnutnou súčasťou každého receptu. Najčastejšie sa k nim pridáva cibuľa, ale aj iná zelenina podľa chuti. Pre náš recept budete navyše potrebovať mrkvu a paradajkovú šťavu, ako aj korenie, vďaka ktorým bude chuť lecho bohatšia a mnohostrannejšia. Cukor sa používa na vyrovnanie kyslosti octu. Takéto lečo, zapečatené v sterilizovaných pohároch, bude dlho uložené aj bez chladničky.
zložitosť: priemer Kalórie: 114,37 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 50 min Použité: 5,39 g/0,42 g/22,26PrázdneObčerstvenieHlavný chodVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍčervená sladká paprika – 2,5 kg paradajky – 700 g paradajková šťava – 2 ks veľká cibuľa – 1 cibuľa sladká paprika – ½ ČL bobkový list – 1 ks ocot 9 % – 25 ml soľ – 1 ČL cukru – 1 ČL korenia – ½ ČL byliniek (petržlen, koriandr, bazalka) – 1 zväzok Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Nalejte paradajkovú šťavu do veľkého hrnca alebo hrnca.
Krok 2
Do šťavy pridáme ocot, soľ, cukor, bobkový list, štipľavú a sladkú papriku a zrnká korenia. Umiestnite panvicu na strednú teplotu.
Krok 3
Paradajky nakrájajte na veľké plátky a pridajte do hrnca.
Krok 4
Cibuľu nakrájajte na kolieska a tiež vložte do hrnca.
Krok 5
Mrkvu ošúpeme, prekrojíme pozdĺžne na polovicu a nakrájame na tenké polkolieska.
Krok 6
Vložte mrkvu do leča.
Krok 7
Odstráňte stopku papriky spolu so semenami (tu je potrebná opatrnosť, takže ak sa vám nepodarilo semien ihneď zbaviť, opláchnite papriku studenou vodou). Papriku prekrojte na polovicu, vyrovnajte na dosku a nakrájajte na pásiky široké 5–7 mm. Pridajte papriku k zvyšku zeleniny.
Krok 8
Keď šťava zovrie, varte lečo za stáleho miešania na miernom ohni asi 15 minút. Zelenina by mala byť mäkká, ale nie kašovitá.
Krok 9
5 minút pred pripravenosťou pridajte zeleninu a dobre premiešajte.
Krok 10
Horúcu zeleninu vložte do sterilizovaných pohárov, nalejte paradajkovú šťavu z panvice a uzavrite. Poháre otočte hore dnom a nechajte vychladnúť. Vráťte sa do normálnej polohy a uložte. Konzervované lečo možno skladovať 1 rok.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Poháre je možné sterilizovať v rúre. Čisté poháre opláchnite vodou, vložte ich do studenej rúry na mriežku hrdlom dole a rúru predhrejte na 150 stupňov, nechajte poháre v rúre ešte 10-15 minút, potom opatrne vyberte a preložte na čistú utierku vychladnúť.
UŽITOČNÉ RADY
Na konzerváciu si vezmite malé zaváracie poháre, každý po 500–700 ml, aby ste mohli spotrebovať celú porciu leča naraz a nestarali sa o dátum spotreby po otvorení.
MIMOchodom
Na 100 g: bielkoviny 1,14 g (1,43 % dennej hodnoty) • tuky 0,33 g (0,37 %) • sacharidy 6,93 g (4,13 %) • kcal 33,74 (1,87 %) • sodík 122,02 mg (8,42 %) • cukor celkom 4,48 g ( 8,96 %) • EFA 0,03 g (0,15 %) • vláknina 2,00 g (6,67 %)