K receptu
Dávam do pozornosti lahodnú prípravu paradajok s aromatickými bylinkami. Paradajky aj soľanka sú chutné.
zložitosť: priemer Porcie: 20 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 1 hodinaVarenieMorenievečeravečeraPrázdneObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoPárty, bufetnarodeninyNový rokVianoceINGREDIENCIE NA 20 PORCIÍmalé husté paradajky 5 kg paprika horká 2 ks cesnak (hlava) 1 zväzok fialová bazalka (perilla) 1 zväzok čerstvého kôpru 1 zväzok marinády na 2 l. téglik: soľ 1 (vrchná) PL cukru 2 PL octu 9% 3 PL vody (toľko, koľko sa zmestí do dózy) Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Paradajky umyte a osušte. Každú paradajku popichajte na niekoľkých miestach vidličkou.
Krok 2
Cesnak ošúpeme. Sladkú a horkú papriku umyjeme a osušíme. Odstráňte semená a blany zo sladkej papriky a nakrájajte na malé kúsky. Feferónku nakrájame na kolieska. Ak máte radi pikantné, nemusíte odstraňovať semienka.
Krok 3
Citrónový balzam, fialovú bazalku a kôpor dôkladne opláchnite a osušte papierovou utierkou. Vetvy nakrájajte na niekoľko kusov. Namiesto bazalky mám podobnú aromatickú bylinku s názvom perilla.
Krok 4
Poháre a viečka sterilizujte pohodlným spôsobom.
Krok 5
Poháre naplňte paradajkami a striedajte ich s plátkami papriky, cesnakom a bylinkami.
Krok 6
Varte vodu. Vezmite vodu v množstve približne 1,2 – 1,3 na nádobu + 0,5 l. Paradajky, zeleninu a bylinky zalejte vriacou vodou, prikryte viečkami a zabaľte do uteráka. Necháme postáť 20 – 25 minút.
Krok 7
Vypustite vodu z pohárov pomocou špeciálneho veka s otvormi. Znova prevarte vodu. Nalejte soľ, cukor a ocot do pohárov. Do pohárov nalejte vriacu vodu a zrolujte viečka. Postavte poháre hore dnom, zabaľte ich do teplej prikrývky a nechajte úplne vychladnúť. Nakladané paradajky skladujte na chladnom mieste.
Krok 8
Marinované paradajky sú výborným predjedlom k mäsu, rybám, zemiakovým jedlám, ale aj k silným alkoholickým nápojom.) Dobrú chuť!
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Kto nemá rád pikantné, nemusí pridávať feferónku.
UŽITOČNÉ RADY
Namiesto navrhovaných bylín môžete použiť a/alebo iné, napríklad mätu, kocúrnik, zeler atď. Paradajky je možné konzervovať v 3-litrových a 1-litrových pohároch, podľa toho zvýšte alebo znížte podiely prísad na marinádu a korenie.