Medovníkový džem na zimu

Medovníkový džem na zimu

Medovníkový džem na zimulekvár z medovkyMedovníkový džem na zimulekvár z medovky K receptu

Medovníkový džem na zimu je domáci džem, ktorý vám umožní naplno si vychutnať chuť leta v chladnom počasí. Ukazuje sa, že zimolezový džem, ktorého recept je uvedený nižšie, je veľmi bohatý na farbu a vôňu, hustý a mierne sladký, pretože samotné jemné bobule majú miernu kyslosť. Pri príprave pochúťky neexistujú žiadne špeciálne tajomstvá. Je dôležité, aby bobule boli mimoriadne čerstvé (nie viac ako tri dni od dátumu zberu) a správne spracované. Zvolili sme jednoduchú, klasickú, päťminútovú verziu džemu, aby sme čo najviac zachovali prospešné vlastnosti hlavnej ingrediencie. Jediné, čo možno ako prídavok odporučiť, je pridať do džemu kyselinu citrónovú (asi 2 g na 1 kg cukru), aby výrobok pri dlhodobom skladovaní nezcukroval.

zložitosť: ľahko Kalórie: 204,94 kcal/porcia Porcie: 17 varenie: 1 hodina Použité: 0,00 g/0,00 g/51,51VarenieDezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 17 PORCIÍ1 kg plodov zimolezu 800 g – 1 kg cukru 200 ml vody Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Ak chcete pripraviť zimolezový džem na zimu, vytriedte a veľmi opatrne opláchnite zimolez pod tečúcou studenou vodou, aby ste nepoškodili jemnú pokožku bobúľ.

Krok 2

Teraz pripravte sirup na budúci džem. Za týmto účelom nalejte vodu do medenej (alebo smaltovanej) panvice, umiestnite na vysoký oheň a priveďte vodu do varu.

Krok 3

Pridajte granulovaný cukor do vriacej vody, znížte teplo, pravidelne miešajte cukor, kým sa úplne nerozpustí. Sirup varte 10 minút na strednom ohni.

Krok 4

Do vriaceho sirupu pridáme pripravené bobule medovky, zmes privedieme do varu a na miernom ohni povaríme 5 minút – džem by nemal veľmi vrieť. V prípade potreby odvápnite.

Krok 5

Hotový medovníkový džem nalejte do vopred vysterilizovaných pohárov a nádoby prikryte viečkami, ale až po úplnom vychladnutí pevne zaskrutkujte.

Krok 6

Zaváraninové poháre pevne priskrutkujte a postavte na tmavé a podľa možnosti chladné miesto. Lahodný päťminútový lekvár z medovky je pripravený na zimu.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Medový džem na zimu je najlepšie pripraviť z čerstvo nazbieraných bobúľ. Odporúčame zbierať len za suchého, najlepšie slnečného dňa, potom bude cukrovinka obzvlášť chutná. Kúpenú medovku by ste mali rozhodne vytriediť, aby vám nedozreté, pokazené či vysušené plody nepokazili chuť prípravy na zimu.

MIMOchodom

Medovka je známa svojimi antioxidačnými vlastnosťami a obsahuje množstvo vitamínov a mikroelementov. Jeho bobule chuťou aj vzhľadom pripomínajú čučoriedky a niektoré odrody zimolezu voňajú po jahodách, banánoch či ananásoch. Do lekváru zo zimolezu sa často pridávajú aj iné bobule – ríbezle, maliny, jahody – alebo rebarbora.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik