Najchutnejší dulový džem
K receptu
Najchutnejší dulový džem chuťou a textúrou trochu pripomína jablkový džem. Ale zároveň bude mať svoju príjemnú, bohatú chuť. Dulový džem je sám o sebe úžasný dezert; A náš najchutnejší dulový džem je úžasným doplnkom palaciniek, palaciniek, waflí a – pozor, labužníci! – syrový tanier. Ak chcete, môžete do dulového džemu pridať nejaké korenie podľa chuti – škoricu, kardamón alebo zázvor.
zložitosť: ľahko Porcie: 3 varenie: 28 hodVarenieDezertPrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 3 PORCIE3 kg dule1 + 1,5 kg cukru1 l + 700 ml minerálnej vody Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na oheň položte hrniec s 3 litrami studenej vody. Dule umyte kefou, nakrájajte na štvrtiny a odstráňte semená spolu s medzistenami. Dužinu nakrájajte na kúsky veľké 1,5–2 cm.
Krok 2
Kým pripravíte dule, voda zovrie. Kúsky dule nasypte do hrnca s vriacou vodou, znova priveďte do varu, znížte teplotu na minimum a varte 10 minút. Potom dulu scedíme v cedníku (odvar netreba).
Krok 3
V hrnci zmiešajte 1 kg cukru s 1 litrom minerálnej vody, položte na mierny oheň a za stáleho miešania priveďte do varu. Zastavte miešanie a varte, kým sa všetok cukor úplne nerozpustí, 5 minút. Vložte dule do horúceho sirupu a nechajte 4 hodiny.
Krok 4
Potom položte panvicu na mierny oheň, priveďte do varu a varte za mierneho miešania 10 minút. Odstráňte z tepla, prikryte uterákom a nechajte 12 hodín.
Krok 5
Na druhý sirup zmiešajte v hrnci 1,5 kg cukru so 700 ml minerálnej vody, dajte na mierny oheň a za stáleho miešania priveďte do varu. Zastavte miešanie a varte, kým sa všetok cukor úplne nerozpustí, 5 minút.
Krok 6
Polovicu výsledného sirupu nalejte na dule, položte na mierny oheň, priveďte do varu a za mierneho miešania varte 5–10 minút. Nechajte džem lúhovať ďalších 12 hodín.
Krok 7
Zvyšný sirup nalejte do džemu, jemne premiešajte, dajte na mierny oheň, priveďte do varu a varte 10 minút. Nalejte do sterilizovaných suchých pohárov. Ochlaďte a prikryte sterilizovanými viečkami. Skladujte na chladnom a tmavom mieste.