K receptu
Paprika v paradajkovej šťave na zimu sa dá nazvať len jedným dobrým slovom – lecho. Rozdiel je možno v tom, že dnes sa do leča z papriky pridáva čokoľvek – od mrkvy a cukety až po údené klobásy. Náš recept nebude obsahovať nič iné ako sladkú papriku, paradajky a prísady potrebné na nakladanie. Na prípravu nakladanej papriky v paradajkovej šťave je dôležité vybrať si šťavnatú zeleninu. To platí najmä pre paradajky – nemali by byť príliš dužinaté, pretože potrebujeme ich šťavu, nie dužinu. Preto, ak počas procesu varenia uvidíte, že nie je dostatok šťavy, vezmite viac paradajok. Množstvo ingrediencií by malo stačiť na 3 pollitrové poháre.
zložitosť: ľahko Kalórie: 358,11 kcal/porcia Porcie: 3 varenie: 50 min Použité: 8,99 g/15,02 g/46,52KonzervovanieMorenieVečeraObčerstveniePopoludňajšie občerstveniePrázdneObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 3 PORCIEParadajka (paradajka) 1,2 kgSladká červená paprika 1 kgRafinovaný rastlinný olej 50 mlstolový ocot 9% 30 mlCesnak 2 klinčekyGranulovaný cukor 1,5 lyžice.Soľ 2 lyžičkyMleté čierne korenie Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Umyte zeleninu. Paradajky nakrájajte na ľubovoľné kúsky, odstráňte stonky a nasekajte mixérom. Výsledné pyré prepasírujte cez sitko alebo gázu, aby ste odstránili všetky pevné častice.
Krok 2
Sladkú papriku prekrojte na polovicu, odstráňte semienka a stopky. Je tiež lepšie odstrániť mäkké priečky. Pripravenú papriku nakrájajte na rovnomerné plátky. Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky.
Krok 3
Paradajkovú šťavu nalejte do hrnca vhodnej veľkosti, prevarte, pridajte cukor a soľ, šťavu za občasného miešania varte na miernom ohni 7-10 minút.
Krok 4
Do hrnca s vriacou paradajkovou šťavou pridajte plátky papriky a nasekaný cesnak, priveďte do varu a varte 10 minút. Podľa chuti pridajte čierne korenie, vyskúšajte soľ a cukor. Nalejte rastlinný olej a stolový ocot. Varte ešte pár minút.
Krok 5
Umiestnite feferónky spolu so šťavou do vopred sterilizovaných pohárov. Pevne uzavrite viečkami. Poháre nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a uložte ich na chladnom mieste až do zimy.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Na prípravu papriky v paradajkovej šťave na zimu môžete použiť hotovú paradajkovú šťavu aj paradajkovú pastu zriedenú v požadovanom pomere. Samozrejme, so šťavou vytlačenou z čerstvých paradajok to bude oveľa chutnejšie.
MIMOchodom
Na prípravu papriky a akejkoľvek inej sladkej papriky v paradajkovej šťave môžete do marinády pridať čili struky, hrášok z nového korenia, bobkový list, škoricu a cibuľu nakrájanú na pol krúžky.