K receptu
Recept na paradajkovú polievku so slaným syrom a bulgurom sa hodí na horúce dni. Táto jednoduchá paradajková polievka môže byť vyrobená z čerstvých alebo konzervovaných paradajok. Použiť môžete nielen cibuľu, cesnak a papriku, ale aj inú zeleninu, napríklad cuketu či stonkový zeler. Podusíme ich na rastlinnom oleji do mäkka spolu so zvyškom zeleniny podľa receptu. Rozvarený bulgur – druh pšeničného zrna – dodá polievke hustotu a nakladaný syr zvýrazní chuť letnej zeleniny.
zložitosť: ľahko Kalórie: 314,59 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 25 min Pridať. čas: 2 hodiny Použité: 8,31 g/19,49 g/25,12polievkaINGREDIENCIE NA 4 PORCIE100 g bulguru 200 g nakladaného syra 4–5 paradajok 1 červená sladká paprika 1 feferónka 1 cibuľa 2 strúčiky cesnaku 2–3 vetvičky koriandra 1 ČL. chmeľ-suneli 2 polievkové lyžice. l. rastlinný olej soľ, čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Bulgur nasypeme do hrnca, zalejeme 250 ml horúcej vody a osolíme. Priveďte do varu na silnom ohni, znížte teplotu na strednú a varte prikryté 15 minút. Premiešame vidličkou a necháme vychladnúť.
Krok 2
Cibuľu a paradajky nakrájame na malé kocky. Papriku nakrájajte na polovicu a odstráňte semená a blany. Polovice nakrájame na kocky. Odstráňte semená feferónky a nakrájajte struk na tenké krúžky. Nakrájajte cesnak.
Krok 3
Zahrejte rastlinný olej v hrnci s hrubým dnom a dusíme cibuľu, kým nebude priehľadná, 5 minút. Pridáme sladkú a štipľavú papriku, cesnak a paradajky a na miernom ohni dusíme ďalšie 3 minúty. Osolíme, okoreníme, ochutíme slnečnicovým chmeľom a zalejeme 1 litrom horúcej vody. Znížte teplotu na minimum a prikryté varte 10-12 minút. Odstráňte z tepla a rýchlo ochlaďte.
Krok 4
Nakladaný syr nakrájajte na malé plátky, oddeľte od stoniek a koriandr nasekajte nadrobno. Polievku nalejte do tanierov, do každého dajte 2-3 polievkové lyžice. l. uvarený bulgur a plátky syra. Posypeme koriandrom a podávame studené.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Rovnakú polievku je možné pripraviť na taliansky spôsob: namiesto rastlinného oleja použite olivový olej, slnečnicový chmeľ nahraďte zmesou talianskych bylín a namiesto slaného syra pridajte stracciatellu alebo ricottu.
UŽITOČNÉ RADY
Ak chcete polievku rýchlo schladiť, vložte panvicu s polievkou do väčšej panvice naplnenej do jednej tretiny ľadovou vodou. Neustále miešame, aby polievka vychladla rovnomerne.
MIMOchodom
Na 100 g: bielkoviny 2,45 g (3,06 % dennej hodnoty) • tuky 4,51 g (5,01 %) • sacharidy 5,79 g (3,45 %) • kcal 71,61 (3,98 %) • sodík 168,22 mg (11,60 %) • cukor celkom 1,03 g ( 2,06 %) • EFA 1,95 g (9,75 %) • vláknina 0,99 g (3,30 %)