Šetrná gazdinka: 7 skvelých špargľových jedál pre celú rodinu. Ukazuje sa, že je to lacné
V Európe sa sezóna mladej špargle začína koncom apríla a trvá do konca júna. S touto zeleninou sa spája jar, tak prečo si ju nekúpime v obchode? Varenie špargle nie je ťažké: podobne ako morské plody je dôležité ju neprevariť, aby nestratila farbu. Najjednoduchší a najchutnejší spôsob, ako si so špargľou poradiť, je blanšírovať vo vriacej osolenej vode po dobu 3-4 minút. Špargľa bude šťavnatá a jemná a nie je potrebné nič viac. Ale neberieme ľahkú cestu! Predstavujeme 7 úžasných jedál pre ženy v domácnosti, ktoré si dávajú pozor na rozpočet.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Grilovaná špargľa: jednoduchá a originálna
- Jemná špargľa s jemnou chuťou
- Pečená omeleta a blanšírovaná špargľa
- Keď nie je čas a zručnosti – je tu lucise
- Ušetrite kráľovnú zeleniny
- Špargľa: teraz v koláči
- Špargľa v štrúdli
Grilovaná špargľa: jednoduchá a originálna
V Rusku špargľa už dávno prestala byť gastronomickou vzácnosťou. Aj keď niektoré gazdinky sa ho stále boja použiť do jedál. Pozrite sa, ako jednoducho a kreatívne môžete pripraviť grilovanú špargľu s cesnakovým toastom a cibuľovo-octovým dresingom.
Špargľa s cesnakovým toastom a cibuľovo-octovým dresingom
Na prípravu špargle potrebujete:
- špargľa – 800 g
- biely chlieb – 6-8 kusov
- cesnak – 1 stredná hlava
- šalotka – 2 stredné cibule
- balzamikový ocot – 1,5 lyžice. l.
- červený vínny ocot – 1/2 lyžice. l.
- extra panenský olivový olej – 5 lyžíc. l.
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- Neošúpanú hlavičku cesnaku potrieme olivovým olejom a za stáleho otáčania pečieme na grile alebo v rúre predhriatej na 220 °C do zlatista. Bude to trvať 15 – 25 minút.
- Kým sa cesnak pečie, šalotku nakrájame nadrobno, zmiešame s balzamikovým a červeným vínnym octom a necháme 30 minút lúhovať. Potom pridajte 2 polievkové lyžice. l. olivový olej, soľ a korenie a dobre premiešajte.
- Usmaženú hlavičku cesnaku narežeme priečne a strúčiky pretlačíme do malej misky. Ak sú klinčeky stále tvrdé, nasekajte ich nožom alebo ich nechajte celé, podľa želania. Pridajte zvyšný olivový olej, soľ a korenie a dobre premiešajte.
- Nožom ošúpeme spodnú tretinu stopky špargle a odlomíme tuhé konce. Vložte špargľu do podnosu z hliníkovej fólie a navrch položte 2/3 šálky. l. cibuľovo-octovú zmes položte podnos na grilovací rošt. Špargľu opekajte, kým nie je uvarená, a asi po 5 minútach raz otočte. Ak varíte špargľu v rúre, mala by byť predhriata na 180 ° C v režime „konvekcia + gril“. Špargľu pečieme v pekáči v hornej tretine rúry 10–20 minút. – v závislosti od hrúbky stoniek.
- Kým sa špargľa varí, natrieme cesnakovú zmes na plátky chleba a opečieme ich na grile nad uhlíkom alebo v rúre.
- Uvarenú špargľu a toasty položte na tanier, pokvapkajte zvyšnou zmesou cibuľa a octu a podávajte.
Jemná špargľa s jemnou chuťou
Pre každodenný život a domáce sviatky, na raňajky, obed alebo večeru, jemnú, jemne ochutenú špargľu, varené vajíčko a chrumkavú slaninu.
Špargľa s vajcom a chrumkavou slaninkou
Na prípravu špargle potrebujete:
- slanina – 4 plátky
- vajcia natvrdo – 4 ks.
- čerstvá pšeničná strúhanka – 100 g
- zelená špargľa, najlepšie tenká – 400 g
- varené žĺtky plus vajcia na podávanie – 2 ks.
- hrsť žeruchy
- dedinská kyslá smotana – 200 g
- Dijonská horčica – 2 lyžice. l.
- soľ
- Slaninu opražíme na suchej panvici do chrumkava. Preneste na papierové utierky.
- Na tej istej panvici opekajte pšeničné omrvinky, za občasného potrasenia panvicou 2 až 3 minúty. Odstráňte z tepla a úplne vychladnúť.
- Rozdrvte slaninu v mixéri, pridajte strúhanku a rýchlo rozmixujte na pyré, kým nebude hladká.
- Špargľu povaríme v osolenej vriacej vode 1–2 minúty. Vysušte na papierových utierkach.
- Žeruchu, kyslú smotanu, horčicu a žĺtky vyšľaháme v mixéri do hladka. Pridajte trochu soli.
- Špargľu rozdeľte na taniere. Podávame s vajcom, omáčkou a slaninou.
Pečená omeleta a blanšírovaná špargľa
Táto omeleta so špargľou, brokolicou a špenátom sa dá pripraviť nie v porciovaných kotlíkoch, ale vo veľkom keramickom alebo sklenenom pekáči vhodnej na podávanie. Ale veľká omeleta sa bude piecť dlhšie, 20–25 minút.
Omeleta so špargľou, brokolicou a špenátom
Na prípravu omelety potrebujete:
- vajcia – 8 ks.
- kyslá smotana – 200 g
- mini špargľa – 100 g
- ružičky brokolice – 100 g
- čerstvý špenát – 100 g
- olivový olej
- soľ
- Rúru predhrejeme na 180°C. V malom hrnci prevarte osolenú vodu a špargľu, brokolicu a špenát blanšírujte 1-2 minúty, sceďte v cedníku a sceďte.
- Vajcia rozšľaháme s kyslou smotanou, soľou.
- Olivovým olejom vymastíme 4 malé hrniec na pečenie a rovnomerne medzi ne rozložíme zeleninu. Zalejeme vaječnou zmesou, vložíme do rúry a pečieme asi 12 minút. – vajcia by mali stuhnúť. Ihneď podávajte.
Keď nie je čas a zručnosti – je tu lucise
Túto taliansku zeleninovú polievku je dobré pripraviť, keď máte málo času, keď neviete, ako variť klasické sýte polievky a prívarky. V tomto prípade môže byť časť zeleniny zmrazená a špargľa a mrkva napríklad čerstvé.
Zeleninová polievka luces
Na prípravu polievky potrebujete:
- čerstvá jarná zelenina: mrkva, zelený hrášok, fazuľa, špenát, špargľa, zelenina – 500 g
- veľká cibuľa – 2 ks.
- mleté hovädzie mäso – 150 g
- mleté bravčové mäso – 150 g
- olivový olej – 3 lyžice. l.
- zeleninový vývar – 1,5 l
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- Zeleninu a bylinky umyte a ošúpte. Cibuľu nakrájame na malé kocky, špenát na pásiky, mladú zeleninu na rovnako veľké kúsky. Nakrájajte zeleň.
- V hlbokom hrnci rozohrejeme olej. Vložte cibuľu. Smažte ho na strednom ohni 5–7 min., kým nezmäkne. Pridajte mleté bravčové mäso, varte ďalších 5 minút. Pridajte hovädzie mäso a smažte 10 minút, kým nie je všetko mleté mäso hnedé.
- Do hrnca pridáme nakrájanú zeleninu a dochutíme soľou a korením. Zalejeme 1,5 litrom zeleninového vývaru alebo pitnej vody, prikryjeme a varíme 15–20 minút.
Ušetrite kráľovnú zeleniny
Špargľa má povesť jednej z najvyberanejších pochúťok. Každý, kto to niekedy varil, vie, že „kráľovná zeleniny“ si vyžaduje najväčšiu pozornosť, hlavnou vecou je odstrániť ju z tepla včas. Preto na prípravu teplého šalátu s novými zemiakmi a špargľou použijeme ako najšetrnejší prostriedok dvojitý kotol.
Teplý šalát z nových zemiakov a špargle
Na prípravu šalátu potrebujete:
- mladé zemiaky – 10-12 malých kúskov.
- zelená špargľa – 250 g
- citrón – 1 ks.
- mäta – 2-3 vetvičky
- extra panenský olivový olej – 3 lyžice. l.
- sezamové semienka – 1 lyžička.
- soľ
- Zemiaky dôkladne umyjeme kefou, prekrojíme na polovice a vložíme do parného hrnca. Varte 15-17 minút.
- Spodné konce špargle ošúpeme od hrubej šupky, stonky nakrájame na 2 časti a vložíme do parného hrnca so zemiakmi. Varte 3-4 minúty. a zeleninu preložíme na tanier.
- Z citróna nakrájajte tenké prúžky kôry a odložte. Vytlačte šťavu z polovice citróna. Olivový olej vyšľaháme s citrónovou šťavou a soľou a nalejeme na zeleninu.
- Na suchej panvici zohrejte sezamové semienka. Oddeľte lístky mäty od stoniek. Šalát posypte kôrou, mätou a sezamovými semienkami a ihneď podávajte.
Špargľa: teraz v koláči
Gâteau d’asperges – špargľový koláč – sa najlepšie pripravuje vo Francúzsku počas špargľovej sezóny. Keď príde táto sezóna, špargľa je kráľovnou! Bude sa jesť studené, horúce, varené a dusené. Navyše, najväčšie množstvo sa do Francúzska dováža zo susedného Talianska.
Špargľové koláčiky
Na prípravu koláča potrebujete:
- špargľa – 600 g bielej alebo 350 – 400 g zelenej alebo zmes dvoch odrôd
- vajcia – 3 ks.
- žĺtky – 3 ks.
- Creme fraiche – 200 – 250 g
- strúhaný tvrdý syr – 80 g
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- maslo na vymastenie
- Ak dostanete bielu špargľu, pomocou noža odstráňte tenkú vrchnú vrstvu zo stonky, ak je zelená, potom zo spodnej časti. Ak sú konce stoniek zdrevnatené, treba ich odlomiť (ak sa konce ohýbajú a nelámu, tak sa dajú len vyčistiť).
- Pripravenú špargľu alebo v osolenej vriacej vode dusíme na miernom ohni do mäkka 20 minút. Zelená špargľa sa uvarí rýchlejšie, asi 7 minút. Zmes varte podľa odrody oddelene. Špargľu pri varení postavte vzpriamene tak, ako vyrástla – nechajte končeky zapariť, inak rýchlo zhnednú. Hotovú špargľu vložte do cedníka a osušte.
- V kuchynskom robote alebo mixéri rozbijeme 3 vajcia, pridáme 3 žĺtky, creme fraiche, syr, soľ, čerstvo mleté čierne korenie a špargľu a vyšľaháme do hladka.
- Pripravíme si 4-6 cocottových misiek alebo iných zapekacích misiek a vymastíme maslom. Vložte do nich špargľovú zmes.
- Nalejte vodu do pekáča alebo veľkej zapekacej misy a vložte tam cokotovačky. Voda by mala siahať približne do stredu okraja kokosových misiek.
- Plech (formu) vložíme do rúry vyhriatej na 200°C na cca 25 minút. Koláčiky podávajte teplé.
…a v štrúdli
A nenechajte sa prekvapiť touto štrúdľou! Najprv pripravíte štrúdľu s hubami a špargľou a vyskúšate a potom poviete, že takéto pečivo sa dá robiť len s čerešňami alebo jablkami.
Závin s hubami a špargľou
Na prípravu štrúdle potrebujete:
- šampiňóny – 250 g
- strúhaný syr gruyere – 100 g
- lúpané vlašské orechy – 1,5 lyžice. l.
- zelená špargľa – 200 g
- soľ – podľa chuti
- maslo – 4 lyžice. l.
- citrón (šťava) – 1 lyžička.
- maslo na vymastenie
- strúhanka – 1,5 lyžice. l.
Na test:
- vajcia – 1 ks.
- rastlinný olej – 1 polievková lyžica. l.
- soľ – podľa chuti
- múka – 300 g
- Z preosiatej múky, vajec, štipky soli a 125 ml teplej vody vymiesime vláčne cesto. Zrolujte do gule, vložte do misky, namažte 0,5 lyžice. l. rastlinný olej, prikryte a nechajte 30 minút.
- Pripravte si náplň. Špargľu umyjeme, osušíme, nakrájame na malé kúsky a varíme v malom množstve osolenej vody 4 minúty. Špargľu sceďte v cedníku a vložte do misy.
- Umyte huby a nakrájajte na tenké plátky. Zahrejte 1 polievkovú lyžičku na panvici. l. maslo. Pridajte huby, pridajte soľ a smažte 6-8 minút do zlatista. Pokvapkáme citrónovou šťavou a varíme ďalších 30 sekúnd. Preložíme na tanier.
- V tej istej panvici roztopte zvyšné maslo, pridajte strúhanku a smažte za stáleho miešania 2 minúty. Vlašské orechy nasekáme nožom na jemnú strúhanku a zmiešame so strúhankou. Necháme vychladnúť.
- Cesto položte do stredu ľanového obrúska, husto posypaného múkou, rozvaľkajte na tenkú vrstvu a posypte zvyšným rastlinným olejom. Cesto pomúčenými rukami natiahneme na veľkosť obrúska. Zmes sušienok a orechov natrieme v rovnomernej vrstve na cesto.
- Rúru predhrejeme na 180°C. Plech na pečenie vymastíme olejom. Na cesto poukladáme špargľu, šampiňóny a posypeme syrom. Nadvihnite obrúsok a štrúdľu opatrne zviňte do rolády. Stlačte otvorené okraje rolky. Závin položíme na plech a pokvapkáme rozpusteným maslom. Pečieme 30 minút.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #špargľa #šetrná gazdinka #špargľové polievkySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach…