Šetrná gazdinka: 7 skvelých špargľových jedál pre celú rodinu. Ukazuje sa, že je to lacné

Šetrná gazdinka: 7 skvelých špargľových jedál pre celú rodinu. Ukazuje sa, že je to lacné

Šetrná gazdinka: 7 skvelých špargľových jedál pre celú rodinu. Ukazuje sa, že je to lacné

V Európe sa sezóna mladej špargle začína koncom apríla a trvá do konca júna. S touto zeleninou sa spája jar, tak prečo si ju nekúpime v obchode? Varenie špargle nie je ťažké: podobne ako morské plody je dôležité ju neprevariť, aby nestratila farbu. Najjednoduchší a najchutnejší spôsob, ako si so špargľou poradiť, je blanšírovať vo vriacej osolenej vode po dobu 3-4 minút. Špargľa bude šťavnatá a jemná a nie je potrebné nič viac. Ale neberieme ľahkú cestu! Predstavujeme 7 úžasných jedál pre ženy v domácnosti, ktoré si dávajú pozor na rozpočet.

Šetrná gazdinka: 7 skvelých špargľových jedál pre celú rodinu. Ukazuje sa, že je to lacné

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Grilovaná špargľa: jednoduchá a originálna
  • Jemná špargľa s jemnou chuťou
  • Pečená omeleta a blanšírovaná špargľa
  • Keď nie je čas a zručnosti – je tu lucise
  • Ušetrite kráľovnú zeleniny
  • Špargľa: teraz v koláči
  • Špargľa v štrúdli

Grilovaná špargľa: jednoduchá a originálna

V Rusku špargľa už dávno prestala byť gastronomickou vzácnosťou. Aj keď niektoré gazdinky sa ho stále boja použiť do jedál. Pozrite sa, ako jednoducho a kreatívne môžete pripraviť grilovanú špargľu s cesnakovým toastom a cibuľovo-octovým dresingom.

Špargľa s cesnakovým toastom a cibuľovo-octovým dresingom
Špargľa s cesnakovým toastom a cibuľovo-octovým dresingom

Na prípravu špargle potrebujete:

  • špargľa – 800 g
  • biely chlieb – 6-8 kusov
  • cesnak – 1 stredná hlava
  • šalotka – 2 stredné cibule
  • balzamikový ocot – 1,5 lyžice. l.
  • červený vínny ocot – 1/2 lyžice. l.
  • extra panenský olivový olej – 5 lyžíc. l.
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Neošúpanú hlavičku cesnaku potrieme olivovým olejom a za stáleho otáčania pečieme na grile alebo v rúre predhriatej na 220 °C do zlatista. Bude to trvať 15 – 25 minút.
  2. Kým sa cesnak pečie, šalotku nakrájame nadrobno, zmiešame s balzamikovým a červeným vínnym octom a necháme 30 minút lúhovať. Potom pridajte 2 polievkové lyžice. l. olivový olej, soľ a korenie a dobre premiešajte.
  3. Usmaženú hlavičku cesnaku narežeme priečne a strúčiky pretlačíme do malej misky. Ak sú klinčeky stále tvrdé, nasekajte ich nožom alebo ich nechajte celé, podľa želania. Pridajte zvyšný olivový olej, soľ a korenie a dobre premiešajte.
  4. Nožom ošúpeme spodnú tretinu stopky špargle a odlomíme tuhé konce. Vložte špargľu do podnosu z hliníkovej fólie a navrch položte 2/3 šálky. l. cibuľovo-octovú zmes položte podnos na grilovací rošt. Špargľu opekajte, kým nie je uvarená, a asi po 5 minútach raz otočte. Ak varíte špargľu v rúre, mala by byť predhriata na 180 ° C v režime „konvekcia + gril“. Špargľu pečieme v pekáči v hornej tretine rúry 10–20 minút. – v závislosti od hrúbky stoniek.
  5. Kým sa špargľa varí, natrieme cesnakovú zmes na plátky chleba a opečieme ich na grile nad uhlíkom alebo v rúre.
  6. Uvarenú špargľu a toasty položte na tanier, pokvapkajte zvyšnou zmesou cibuľa a octu a podávajte.

Jemná špargľa s jemnou chuťou

Pre každodenný život a domáce sviatky, na raňajky, obed alebo večeru, jemnú, jemne ochutenú špargľu, varené vajíčko a chrumkavú slaninu.

Špargľa s vajcom a chrumkavou slaninkou
Špargľa s vajcom a chrumkavou slaninkou

Na prípravu špargle potrebujete:

  • slanina – 4 plátky
  • vajcia natvrdo – 4 ks.
  • čerstvá pšeničná strúhanka – 100 g
  • zelená špargľa, najlepšie tenká – 400 g
  • varené žĺtky plus vajcia na podávanie – 2 ks.
  • hrsť žeruchy
  • dedinská kyslá smotana – 200 g
  • Dijonská horčica – 2 lyžice. l.
  • soľ
  1. Slaninu opražíme na suchej panvici do chrumkava. Preneste na papierové utierky.
  2. Na tej istej panvici opekajte pšeničné omrvinky, za občasného potrasenia panvicou 2 až 3 minúty. Odstráňte z tepla a úplne vychladnúť.
  3. Rozdrvte slaninu v mixéri, pridajte strúhanku a rýchlo rozmixujte na pyré, kým nebude hladká.
  4. Špargľu povaríme v osolenej vriacej vode 1–2 minúty. Vysušte na papierových utierkach.
  5. Žeruchu, kyslú smotanu, horčicu a žĺtky vyšľaháme v mixéri do hladka. Pridajte trochu soli.
  6. Špargľu rozdeľte na taniere. Podávame s vajcom, omáčkou a slaninou.

Pečená omeleta a blanšírovaná špargľa

Táto omeleta so špargľou, brokolicou a špenátom sa dá pripraviť nie v porciovaných kotlíkoch, ale vo veľkom keramickom alebo sklenenom pekáči vhodnej na podávanie. Ale veľká omeleta sa bude piecť dlhšie, 2025 minút.

Omeleta so špargľou, brokolicou a špenátom
Omeleta so špargľou, brokolicou a špenátom

Na prípravu omelety potrebujete:

  • vajcia – 8 ks.
  • kyslá smotana – 200 g
  • mini špargľa – 100 g
  • ružičky brokolice – 100 g
  • čerstvý špenát – 100 g
  • olivový olej
  • soľ
  1. Rúru predhrejeme na 180°C. V malom hrnci prevarte osolenú vodu a špargľu, brokolicu a špenát blanšírujte 1-2 minúty, sceďte v cedníku a sceďte.
  2. Vajcia rozšľaháme s kyslou smotanou, soľou.
  3. Olivovým olejom vymastíme 4 malé hrniec na pečenie a rovnomerne medzi ne rozložíme zeleninu. Zalejeme vaječnou zmesou, vložíme do rúry a pečieme asi 12 minút. – vajcia by mali stuhnúť. Ihneď podávajte.

Keď nie je čas a zručnosti – je tu lucise

Túto taliansku zeleninovú polievku je dobré pripraviť, keď máte málo času, keď neviete, ako variť klasické sýte polievky a prívarky. V tomto prípade môže byť časť zeleniny zmrazená a špargľa a mrkva napríklad čerstvé.

Zeleninová polievka luces
Zeleninová polievka luces

Na prípravu polievky potrebujete:

  • čerstvá jarná zelenina: mrkva, zelený hrášok, fazuľa, špenát, špargľa, zelenina – 500 g
  • veľká cibuľa – 2 ks.
  • mleté ​​​​hovädzie mäso – 150 g
  • mleté ​​bravčové mäso – 150 g
  • olivový olej – 3 lyžice. l.
  • zeleninový vývar – 1,5 l
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Zeleninu a bylinky umyte a ošúpte. Cibuľu nakrájame na malé kocky, špenát na pásiky, mladú zeleninu na rovnako veľké kúsky. Nakrájajte zeleň.
  2. V hlbokom hrnci rozohrejeme olej. Vložte cibuľu. Smažte ho na strednom ohni 57 min., kým nezmäkne. Pridajte mleté ​​bravčové mäso, varte ďalších 5 minút. Pridajte hovädzie mäso a smažte 10 minút, kým nie je všetko mleté ​​mäso hnedé.
  3. Do hrnca pridáme nakrájanú zeleninu a dochutíme soľou a korením. Zalejeme 1,5 litrom zeleninového vývaru alebo pitnej vody, prikryjeme a varíme 15–20 minút.

Ušetrite kráľovnú zeleniny

Špargľa má povesť jednej z najvyberanejších pochúťok. Každý, kto to niekedy varil, vie, že „kráľovná zeleniny“ si vyžaduje najväčšiu pozornosť, hlavnou vecou je odstrániť ju z tepla včas. Preto na prípravu teplého šalátu s novými zemiakmi a špargľou použijeme ako najšetrnejší prostriedok dvojitý kotol.

Teplý šalát z nových zemiakov a špargle
Teplý šalát z nových zemiakov a špargle

Na prípravu šalátu potrebujete:

  • mladé zemiaky – 10-12 malých kúskov.
  • zelená špargľa – 250 g
  • citrón – 1 ks.
  • mäta – 2-3 vetvičky
  • extra panenský olivový olej – 3 lyžice. l.
  • sezamové semienka – 1 lyžička.
  • soľ
  1. Zemiaky dôkladne umyjeme kefou, prekrojíme na polovice a vložíme do parného hrnca. Varte 15-17 minút.
  2. Spodné konce špargle ošúpeme od hrubej šupky, stonky nakrájame na 2 časti a vložíme do parného hrnca so zemiakmi. Varte 3-4 minúty. a zeleninu preložíme na tanier.
  3. Z citróna nakrájajte tenké prúžky kôry a odložte. Vytlačte šťavu z polovice citróna. Olivový olej vyšľaháme s citrónovou šťavou a soľou a nalejeme na zeleninu.
  4. Na suchej panvici zohrejte sezamové semienka. Oddeľte lístky mäty od stoniek. Šalát posypte kôrou, mätou a sezamovými semienkami a ihneď podávajte.

Špargľa: teraz v koláči

Gâteau d’asperges – špargľový koláč – sa najlepšie pripravuje vo Francúzsku počas špargľovej sezóny. Keď príde táto sezóna, špargľa je kráľovnou! Bude sa jesť studené, horúce, varené a dusené. Navyše, najväčšie množstvo sa do Francúzska dováža zo susedného Talianska.

Špargľové koláčiky
Špargľové koláčiky

Na prípravu koláča potrebujete:

  • špargľa – 600 g bielej alebo 350 – 400 g zelenej alebo zmes dvoch odrôd
  • vajcia – 3 ks.
  • žĺtky – 3 ks.
  • Creme fraiche – 200 – 250 g
  • strúhaný tvrdý syr – 80 g
  • soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • maslo na vymastenie
  1. Ak dostanete bielu špargľu, pomocou noža odstráňte tenkú vrchnú vrstvu zo stonky, ak je zelená, potom zo spodnej časti. Ak sú konce stoniek zdrevnatené, treba ich odlomiť (ak sa konce ohýbajú a nelámu, tak sa dajú len vyčistiť).
  2. Pripravenú špargľu alebo v osolenej vriacej vode dusíme na miernom ohni do mäkka 20 minút. Zelená špargľa sa uvarí rýchlejšie, asi 7 minút. Zmes varte podľa odrody oddelene. Špargľu pri varení postavte vzpriamene tak, ako vyrástla – nechajte končeky zapariť, inak rýchlo zhnednú. Hotovú špargľu vložte do cedníka a osušte.
  3. V kuchynskom robote alebo mixéri rozbijeme 3 vajcia, pridáme 3 žĺtky, creme fraiche, syr, soľ, čerstvo mleté ​​čierne korenie a špargľu a vyšľaháme do hladka.
  4. Pripravíme si 4-6 cocottových misiek alebo iných zapekacích misiek a vymastíme maslom. Vložte do nich špargľovú zmes.
  5. Nalejte vodu do pekáča alebo veľkej zapekacej misy a vložte tam cokotovačky. Voda by mala siahať približne do stredu okraja kokosových misiek.
  6. Plech (formu) vložíme do rúry vyhriatej na 200°C na cca 25 minút. Koláčiky podávajte teplé.

…a v štrúdli

A nenechajte sa prekvapiť touto štrúdľou! Najprv pripravíte štrúdľu s hubami a špargľou a vyskúšate a potom poviete, že takéto pečivo sa dá robiť len s čerešňami alebo jablkami.

Závin s hubami a špargľou
Závin s hubami a špargľou

Na prípravu štrúdle potrebujete:

  • šampiňóny – 250 g
  • strúhaný syr gruyere – 100 g
  • lúpané vlašské orechy – 1,5 lyžice. l.
  • zelená špargľa – 200 g
  • soľ – podľa chuti
  • maslo – 4 lyžice. l.
  • citrón (šťava) – 1 lyžička.
  • maslo na vymastenie
  • strúhanka – 1,5 lyžice. l.

Na test:

  • vajcia – 1 ks.
  • rastlinný olej – 1 polievková lyžica. l.
  • soľ – podľa chuti
  • múka – 300 g
  1. Z preosiatej múky, vajec, štipky soli a 125 ml teplej vody vymiesime vláčne cesto. Zrolujte do gule, vložte do misky, namažte 0,5 lyžice. l. rastlinný olej, prikryte a nechajte 30 minút.
  2. Pripravte si náplň. Špargľu umyjeme, osušíme, nakrájame na malé kúsky a varíme v malom množstve osolenej vody 4 minúty. Špargľu sceďte v cedníku a vložte do misy.
  3. Umyte huby a nakrájajte na tenké plátky. Zahrejte 1 polievkovú lyžičku na panvici. l. maslo. Pridajte huby, pridajte soľ a smažte 6-8 minút do zlatista. Pokvapkáme citrónovou šťavou a varíme ďalších 30 sekúnd. Preložíme na tanier.
  4. V tej istej panvici roztopte zvyšné maslo, pridajte strúhanku a smažte za stáleho miešania 2 minúty. Vlašské orechy nasekáme nožom na jemnú strúhanku a zmiešame so strúhankou. Necháme vychladnúť.
  5. Cesto položte do stredu ľanového obrúska, husto posypaného múkou, rozvaľkajte na tenkú vrstvu a posypte zvyšným rastlinným olejom. Cesto pomúčenými rukami natiahneme na veľkosť obrúska. Zmes sušienok a orechov natrieme v rovnomernej vrstve na cesto.
  6. Rúru predhrejeme na 180°C. Plech na pečenie vymastíme olejom. Na cesto poukladáme špargľu, šampiňóny a posypeme syrom. Nadvihnite obrúsok a štrúdľu opatrne zviňte do rolády. Stlačte otvorené okraje rolky. Závin položíme na plech a pokvapkáme rozpusteným maslom. Pečieme 30 minút.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #špargľa #šetrná gazdinka #špargľové polievkySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik