Spolu s vaším obľúbeným filmom bude niečo na žuvanie: ako si vyrobiť popcorn doma

Spolu s vaším obľúbeným filmom bude niečo na žuvanie: ako si vyrobiť popcorn doma

Spolu s vaším obľúbeným filmom bude niečo na žuvanie: ako si vyrobiť popcorn doma

Pre popcorn nemusíte ísť do kina. Len si to musíte vedieť doma uvariť. Nie je to také ťažké. Odhaľujeme tajomstvá dokonalého popcornu v hrnci a rúre a prezradíme vám, k čomu sa skutočne hodí.

Ako si vyrobiť popcorn domaAko si vyrobiť popcorn domaAko si vyrobiť popcorn domaAko si vyrobiť popcorn doma

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Aký druh kukurice je potrebný na popcorn doma?
  • Ako sa vyrába popcorn?
  • Ako uvariť popcorn v hrnci s pokrievkou
  • Ako urobiť popcorn v rúre
  • Najlepšie prísady pre domáci popcorn

Popcorn bol vynájdený už dávno, oveľa skôr, ako sme začali chodiť do kina. V roku 1913 Korney Ivanovič Chukovsky vo svojom príbehu „The Silver Coat of Arms“ opísal výrobu popcornu doma:

„A okamžite začnem kričať: „Sráči!“ Prdy! Pretože vždy, keď príde strýko Thomas, prinesie so sebou zrná kukurice vo vrecúšku z bieleho plátna, a nie obyčajné, ale zvláštne. Zdá sa nám, že sú očarení. Pomôžte im do vody, hoďte ich do pece a oni začnú strieľať (počujete len: baf! baf!) a skáču ako živé; a len čo vyskočia, rýchlo ich chyť, aby nezhoreli, a pozri: zo žltej zbeleli a rozkvitli ako nádherné kvety. Som pripravený stáť celý deň pred horúcou rúrou a hádzať do nej ďalšie a ďalšie zrná a napchať si brucho prdmi.“

Aký druh kukurice je potrebný na popcorn doma?

Začnime tým, že nie každá kukurica je vhodná na pukance. Vyžaduje si špeciálny druh kukurice pestovanej po celom svete. Tak sa to volá – pukance. Jedinečná kombinácia hustej škrupiny a škrobového vnútra s vlhkosťou 14 až 20% vám umožňuje získať ľahké, vzdušné, nadýchané pukance domov.

Ako sa vyrába popcorn?

Keď sa stred zrna zahreje, vlhkosť v ňom sa rýchlo zmení na paru, ktorá si začne hľadať cestu von. Ale vonkajšia škrupina pukancov je taká pevná, že dokáže vydržať pomerne veľký tlak pred prasknutím, čo dáva škrobu vo vnútri jadra dostatok času na hydratáciu a zmäknutie.

Vonkajšia škrupina pukancov je taká pevná, že vydrží pomerne veľký tlak, kým praskne. Počas tejto doby sa škrob vo vnútri zrna navlhčí a zmäkne
Vonkajšia škrupina pukancov je taká pevná, že vydrží pomerne veľký tlak, kým praskne. Počas tejto doby sa škrob vo vnútri zrna navlhčí a zmäkne

Keď sa škrupina konečne rozbije, hustá suspenzia škrobu a bielkovín sa rýchlo roztiahne v dôsledku náhlej zmeny tlaku. Škrob okamžite vychladne a zmení sa na chrumkavú, ľahkú „penu“.

Vedci tvrdia, že ideálna teplota na pukanie pukancov je 190 °C. Zostáva len zvážiť spôsoby, ako dosiahnuť túto teplotu, aby sme pochopili, ako vyrobiť popcorn doma.

Je dôležité, aby zrná dosiahli požadovanú teplotu čo najrovnomernejšie.

Ak sa pukance nezahrievajú rovnomerne, jadrá, ktoré prasknú ako prvé, pravdepodobne zhoria skôr, ako praskne celá dávka. Okrem toho bude príliš veľa nevypuknutých alebo napoly prasknutých zŕn, ktoré môžu dokonca zlomiť zub.

Keď sa škrupina pukancov rozbije, škrob unikne zvnútra a okamžite vychladne do chrumkavej ľahkej „peny“.
Keď sa škrupina pukancov rozbije, škrob unikne zvnútra a okamžite vychladne do chrumkavej ľahkej „peny“.

Dôležitý je aj čas potrebný na prípravu pukancov doma. Vonkajší obal zrna je hustý, ale nie vzduchotesný. Príliš pomalé zahrievanie môže spôsobiť odparovanie vlhkosti a zabrániť prasknutiu mnohých zŕn; Príliš rýchly ohrev znamená, že škrob vo vnútri nebude mať šancu absorbovať vlhkosť a pukance nebudú veľmi nadýchané.

Ako uvariť popcorn v hrnci s pokrievkou

Najspoľahlivejší spôsob, ako si vyrobiť pukance doma, je v hrnci s pokrievkou, s malým množstvom zeleniny alebo rozpusteného masla.

Úplný začiatok výroby pukancov: zrná sa práve zohrievajú v hrnci. Hneď ako prasknú prvé, prikryte vekom a čakajte na rytmické „výstrely“
Úplný začiatok výroby pukancov: zrná sa práve zohrievajú v hrnci. Hneď ako prasknú prvé, prikryte vekom a čakajte na rytmické „výstrely“

Najprv zohrejte olej v hrnci s hrubým dnom na strednom ohni. Vhoďte niekoľko zrniek do horúceho oleja: akonáhle prasknú, je čas pridať zvyšné zrnká. Zakryte pokrievkou, odstráňte z tepla a počítajte 30 sekúnd. Počas tejto doby sa zrná zohrejú na teplotu blízku teplote prasknutia. Keď sa panvica vráti na oheň, všetky zrná prasknú približne v rovnakom čase. Pre rovnomerné zahrievanie posúvajte panvicu smerom k sebe a od seba. V tomto prípade je vhodné mierne pootvoriť veko, aby mohla uniknúť para – pukance budú suchšie a vzdušnejšie. Nie, olej nestrieka, je ho príliš málo. Akonáhle budete počuť zvuk pukania pukancov každých pár sekúnd, okamžite ich preložte do širokej, priestrannej misky.

Ako urobiť popcorn v rúre

Popcorn je vhodné variť doma v rúre. K tomu budete potrebovať papierové vrecko alebo rukáv na pečenie. Zrná premiešajte s rastlinným olejom, len toľko, aby ste ich jemne namazali. Vložte do vrecka alebo vrecka na pečenie a pevne uzavrite. Rez balíka je možné niekoľkokrát zložiť a zaistiť zošívačkou.

Keď zrná vo vrecku napučia a zvuk pukania pukancov bude menej častý, opatrne ho vyberte a otvorte. Para je veľmi horúca
Keď zrná vo vrecku napučia a zvuk pukania pukancov bude menej častý, opatrne ho vyberte a otvorte. Para je veľmi horúca

Vrecko položíme na plech a vložíme do rúry vyhriatej na 190°C. Po 20 minútach začnú zrnká praskať a vak sa nafúkne. Počúvajte, čo sa deje v rúre: keď každých pár sekúnd zaznie zvuk pukania pukancov, vyberte vrecko z rúry, nakrájajte ho a nasypte pukance do misky.

Hoci sa pukanie pukancov v mikrovlnke považuje za najpohodlnejšie, mnohí ľudia tvrdia, že pukance sú príliš suché. Okrem toho vynechajte minútu a pukance sa pripália.

Ak chcete pripraviť popcorn v rúre, nemusíte sa obťažovať s vreckom, ale urobte to všetko naraz v miske
Ak chcete pripraviť popcorn v rúre, nemusíte sa obťažovať s vreckom, ale urobte to všetko naraz v miske

Vložte popcorn do misky vhodnej do mikrovlnnej rúry, pokvapkajte olejom a premiešajte. Vložte do mikrovlnnej rúry, zakryte ju vetracím vekom a zapnite ju na maximálny výkon. Cook 23 minúty. Hneď ako praskanie prestane, vyberte misku z mikrovlnnej rúry a nalejte pukance do veľkej misy.

Najlepšie prísady do popcornu doma

Teraz, keď sme prišli na to, ako urobiť popcorn doma, poďme diskutovať o tom, ako diverzifikovať jeho chuť.

Prvá vec, ktorá vás napadne, je pridať soľ. Môžete to urobiť ihneď po varení alebo počas.

Ak ste však použili minimálne množstvo tuku, nemusí to stačiť na to, aby sa soľ a iné koreniny správne prichytili na povrch pukancov.

Čerstvo popcorn je dobré pokvapkať rozpusteným maslom. To po prvé dodá krémovitosť a po druhé „prilepí“ soľ a iné korenie.

Soľ a maslo sú klasické a najchutnejšie doplnky k popcornu.
Soľ a maslo sú klasické a najchutnejšie doplnky k popcornu.

Je zrejmé, že soľ nie je jediným korením pre popcorn. Ale je lepšie posypať koreniny a koreniny na čerstvo popcorn. Ak sa pred varením ochutia, koreniny a koreniny sa môžu spáliť a zanechať nepríjemný zápach.

Použite zmes korenia za’atar alebo indický karí prášok zo Stredného východu, bežnú alebo údenú papriku a cesnakovú alebo zelerovú soľ. Mimochodom, bolo by fajn rozohriať zmes korenia na masle a touto zmesou zaliať pukance.

Roztopená čokoláda premení popcorn na dezert
Roztopená čokoláda premení popcorn na dezert

Existuje tiež veľa možností, ako premeniť popcorn na dezert. Urobte si napríklad karamel z cukru a nalejte ho na pukance. Alebo maslo rozpustite do hneda, pridajte med a zázvor alebo iné korenie podľa chuti. Čokoládu si môžete roztopiť v mikrovlnke a primiešať k nej popcorn. Mak, sezamové semienka, matcha čaj, orechy – všetko sa dá pridať do pukancov, ak máte fantáziu a chuť experimentovať.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #popcornSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik