K receptu
Panini, čo doslova znamená „malý chlieb“, je veľmi obľúbeným jedlom v talianskej kuchyni. Predjedlo je malý, originálny sendvič s rôznymi náplňami. Talianske panini sa tradične pripravujú s ciabattou alebo focacciou. Klasický recept na panini môže obsahovať šunku, tuniaka, syr, olivy, paradajky, inú čerstvú zeleninu a bylinky a omáčky (najčastejšie pesto) ako plnku. Malé uzavreté chlebíčky podávame teplé aj studené, v závislosti od náplne. Talianske panini s rybou alebo šunkou budú výbornou voľbou na rýchle občerstvenie doma, ľahký obed alebo malú večeru. Sú vhodné na cesty, do práce alebo na piknik.
zložitosť: ľahko Kalórie: 1680,48 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 30 min Použité: 62,16 g/106,02 g/114,95ObčerstvenieINGREDIENCIE NA 2 PORCIECiabatta chlieb 4 ks.Na šunkové panini:Morčacie šunky 240 gsyr mozzarella 120 gParadajka (paradajka) 2 ks.Červená cibuľa 1 kusŠpenát 50 gPesto omáčka 4 polievkové lyžiceOlivový olej 2 polievkové lyžice.Červený vínny ocot 1 polievková lyžica.Soľ ochutnaťMleté čierne korenie ochutnaťNa panini z tuniaka:Tuniak vo vlastnej šťave 120 gKuracie vajce (uvarené natvrdo) 2 ks.Ľadový šalát 40 gSvetlá majonéza 3 polievkové lyžice.Sladká čili omáčka 1 polievková lyžica.Olivový olej 2 polievkové lyžice.Sušená smažená cibuľa (chrumkavá) 2 polievkové lyžice. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Na prípravu šunkových panini nakrájajte cibuľu na tenké kolieska a vložte do misy. Nalejte vínny ocot a 1 polievkovú lyžičku. l. olivový olej, soľ a korenie. Jemne premiešajte a nechajte na pracovnej ploche 15 minút.
Panini
Krok 2
2 ciabatty pozdĺžne prekrojíme. Mozzarellu a paradajky nakrájame na kolieska, šunku na tenké plátky. Rozohrejte grilovaciu panvicu.
Panini
Krok 3
Pesto natrieme na odrezané strany ciabatty. Na spodné polovice uložíme plátky paradajok, špenátové listy, morčacie plátky a mozzarellu. Na vrch položte cibuľu. Zakryte hornými polovicami. Ciabatty potrieme zvyšným olivovým olejom a vložíme na panvicu. Ciabattu natlačíme na dno vareškou a varíme, kým sa nevytvoria pruhy, asi 2 až 3 minúty. Otočte a pokračujte vo varení ďalšie 2 minúty.
Panin
Krok 4
Na prípravu panini z tuniaka vložte rybu do misky, pridajte 1 polievkovú lyžičku. l. majonézu a čili omáčku a miešajte do hladka. Vajcia nastrúhame alebo roztlačíme vidličkou. Listy šalátu nakrájame na široké pásiky. Spojte vajcia a šalát, pridajte zvyšnú majonézu a premiešajte.
Panini
Krok 5
Ciabatty pozdĺžne prekrojíme. Každú polovicu opečte z oboch strán na olivovom oleji do zlatista, 2 minúty. Polovicu vaječnej plnky položte na spodné polovice ciabatty, potom v ďalšej vrstve pridajte plnku z tuniaka a posypte chrumkavou cibuľkou. Pridajte zvyšnú vaječnú náplň a sendvič prikryte hornými polovicami ciabatty.
Panini
Krok 6
Hotové panini zabaľte do pergamenu.
MIMOchodom
Na 100 g: bielkoviny 10,46 g (13,08 % dennej hodnoty) • tuky 10,51 g (11,68 %) • sacharidy 19,37 g (11,53 %) • kcal 209,43 (11,64 %) • sodík 595,77 mg (41,09,82 g) • cukor celkom 7,64 %) • EFA 2,59 g (12,95 %) • vláknina 3,11 g (10,37 %)
UŽITOČNÉ RADY
Existuje niekoľko spôsobov, ako pripraviť talianske panini. Môžu byť pečené v rúre, grilované alebo vyprážané na panvici. Každý región Talianska má svoje vlastné preferencie pre náplň a spôsob podávania týchto lahodných sendvičov.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Talianske panini majú francúzsky náprotivok – bagetové sendviče s vtipnými názvami „croque monsieur“ (so šunkou a syrom) a „croque madame“ (s miešaným alebo strateným vajíčkom).