K receptu
Mäta + uhorky + citrón – win-win kombinácia. Vôňa zaplní celú kuchyňu! Čím chrumkavejšie budú uhorky, tým bude šalát chutnejší. A môžete skúsiť použiť takzvaný „uzbecký“ citrón (tiež často „abcházsky“ alebo vedecky „meyerský citrón“) – sladký, takmer nie horký, s jemným pomarančovým nádychom v chuti.
zložitosť: ľahko Kalórie: 134,57 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 35 min Použité: 1,61 g/11,85 g/5,24ŠalátVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIE500 g uhoriek 1 stredný citrón (100 g) 1 stredný zväzok mäty (30 g) 50 ml rastlinného oleja soľ čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Citrón umyte kefkou, aby ste ho zbavili voskového povlaku a osušte. Pomocou jemného strúhadla odstráňte kôru z citróna. Citrón prekrojíme na polovicu a vytlačíme šťavu.
Krok 2
Zmiešajte citrónovú šťavu a kôru s rastlinným olejom, nechajte 10–15 minút lúhovať.
Krok 3
Uhorky nakrájajte na stredné kúsky, pridajte soľ a nechajte 10 minút postáť. Potom vytrepeme nakladanú šťavu z uhoriek a dochutíme citrónovým olejom.
Krok 4
Odstráňte lístky mäty z vetvičiek (stopky nie sú potrebné), naukladajte, zrolujte a nakrájajte na tenké plátky. Uhorky, korenie, premiešajte a ihneď podávajte.
MIMOchodom
Namiesto mäty môžete použiť inú bylinku s jasnou arómou, napríklad zelenú bazalku alebo estragón.