K receptu
Ak si na zimu pripravíte uhorky v paradajkovej šťave podľa nášho receptu, budete prekvapení, aké zaujímavé predjedlo môže vzniknúť zo zeleniny, ktorú väčšinou iba solíme alebo nakladáme. Zároveň v procese nie sú žiadne ťažkosti: všetky manipulácie sú najbežnejšie. Ale domáca paradajková šťava bude vyžadovať čas a určité úsilie. Samozrejme, môžete si kúpiť hotovú a použiť ju, ale čerstvo pripravená je oveľa chutnejšia a kvalitnejšia. Pokiaľ ide o uhorky, skúste vybrať malé a nie príliš hrubé: budú lepšie namočené v náplni a budú neuveriteľne chutné a chrumkavé.
zložitosť: priemer Kalórie: 47,97 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 30 min Pridať. čas: 4 hodiny Použité: 2,03 g/0,29 g/9,49PrázdneObčerstvenieVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 2 PORCIEmalé čerstvé uhorky – 3 kg zrelých paradajok – 2,5 kg sladkej papriky – 300 g cesnaku – 10 strúčikov koreň chrenu – 30 chrenových červíkov – 2 ks kôpor – 4 „dáždnikové“ bobkový list – 4 ks čierne korenie – 10 ks pitná voda – 1 l cukor – 3 lyžice. l.soľ – 4 lyžice. l stolový ocot (9%) – 4 lyžice. l. Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si ingrediencie. Čerstvé uhorky umyte a odrežte konce. Vložte do veľkej misy a naplňte studenou vodou. Nechajte pri izbovej teplote 4 hodiny.
Krok 2
Paradajky narežeme krížom od stonky a vložíme na 1 minútu do vriacej vody. Potom vyberte, nechajte trochu vychladnúť a zlúpnite šupku. Vložte dužinu do misky mixéra. Rozdrvte, kým nezískate tekuté pyré a pretrite ho cez jemné sitko, aby ste získali šťavu.
Krok 3
Umyte sladkú papriku a odstráňte semená. Nakrájajte na veľké plátky. Cesnak ošúpeme a každý strúčik prekrojíme na polovicu. Ošúpte a umyte koreň chrenu. Nasekajte nahrubo.
Krok 4
Umyte listy chrenu a kôpru a osušte. Poháre a viečka sterilizujte. Uhorky sceďte. Do pohárov rozložte chrenové listy, kôpor, cesnak, bobkový list, zrnká korenia a papriku. Uhorky pevne zabaľte.
Krok 5
Poháre naplňte po vrch vriacou vodou a nechajte, kým obsah úplne nevychladne. Vypustite vodu cez viečka s otvormi. Zopakujte tento krok znova.
Krok 6
Do paradajkovej šťavy nalejte pitnú vodu a priveďte do varu. Do pohárov rovnomerne rozdeľte cukor, soľ a ocot. Uhorky zalejeme vriacou paradajkovou šťavou. Poháre ihneď uzavrite viečkami.
Krok 7
Poháre s uhorkami v paradajkovej šťave otočte na zloženú utierku a zabaľte ich do teplej prikrývky. Nechajte úplne vychladnúť a potom skladujte na suchom a tmavom mieste.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak chcete, aby bola chuť uhoriek v paradajkovej šťave pikantnejšia, pred prvým pridaním vody pridajte do každej nádoby s uhorkami malý struk feferónky (odstráňte jadierka alebo ich nechajte, ak chcete).
MIMOchodom
Na prípravu paradajkovej šťavy odporúčame paradajky ošúpať. Samozrejme, nemusíte to robiť a rozdrviť ich v mixéri aj so šupkou. Takéto pyré však bude prechádzať cez sitko oveľa ťažšie a získate menej šťavy ako z lúpaných paradajok.