Varenie s kávou: 8 nezvyčajných jedál – od dezertov po solené ryby
Radi varíte s kávou? Áno, áno, nepite ho, ale používajte ho ako prísadu do iných jedál. Ak táto otázka spôsobila prekvapenie alebo dokonca zmätok, zostaňte s nami: čaká na vás veľa zaujímavých gastronomických objavov!
O čom budeme hovoriť v článku:
- Káva a spoločnosť: ako sa zmenila myšlienka jej kompatibility s inými produktmi
- Marinovaný losos s kávou
- Pumpernikel s kávou
- Prebúdzacie smoothie
- Kávová ovsená kaša
- Uhorky s kuracou pečeňou
- Steak s kávovou krustou
- Jednoduchý mramorový tvarohový koláč
- Fudge
Káva a spoločnosť: ako sa zmenila myšlienka jej kompatibility s inými produktmi
Dnes si ty a ja odvážne zmyjeme ráno kávu, klobásové sendviče alebo večer kúsok koláča. Ale celkom nedávno, podľa historických štandardov, samozrejme, na začiatku 19. storočia, sa tento nápoj konzumoval iba v čistej forme a nič iné. Áno, samozrejme, o niečo neskôr sa ľudia zmierili s tým, že do kávy môžete pridať mlieko alebo smotanu. Ale umyť im jedlo?! To sa považovalo takmer za rúhanie, pretože káva je produkt s jemnou vôňou a jemnou chuťou, takže je úplne nemysliteľné narušiť túto harmóniu. V polovici 19. storočia začali módne európske kaviarne ponúkať dezerty, ale prívrženci aromatického nápoja odmietli považovať pochúťky za hodnú spoločnosť pre ich „božstvo“.
Postupom času sa však situácia zmenila. Ku káve začali podávať čokoládu, zákusky a pečivo. Ďalej – viac! Ukázalo sa, že káva, podobne ako víno, sa hodí k rôznym jedlám, nielen k syrom, údeninám a mäsu, ale aj k hubám, omeletám a dokonca aj k rybám. A čoskoro najkreatívnejšie kuchári začali vykonávať odvážne experimenty a do určitých jedál pridávali samotný nápoj alebo mleté zrná. Začali, samozrejme, dezertmi a skončili… Nie, to znie trochu depresívne. Nedokončené! Pretože každý rok sa objavujú nové jedlá s kávou, ktoré sa zrazu stanú skutočnými trendmi a potešia aj tých najnáročnejších gurmánov.
Prečo pridávať kávu do jedál?
Odpoveď je zrejmá: dať im špeciálnu chuť a nezvyčajnú vôňu. Je pravda, že sotva stojí za to očakávať, že ryba marinovaná v káve bude voňať tak voňavo ako šálka espressa. A z takýchto jedál tiež nebude mať žiadny povzbudzujúci účinok. Skôr sa budeme baviť buď o miernej horkosti alebo korenistých tónoch, ktoré sú charakteristické aj pre pražené kávové zrná.
Aký druh kávy sa pridáva do jedál počas procesu varenia? Najčastejšie je to len mletý alebo čerstvo uvarený nápoj. Neodporúčali by sme však používať instantnú kávu: je to úplne iný produkt ako prírodná káva, s inou arómou a chuťovými tónmi. Samozrejme, existujú výnimky, ale tie zvyčajne len zdôrazňujú pravidlo.
Teraz prejdime od teórie k praxi! Tu je teda 8 originálnych receptov na jedlá, ktorých dôležitou zložkou je káva.
Marinovaný losos s kávou
Marinovaný losos s kávou je úplne úžasné predjedlo, ktoré ocenia aj tí najnáročnejší gurmáni. Spája všetko to najlepšie, čo nás robí milovať solené ryby: jemná textúra, vynikajúca chuť, jemná vôňa. To posledné vo vás môže vyvolať pochybnosti: sú v tomto prípade kávové tóny naozaj vhodné… Zdá sa nám, že áno, najmä keď v hotovej rybe vyznievajú dosť tlmene.
Marinovaný losos s kávou
48 h 15 min
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
- filet z lososa s kožou – 500 g
- šťava z 1/2 citróna
- mletá káva – 4 lyžice. l.
- trstinový cukor – 20 g
- hrubá morská soľ – 50 g
1. Rybie filé umyte a osušte papierovými utierkami. Vložte do nádoby alebo širokej misy. Pokvapkáme citrónovou šťavou.
2. Na marinádu vložte mletú kávu do malej misky. Pridajte trstinový cukor a morskú soľ a premiešajte. Zmesou potrieme filety lososa zo všetkých strán.
3. Pripravený filet z lososa zabaľte do potravinovej fólie a následne do hliníkovej fólie. Nechajte aspoň 48 hodín v chladničke marinovať.
4. Odstráňte filet z lososa, odstráňte fóliu a film. Povrch ryby utrite papierovou utierkou a zvyšnú marinádu opláchnite studenou prevarenou vodou. Rybu nakrájame na tenké plátky a podávame.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak si kúpite mrazené filety z lososa, určite ich nechajte pomaly rozmraziť v chladničke a nie pri izbovej teplote. V tomto prípade si ryba zachová svoju šťavnatosť a po marinovaní bude obzvlášť jemná.
MIMOchodom
Týmto spôsobom môžete marinovať akúkoľvek rybu z rodiny lososov: pstruh, chum losos, sockeye losos, coho losos. Ale najchutnejšou možnosťou bude podľa nášho názoru losos.
Pumpernikel s kávou
Pumpernickel je tradičný nemecký chlieb vyrobený z ražnej múky s prídavkom celých ražných zŕn. Rozhodli sme sa pridať do cesta nielen kávu, ale aj pivo a melasu. Prezradíme vám tajomstvo, že náš pumpernikel sa ukázal byť mnohonásobne chutnejší ako ten tradičný.
Pumpernikel
2 hodiny 30 minút
Na prípravu 12 porcií potrebujete:
- tmavé pivo – 7 lyžíc. l.
- múka – 300 g
- jemne mletá káva – 1 polievková lyžica. l.
- ražná múka – 200 g
- kakaový prášok – 70 g
- suché droždie – 11 g
- jemná morská soľ – 4 g
- ražná melasa – 6 polievkových lyžíc. l.
- rasca alebo lúpané slnečnicové semená – 2 polievkové lyžice. l.
- rastlinný olej – 2 lyžice. l.
1. Kakao rozpustite v miske v 2 polievkových lyžiciach. l. teplej vody. Vložíme do vodného kúpeľa a za stáleho miešania privedieme do varu, ale nevaríme. Odstráňte z tepla a nechajte vychladnúť.
2. Suché droždie rozpustite v 175 ml teplej vody. Vo veľkej mise zmiešame oba druhy múky. Pridajte soľ a kávu. Nalejte zmes kvasníc. Miešajte.
3. Pridajte kakao, pivo, rastlinný olej a melasu. Vymiesime cesto (bude veľmi lepivé, preto je najlepšie použiť stojanový mixér). Cesto miesime 10-15 minút.
4. Namažte hlbokú misku rastlinným olejom. Umiestnite do nej cesto a niekoľkokrát ho prevráťte, aby sa celý povrch cesta potiahol olejom. Misku zakryte potravinovou fóliou a nechajte 1,5 hodiny. Počas tejto doby by cesto malo zdvojnásobiť svoj objem.
5. Povrch stola posypeme múkou. Položte naň cesto, miesime ďalších 5 minút. Cesto rozdeľte na polovicu a vytvarujte dva okrúhle bochníky. Na plech dáme pergamenový papier, vymastíme ho olejom a vysypeme múkou. Položte rolky na pergamen. Prikryjeme utierkou a necháme 45 minút na teplom mieste.
6. Povrch bochníkov posypeme rascou alebo nahrubo nasekanými slnečnicovými semienkami. Pečieme 40 minút pri 200°C.
MIMOchodom
Ražný a dokonca aj ražno-pšeničný chlieb (ako v tomto prípade) nemožno krájať za horúca, inak bude strúhanka „rozmazaná“. Akokoľvek by ste to chceli vyskúšať, počkajte, kým úplne nevychladne.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak ste si nemohli kúpiť melasu, primiešajte 5 polievkových lyžíc. l. hnedý cukor a 1 polievková lyžica. l. med, potom zahrievajte v horúcom vodnom kúpeli, kým sa kryštály nerozpustia.
Prebúdzacie smoothie
Celé leto si môžete pripravovať prebúdzacie smoothie namiesto obvyklej obľúbenej kávy s hustou smotanou. Je to vlastne ten istý povzbudzujúci a aromatický nápoj, ktorý nám ráno toľko ušetrí, len je zdravší, chutný a poriadne zasýti.
Prebúdzacie smoothie
20 min
1 porcia
Na prípravu potrebujete:
- varená čierna káva – 200 ml
- horká čokoláda – 20 g
- kokosové mlieko – 50 ml
- banán – 1 ks.
- med – 1 polievková lyžica. l.
- kokosové vločky – pol lyžičky
1. Čokoládu nalámeme a rozpustíme v mikrovlnke. Necháme vychladnúť.
2. Nalejte kokosové mlieko do misky mixéra a mixujte 1 minútu. Pridajte olúpaný banán spolu s teplou kávou, medom a čokoládou. Prepichnite mixérom.
3. Smoothie prelejeme do pohára, posypeme kokosovými lupienkami a podávame.
MIMOchodom
Ak chcete, aby vaše smoothie bolo horúcejšie, použite čerstvo uvarenú kávu. Myslíme si, že nápoj chutí lepšie vychladený.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Kokosové mlieko sa hodí ku káve aj banánom, ale ak chcete, môžete použiť iné rastlinné mlieko (ovsené, sójové) alebo bežné kravské mlieko.
Kávová ovsená kaša
Náš recept má dve „vrcholky“ – kávu a čokoládu, ktoré sa pridávajú do kaše. Tieto ingrediencie dodajú jedlu nielen nevšednú chuť, ale vás aj nabijú energiou na celý deň.
Kávová ovsená kaša
10 min
2 porcie
Na prípravu potrebujete:
- ovsené vločky – 120 g
- kokosové mlieko – 200 ml
- espresso káva – 100 ml
- horká čokoláda – 40 g
- kokosové vločky – podľa chuti
- soľ
1. Preceďte espresso cez sitko. Do malého kastróla nalejte kokosové mlieko a espresso, pridajte ovsené vločky a štipku soli. Za stáleho miešania privedieme na prudkom ohni do varu. Znížte teplotu na strednú úroveň a varte 1-2 minúty.
2. Ovsené vločky rozdelíme do misiek, do každej misky pridáme čokoládu, posypeme kokosovými lupienkami a ihneď podávame.
MIMOchodom
Kokosové mlieko je vhodné pre každého, kto sa stará o svoje zdravie, keďže obsahuje veľké množstvo vitamínov a mikroelementov, ako aj pre ľudí s intoleranciou laktózy.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ovsené vločky s čokoládou sa hodia takmer s akýmkoľvek ovocím a bobuľami. Preto, ak chcete, môžete do hotovej kaše pridať banány, pomaranče, jablká a sušené ovocie.
Uhorky s kuracou pečeňou
Toto veľmi originálne a uspokojivé jedlo je najlepšie pripraviť cez víkend, pretože si vyžaduje čas aj pozornosť. Uvidíte: vaše úsilie bude ocenené! Podľa našich skúseností toto jedlo vytvára skutočný pocit pri stole a je trvalo návykové.
Uhorky s kuracou pečeňou
8 hodín
4 porcie
Na prípravu potrebujete:
- uhorkové kurčatá – 2 ks.
- olivový olej – 3 lyžice. l.
- bravčová masť – 4 plátky
- čerstvý tymián – 4 vetvičky
Na čerešňovú omáčku:
- vykôstkované čerešne – 600 g
- cukrový sirup (1: 1) – 200 ml
Pre pečeň:
- mletá káva – 200 g
- uvarená silná káva – 300 ml
- kuracia pečeň – 500 g
- plátky vidieckeho chleba – 4 ks.
- listy šalátu – 4-8 ks.
- soľ – 200 g
1. Za 6–8 hodín pred začatím prípravy zmiešame mletú kávu a soľ. Pečeň ponorte do tejto zmesi, vložte do misky a nechajte v chladničke až do použitia.
2. Uhorky opečieme na grilovacej panvici na olivovom oleji, bravčovej masti a tymiane a upečieme v rúre, kým nie sú hotové.
3. Súčasne opláchnite pečeň a varte ju v káve, kým nebude pripravená. Môžete to urobiť aj v dvojitom kotli. Hotovú pečeň udržiavame v teple.
4. Na čerešňové pyré rozmiešajte čerešne a cukrový sirup v hrnci s hrubým dnom. Priveďte do varu a ihneď odstavte z ohňa. Mierne vychladíme a rozmixujeme ponorným mixérom do hladka.
5. Chlieb opečte v hriankovači alebo na suchej panvici. Na servírovanie položte zelený šalát na tanier a navrch dajte kura. V blízkosti položte chlieb, čerešňové pyré a pečeň nakrájanú na tenké plátky.
MIMOchodom
Namiesto čerstvých čerešní môžete použiť mrazené. Nemusíte ju rozmrazovať: jednoducho ju uvarte podľa pokynov v recepte.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Rovnakým spôsobom môžete variť kuracie paličky. V tomto prípade bravčová masť nie je potrebná: stehná len dobre opečte zo všetkých strán a dopečte v rúre.
Steak s kávovou krustou
Steak je najjednoduchšie jedlo, ktoré sa dá pripraviť za pár minút, no napriek tomu pôsobí dojmom reštaurácie. No ak ku klasickej mäsovej chuti pridáte kávu, získate skutočné gastronomické majstrovské dielo!
Steak s kávovou krustou
20…