K receptu
Zelené gazpacho s hroznom podľa nášho receptu osloví tých, ktorí hľadajú rozmanitosť, jas chuti, vzrušenie a hlavne sviežosť a chlad v horúcom dni. Kvôli čistote farby dávame do nášho gazpacho iba zelenú zeleninu a ovocie. A pre bohatú chuť pridajte vlašské orechy. Možno niekto zacíti v chuti tejto lahodnej studenej polievky aj tóny waldorfského šalátu – ale ako by to mohlo byť inak: jablká, zeler, orechy, hrozno… A predsa, hrozno a uhorky hrajú v našom gazpacho hlavnú úlohu. Uhorky musia byť voňavé a veľmi čerstvé. A hrozno bez jadierok je lepšie. Kishmish je perfektný. Poslúžia však aj veľké hrozno so semenami, len sa s nimi treba ešte trochu pohrať: dobre rozdrviť a prepasírovať. Tým sa zároveň zbavíte kože. Pikantnosť zeleného gazpacho možno upraviť podľa želania. Pre sisy a deti možno čili papričku vynechať.
zložitosť: ľahko Kalórie: 262,25 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 20 min Pridať. čas: 1 hodina Použité: 4,21 g/17,08 g/24,46španielska kuchyňaVečerapolievkaVegetariánstvo: Ovo-laktoVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 4 PORCIEZelené hrozno 300 guhorky 400 gZelená paprika 100 gjablko Granny Smith 150 gStonky zeleru 2 ks.Olúpané vlašské orechy 50 gCesnak 4 klinčekyZelená čili paprička ochutnaťMladá zelená cibuľka s bielymi hlávkami 4 ks.Biely balzamikový alebo vínny ocot 1 polievková lyžica.Extra panenský olivový olej 2 polievkové lyžice.Soľ ochutnať Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Ak majú uhorky veľké semená a drsnú šupku, ošúpte ich a odstráňte semená. Odvážte ho v najčistejšej forme. Ak sú uhorky mladé a s tenkou šupkou, nechajte ich tak. Jablko ošúpeme a odstránime semienka.
Zelené gazpacho s hroznom ()
Krok 2
Uhorky, zeler, jablko a papriku nakrájame na kúsky ľubovoľnej veľkosti. Zo zelenej cibule odrežte biele časti. Hrozno zľahka roztlačíme mačkadlom a pomocou mixéra pretlačíme zeleninou, jablkom, bielymi časťami cibule, cesnakom a kúskom čili papričky.
Zelené gazpacho s hroznom ()
Krok 3
Gazpacho ochutíme extra panenským olivovým olejom a 1 polievkovou lyžicou. l. biely balzamikový ocot, soľ. Premiešame a ochutnáme, aká je chuť vyvážená. V prípade potreby pridajte viac octu.
Zelené gazpacho s hroznom ()
Krok 4
Vlašské orechy nasekáme veľmi jemne. Ak chcete, môžete ich roztočiť v mixéri alebo mlynčeku na kávu, ale nenechajte ich zamastiť. Jemne nakrájajte polovicu zelenej cibule. Pridajte orechy a nakrájanú cibuľu do gazpacho a dobre premiešajte.
Zelené gazpacho s hroznom ()
Krok 5
Zelené hroznové gazpacho vložte na 1-2 hodiny do chladničky. Pri podávaní polievku v pohároch ozdobíme tenkou cibuľou, nasekanými vlašskými orechmi a polovičkami hrozna. Podávame s obilnými buchtami.
Zelené gazpacho s hroznom ()
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Pre zelené hroznové gazpacho skúste použiť kvalitný extra panenský olivový olej. Mal by mať jasnú farbu, výraznú vôňu a jemnú bylinkovú horkosť.
MIMOchodom
Skúste zelené gazpacho s hroznom obliecť prírodným gréckym jogurtom. Nebude to veľmi španielske, ale bude to neuveriteľne jemné. Príjemný odtieň chuti gazpacho dodajú aj jemne nasekané lístky mäty.