10 najlepších studených polievok na teplú jar a horúce leto

10 najlepších studených polievok na teplú jar a horúce leto

10 najlepších studených polievok na teplú jar a horúce leto

Akú polievku najčastejšie varíte, keď je horúca? Sme si istí, že takmer každý teraz pomenoval okroshka. V skutočnosti človek, ktorý sníva o výdatnom jedle a osviežení v lete alebo dokonca v teplej jari, nežije len na okroshke. Prečítajte si o tom viac práve teraz!

10 najlepších studených polievok na teplú jar a horúce leto

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Prečo jesť studené polievky v horúcom počasí?
  • Aké studené polievky existujú na svete?
  • Recepty
  • Okroshka s kuracím mäsom
  • arménska okroshka
  • Väzenie
  • Rybie botvinya s rybami a šťavelom
  • Shchuchina
  • Cvikla
  • Repná polievka s kefírom
  • Gazpacho
  • Tarator
  • Grécka ovocná polievka

Prečo jesť studené polievky v horúcom počasí?

Teplé obdobie diktuje svoje pravidlá, ktoré by sa mali dodržiavať aspoň v záujme dobrého zdravia. Na leto platí zaužívané pravidlo, ktoré odporúča túto sezónu zabudnúť na panvicu. Možno by ste, samozrejme, nemali brať toto odporúčanie doslovne, ale recepty na mastné vyprážané jedlá, ako aj bohaté polievky, by ste mali určite odložiť na chladné počasie. Mäso, ryby alebo napríklad hydina sa najlepšie pridávajú do šalátov alebo sa z nich pripravujú sendviče. No zelenina by mala v lete doslova kraľovať na stole! V horúčavách sa totiž zrýchľuje vylučovanie minerálov, vitamínov skupiny B, vitamínu C z tela (potom), čo môže následne viesť k zníženiu výkonnosti a imunity. Zdá sa, že vonku je krásne počasie, slnečno, no vy sa cítite zvláštne slabí a skleslí. Navyše nádcha neustále chytá! Znie to povedome? Studené polievky so zeleninou teda môžu byť skutočným pomocníkom pri obnovení rovnováhy vitamínov a minerálov.

Zálievky z takýchto jedál nemožno nechváliť. Prírodný kvas a kefír sú bohaté na probiotiká, ktoré zlepšujú črevnú mikroflóru. Ešte raz, ahoj imunita! Preto aj domácu okroshku varenú s klobásou možno považovať za zdravú.

Nakoniec si všimneme zjavný chladivý účinok studených polievok. Nebezpečenstvo prehriatia organizmu v horúcom počasí sa zvyčajne podceňuje, čo však môže viesť k úpalu. A strata vedomia je jej najslabším prejavom. Studené polievky osviežia a zasýtia zároveň, preto je ich príprava v lete životne dôležitá.

Aké studené polievky existujú na svete?

Skrátka takmer každá krajina, kde na vlastnej koži vedia o teple, má svoju verziu. U nás je to okroshka, v Poľsku je to kholodnik s repou, v Španielsku je to gazpacho, na Balkáne je to tarator. Taliani varia letnú ľahkú minestrone a podávajú ju studenú. V Grécku pripravujú ovocnú polievku, ktorá je skôr dezertom. Napriek tomu ju miestni považujú len za polievku.

Mimochodom, ruské menu studených polievok sa neobmedzuje len na okroshku: je tu aj botvinya, cviklová polievka, šuchina a zabudnuté väzenie, ktoré sa pripravuje s množstvom zeleniny. Našli sme recepty na tieto studené polievky, ale aj niekoľko ďalších, ktoré vám rozšíria kulinárske obzory, schladia v teple a prinesú gastronomický pôžitok.

Recepty

Okroshka s kuracím mäsom

Takže naša recenzia začína okroshkou. Nie však s tým tradičným, pretože jeho recept väčšinou pozná každý, ale s tým s kuracími prsiami: je zdravší. Tento recept je dobrý aj preto, že poskytuje možnosť vybrať si a zladiť dva tábory jedákov. Milovníci „bielej“ okroshky ju pripravia s kefírom, zatiaľ čo tradicionalisti používajú nesladený chlebový kvas.

Okroshka s kuracími prsiami
Okroshka s kuracími prsiami

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • kvas – 1 l alebo kefír 1% tuku – 800 ml
  • kuracie filety – 450 – 500 g
  • zemiaky – 3 ks.
  • vajcia C0 – 2 ks.
  • jemne solené uhorky – 3 ks.
  • reďkovky – 8 ks.
  • zelená cibuľa – 3 stonky
  • kôpor – 3-4 vetvičky
  • petržlen – 2 vetvičky
  • strúhaný chren – 1 lyžička.
  • horčica – 1 lyžička.
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Kuracie filé zalejte 800 – 900 ml vody a na prudkom ohni priveďte do varu. Znížte teplotu na minimum, pridajte soľ a opatrne odstráňte penu. Kuracie mäso varíme zakryté 25 minút. Ochlaďte vo vývare, vyberte a nakrájajte filé na malé plátky.
  2. Vajcia dáme do malého hrnca, zalejeme studenou vodou a na miernom ohni varíme 8 minút. Ochlaďte v studenej vode a odstráňte škrupiny. Vajcia roztlačte vidličkou spolu s horčicou a chrenom.
  3. Zemiaky umyte kefou, pridajte vodu a varte do mäkka (20 minút). Vývar scedíme, zemiaky ochladíme, zbavíme šupky. Zemiaky nakrájame na malé kocky.
  4. Reďkovky a jemne osolené uhorky nakrájame na tenké prúžky. Oddeľte od stoniek a nakrájajte listy petržlenu a kôpru, odložte polovicu zelene. Jemne nakrájajte zelenú cibuľu. Vložte kuracie mäso, vajcia, zemiaky, zeleninu a bylinky do veľkej misy, pridajte soľ a korenie a miešajte, aby sa spojili.
  5. Pre bielu okroshku zmiešajte kefír a 200 ml pitnej alebo minerálnej sýtenej vody. Nalejte pripravenú zmes, premiešajte a misku prikryte potravinovou fóliou. Dajte do chladničky aspoň na 1 hodinu.
  6. Pre okroshku na báze kvasu nalejte vychladnutý kvas do misky s pripravenou zmesou, jemne premiešajte a nechajte vychladnúť v chladničke (1-2 hodiny). Nalejte okroshku do tanierov, do každej pridajte drvený ľad, ak chcete, a ozdobte odloženými bylinkami.

Mimochodom

Kalorický obsah okroshky s kuracími prsiami je nízky, preto je náš recept vhodný pre každého, kto si stráži váhu a uprednostňuje ľahko stráviteľné jedlá, ktoré nezaťažia žalúdok.

Poznámka pre hostiteľku

Po uvarení kuracieho filé zostane asi pol litra vynikajúceho vývaru, ktorý okroshka nevyžaduje. Môžete ho naliať do malých Ziploc vrecúšok alebo vzduchotesných nádob a uložiť do mrazničky, aby ste ho mohli neskôr použiť na prípravu rôznych omáčok alebo polievok.

arménska okroshka

Táto osviežujúca vegetariánska studená polievka je pripravená z arménskeho fermentovaného mliečneho výrobku matsun (matsoni) a aromatických bylín. Miska sa podáva ako nealkoholický nápoj – v pohároch alebo hrnčekoch.

arménska okroshka
arménska okroshka

Na prípravu 6 porcií potrebujete:

  • matsoni – 500 ml
  • čerstvé uhorky – 300 g
  • koriander – 50 g
  • estragón, červená bazalka, petržlen – 50 g
  • perlivá stolová minerálna voda – 100–300 ml
  • soľ
  1. Pripravené uhorky nakrájajte na malé kocky: čím menšie, tým lepšie. Najčastejšie sa na túto studenú polievku šúpajú uhorky.
  2. Zeleninu rozdeľte na listy a stonky. Pre okroshku budete potrebovať iba listy a najtenšie stonky, ktoré sa musia nasekať nožom. A hrubé stonky sa dajú zmraziť a neskôr použiť pri varení vývarov.
  3. Zmiešajte zeleninu a uhorky v hrnci alebo hlbokej miske, pridajte soľ podľa chuti a dôkladne premiešajte, aby produkty pustili šťavu a odhalili arómy. Nechajte 5 minút odstáť.
  4. Do zmesi bylín a uhoriek pridajte matsoni a znova dôkladne premiešajte. Potom zrieďte veľmi studenou vodou na požadovanú konzistenciu, premiešajte, ochutnajte a v prípade potreby pridajte soľ.
  5. Vložte okroshku do chladničky aspoň na 30 minút. Pred podávaním znova premiešajte. Pomocou naberačky nalejeme do pohárov a ozdobíme pár lístkami koriandra.

Mimochodom

Ak si nemôžete kúpiť matsoni, nahraďte ho plnotučným kefírom, ayranom alebo dokonca jogurtom.

Poznámka pre hostiteľku

Aby ste túto studenú polievku konečne premenili na lahodný chladivý nápoj, vložte do misky mixéra uhorky, bylinky, matsoni a niekoľko kociek ľadu. Bez pridania vody rozdrvte výrobky na takmer homogénnu konzistenciu a nalejte do širokých nízkych pohárov.

Väzenie

Tyurya je vzdialený príbuzný okroshky. Jedlo sa pripravuje zo zeleniny, kvasu a suchých kúskov chleba. Pre pridané korenie sme sa rozhodli pridať do polievky čerstvé a nakladané uhorky, takže polievka bola obzvlášť chutná.

Väzenie
Väzenie

Na prípravu 2 porcií potrebujete:

  • zelená cibuľa – 3 stonky
  • petržlen – 3 vetvičky
  • koriander – 3 vetvičky
  • kôpor – 3 vetvičky
  • čerstvá uhorka – 1 ks.
  • nakladaná uhorka – 1 ks.
  • kvas – 700 ml
  • cukor – 1 lyžička.
  • krutóny z bieleho chleba – 100 g
  • krutóny z čierneho chleba – 100 g
  • nerafinovaný slnečnicový olej – 2 polievkové lyžice. l.
  • soľ
  • mleté ​​čierne korenie
  1. Zeleninu umyte a dobre osušte. Môžete tiež pridať akékoľvek divoké, napríklad žihľavu alebo žihľavu. Jemne nakrájajte zeleninu. Čerstvé a nakladané uhorky nastrúhame na hrubom strúhadle.
  2. Skombinujte zelené a uhorky. Naplňte kvasom. Soľ a korenie, pridajte cukor. Pridajte krekry, pokvapkajte olejom a ihneď podávajte.

Mimochodom

Zloženie zelených sa môže meniť v závislosti od vašich chuťových preferencií.

Poznámka pre hostiteľku

Krekry si ľahko pripravíte sami. Biely a čierny chlieb stačí nakrájať na kocky, položiť na plech a sušiť v rúre na 180°C asi 15 minút.

Botvinya s rybami a šťavelom

Botvinya sa dnes zaraďuje medzi studenú letnú polievku, no kedysi to bola skôr chuťovka. Skladá sa z chlebového kvasu, zvyčajne ľahkého, nie príliš kyslého a nie príliš sladkého, varených a mletých vrcholov, bylín a rýb. Jednoduché, uspokojujúce, chutné!

Rybie botvinya so šťavelom a žihľavou
Rybie botvinya so šťavelom a žihľavou

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • kvas – 1,5 l
  • filé z bielej ryby – 500 g
  • šťavel – 200 g
  • mladá žihľava – 200 g
  • čerstvé uhorky – 200 g
  • cesnak – 1 strúčik
  • zelená cibuľa – 4-5 stoniek
  • kôpor – 2 vetvičky
  • soľ
  1. Nakrájajte šťavel a žihľavu, vložte do hrnca a zalejte 500 ml vody. Priveďte do varu na silnom ohni, pridajte soľ a znížte oheň. Pokračujte vo varení 10 minút. Sceďte a nechajte tekutinu rozmixovať na pyré ponorným mixérom. Vráťte tekutinu do panvice a ochlaďte.
  2. Rybu vložíme do hrnca, zalejeme 150 ml vody, osolíme a prikryté varíme 15 minút. Ochlaďte na izbovú teplotu a nakrájajte na malé kúsky.
  3. Zelenú cibuľku, kôpor a cesnak nakrájame nadrobno, dáme do misy, pridáme na kocky nakrájané uhorky, osolíme a roztlačíme mačkadlom. Pridajte túto zmes do panvice so šťavelom a žihľavou a nalejte kvas. Vložte botviny do chladničky na 1 hodinu. Nalejte do tanierov, pridajte kúsky rýb.

Mimochodom

Botvinya môžeme podávať aj s červenou rybou alebo varenými račími chvostíkmi. Samostatne na stôl naservírujte horčicu, strúhaný chren a kolieska citróna, aby si každý hosť mohol dochutiť polievku podľa svojej chuti.

Poznámka pre hostiteľku

Namiesto ponorného mixéra je vhodný aj bežný mixér-sklo: umožní vám rozdrviť vršky rovnako jemne, takmer do hladka. Pridajte niekoľko polievkových lyžíc tekutiny, v ktorej sa zelenina varila, aby ste urýchlili proces sekania.

Shchuchina

Toto je rybacia polievka, iba s kvasom. Používa sa na riedenie rybieho vývaru a to je hlavný rozdiel medzi polievkou a botvinyou. Vezmite akékoľvek ryby na šťuku: burbot, zubáč, sivoň, pstruh, ruffe, iné riečne ryby (a nie nevyhnutne riečne ryby). Môžete tiež kombinovať niekoľko druhov.

Shchuchina
Shchuchina

Na prípravu 4 porcií potrebujete:

  • čerstvé ryby – 1 kg
  • jemne solené ryby (halibut, pstruh) – 200 g
  • cibuľa – 100 g
  • čierne korenie – 1 lyžička.
  • kôpor – 4 vetvičky
  • citrónová šťava – 2 lyžičky.
  • čerstvé uhorky – 350 g
  • zelená cibuľa – 5 stoniek
  • horčica – 1 polievková lyžica. l.
  • kvas – 2 l
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  1. Očistenú, vypitvanú a na kúsky nakrájanú rybu naplníme vodou len toľko, aby bola ryba pokrytá. Pridajte nakrájanú cibuľu, čierne korenie, stonky kôpru. Jemne osolíme a pridáme citrónovú šťavu. Priveďte do varu, zbavte peny a ryby duste na miernom ohni 30 minút.
  2. Získajte ryby. Vývar precedíme do čistej nádoby, ochutnáme a podľa potreby dosolíme. Ochladené na izbu…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik