5 jarných dezertov s rebarborou, ktoré nenechajú nikoho ľahostajným

5 jarných dezertov s rebarborou, ktoré nenechajú nikoho ľahostajným

5 jarných dezertov s rebarborou, ktoré nenechajú nikoho ľahostajným

Rebarbora je úžasne dobrá v nápojoch, dezertoch a pečive. Tu je päť dezertov a jeden rebarborový kokteil, ktoré by ste určite mali vyskúšať. Príprava každého z nich netrvá dlhšie ako 40 minút a potešenie bude trvať týždeň.

5 jarných dezertov s rebarborou, ktoré nenechajú nikoho ľahostajným5 jarných dezertov s rebarborou, ktoré nenechajú nikoho ľahostajným5 jarných dezertov s rebarborou, ktoré nenechajú nikoho ľahostajným5 jarných dezertov s rebarborou, ktoré nenechajú nikoho ľahostajným

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Rebarbora zapečená s bielym vínom
  • Slivkový kompót s pomarančom a rebarborou
  • Ryža-o-le s pečenou rebarborou
  • Rebarborový puding
  • Rebarborové muffiny s chrumkavou strúhankou
  • Bellini s rebarborou a jahodami

Rebarbora zapečená s bielym vínom

Rebarbora zapečená s bielym vínom je dezertom pre tých, ktorí chcú schudnúť, no nechcú sa vzdať sladkostí a pre tých, ktorí si pevne udržiavajú postavu. Namiesto rebarbory ​​(alebo spolu s ňou) môžete s bielym vínom upiecť akékoľvek ovocie a bobule – napríklad hrušky, jablká alebo jahody.

Rebarbora zapečená s bielym vínom
Rebarbora zapečená s bielym vínom

Na prípravu potrebujete:

  • rebarbora — 500 g
  • suché biele víno – 70 ml
  • cukor – 50 g
  • kandizovaný zázvor – 2 kusy
  • zázvorový alebo cukrový sirup – 4 polievkové lyžice. l.
  • vanilkový extrakt – 0,5 lyžičky.
  1. Rebarboru nakrájame priečne na plátky. Nakrájajte zázvor. Zmiešajte všetky ingrediencie v miske a premiešajte.
  2. Zmes rozotrite do krátkej nádoby na pečenie tak, aby rebarbora ležala v jednej vrstve.
  3. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C 15–20 minút. Rebarbora by mala byť mäkká, ale nesmie sa rozpadávať.
  4. Vychlaďte a podávajte ako prídavok do kaše, toastu alebo koláčikov.

Slivkový kompót s pomarančom a rebarborou

Skúšali ste už pečený kompót? Potom máte šancu pripraviť si slivkový „kompot“ s pomarančom a rebarborou. V skutočnosti to vôbec nie je kompót, ale ovocie s cukrom dáva pri pečení toľko šťavy, že tento dezert možno nazvať nápojom.

Slivkový kompót s pomarančom a rebarborou
Slivkový kompót s pomarančom a rebarborou

Na prípravu potrebujete:

  • veľké šťavnaté slivky – 8 ks.
  • oranžová – 2 ks.
  • škorica – 1 veľká palica
  • vanilka – 1 struk
  • svetlý trstinový cukor – 4 polievkové lyžice. l.
  • med, jogurt alebo kyslá smotana na podávanie
  1. Rúru predhrejeme na 200°C. Z 1 pomaranča nakrájame kôru a z oboch pomarančov vytlačíme šťavu. Vanilkový struk prekrojíme pozdĺžne na polovicu, vyškrabeme zrniečka a zmiešame s cukrom, kôrou a škoricou.
  2. Slivky prekrojíme na polovice a odstránime kôstky. Rebarboru nakrájame na 4 cm dlhé plátky a spolu so slivkami poukladáme rebarboru a slivky. Posypeme okoreneným cukrom a prelejeme pomarančovou šťavou.
  3. Pečte, kým slivky a rebarbora nezmäknú a nezačnú hnednúť po okrajoch, 15 až 20 minút. Podávame s medom, jogurtom alebo kyslou smotanou.

Ryža-o-le s pečenou rebarborou

Rice-au-le je francúzsky dezert z ryže, či skôr sladkého rizota a rebarbory. Aj keď nenávidíte ryžovú kašu, je nepravdepodobné, že by ste tento dezert odmietli. Napriek tomu ryža vie, ako byť iná, ako vážená herečka.

Ryža-o-le s pečenou rebarborou
Ryža-o-le s pečenou rebarborou

Na prípravu potrebujete:

  • Rebarbora zapečená s bielym vínom — 500 g
  • ryža na rizoto — 350 g
  • biele víno – 150 ml
  • mlieko — 1 l
  • maslo — 50 g
  • jemný cukor — 100 g
  • vanilkový cukor — 1 vrecúško
  • bobkový list — 1 ks.
  1. Zahrejte mlieko. Vo veľkej panvici rozpustite maslo. Vmiešame do nej vanilkový cukor.
  2. Pridajte bobkový list, cukor a 2 polievkové lyžice. l. voda. Zahrievajte, miešajte, kým sa cukor nerozpustí, bez toho, aby ste ho nechali skaramelizovať.
  3. Pridajte ryžu a miešajte niekoľko minút, kým nebude priehľadná. Prilejte víno a pokračujte v miešaní, kým ryža neabsorbuje tekutinu.
  4. Do malej naberačky postupne nalejte horúce mlieko, počkajte, kým sa úplne nevstrebe – celý proces bude trvať 30 minút. Vďaka tomu by ryža mala zostať al dente a celá hmota by mala byť krémová.
  5. Samostatne zohrejte na miernom ohni rebarboru, vmiešajte ju do ryže alebo položte na vrch. Ihneď podávajte.

Rebarborový puding

Custard je mnohostranný puding, ktorý môže byť nevýrazný aj sladký. Môže byť súčasťou dezertu, napríklad tartaletiek. Rebarborový puding odporúčame podávať s krutónmi, croissantmi a žemľami. Alebo ju premeňte na koláčovú vrstvu.

Rebarborový puding
Rebarborový puding

Na prípravu potrebujete:

  • rebarbora — 600 g
  • veľké vajce – 1 ks.
  • maslo — 200 g
  • múky – 4 polievkové lyžice. l.
  • jemný cukor — 180 g
  • grenadína (voliteľné) – 50 ml
  1. Nasekajte rebarboru a rozmixujte ju na pyré v mixéri. Na panvicu položte jemné sitko, vložte doň pyré a po stlačení pyré rukami oddeľte šťavu od dužiny (nebude to potrebné).
  2. Do 250 ml šťavy pridáme vajce, na kocky nakrájané maslo, múku a cukor (zvyšok šťavy si necháme). Položte na najnižší oheň a za stáleho miešania zmes varte, kým z nej nevznikne hustá kyslá smotana.
  3. Keď krém mierne vychladne, precedíme ho cez sitko, aby bol úplne hladký.
  4. Pridajte zvyšnú šťavu z rebarbory ​​a grenadínu (rozjasní farbu krému). Dôkladne premiešajte, úplne vychladnite a vložte do pohárov.

Rebarborové muffiny s chrumkavou strúhankou

Populárne muffiny sa dajú pripraviť zdravo a menej kaloricky pridaním zmesi masla, mlieka a čokolády, rastlinného oleja, jogurtu a rebarbory. Na záver nezabudnite rebarborové muffiny posypať hrubou vrstvou chrumkavých mrveničiek z ovsených vločiek so škoricou.

Rebarborové muffiny s chrumkavou strúhankou
Rebarborové muffiny s chrumkavou strúhankou

Na prípravu potrebujete:

  • rebarbora — 350 g
  • jemný cukor – 175 g
  • vajcia – 1 ks.
  • prírodný jogurt – 125 ml
  • múky — 150 g
  • mandľová múka — 50 g
  • rastlinný olej – 2 polievkové lyžice. l.
  • prášok do pečiva – 2 lyžičky.

Pre chrumkavé strúhanky:

  • tmavý muscovado cukor — 50 g
  • ovsené vločky — 25 g
  • mletá škorica – 1 lyžička.
  • zmäknuté maslo — 50 g
  1. Rebarboru prekrojíme pozdĺžne na polovicu a potom nakrájame na malé kocky. Vmiešame cukor. Nechajte cukor roztopiť.
  2. Na mrveničku zmiešame všetky suché ingrediencie, pridáme maslo a pomocou prstov zmes vymiesime na strúhanku.
  3. Vajíčko zmiešame s rastlinným olejom a jogurtom, pridáme k rebarbore a premiešame. Hladkú múku preosejeme s práškom do pečiva, zmiešame s mandľovou múkou a pridáme k rebarborovej zmesi. Miešajte.
  4. Zmes nalejte do košíčkov na muffiny a naplňte ich do dvoch tretín. Navrch natrieme hrubú vrstvu chrumkavej maslovej strúhanky.
  5. Muffiny pečieme v rúre predhriatej na 180°C 20–25 minút. Hotovosť skontrolujeme špajľou tak, že muffin v strede prepichneme – ak špajľa vyjde čistá, je upečená. Vychladíme na mriežke a podávame.

Bellini s rebarborou a jahodami

Klasický kokteil Bellini, ktorý vymyslel Talian Giuseppe Cipriani, je založený na prosecca a broskyňovom pyré, ktoré sme nahradili rebarborou a jahodami. Vynikajúcou prílohou pre tento kokteil by boli suché makaróny alebo čerstvé bobule. V horúcom dni si môžete Bellini pripraviť s bielym vínom alebo nealko s tonikom.

Bellini s rebarborou a jahodami
Bellini s rebarborou a jahodami

Na prípravu potrebujete:

  • Prosecco alebo iné suché šumivé víno – 200 ml
  • rebarbora – 1 stonka
  • jahody – 2 veľké bobule alebo 4 malé
  • cukrový sirup – 30 ml
  • cukor – 1 lyžička.
  1. Rebarboru nakrájajte pozdĺžne pomocou noža na veľmi tenké pásiky.
  2. Položte stuhy v jednej vrstve na plech na pečenie, posypte 1 lyžičkou. cukru a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C do mäkka 10–12 minút. Potom preložíme na tanier a necháme vychladnúť.
  3. Do každého pohára vložte 2-3 stužky rebarbory.
  4. Jahody roztlačíme so sirupom a pridáme do pohárov. Nechajte pár minút vylúhovať. Poháre doplňte veľmi studeným sektom a ihneď podávajte.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #rebarbora #muffiny #nápoje #dezerty #zapekané jedláSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik