Ako správne sušiť krekry a kam ich pridať?
Napriek nie príliš optimistickým asociáciám so sušením sušienok bol tento obchod v Rusku vždy rešpektovaný. Fjodor Dostojevskij si rád doprial čiernu kávu s moskovskými sušienkami a mandľami. A v sovietskych časoch téma sušienok veľkolepo rozkvitla: objavili sa dezerty všetkých pruhov, ako aj nekvasené, ktoré sú dobré do polievok a šalátov.
O čom budeme hovoriť v článku:
- Domáce sušienky z ražného chleba
- Do akých jedál môžete dať ražné sušienky?
- Ako používať pšeničnú strúhanku
- Ako používať krutóny z maslového cesta
V ZSSR bolo toľko suchárov! Smotana, káva, cesta, kolcho, čaj, cukor, vanilka, moskovská, pionierska, ruská, jarná, ovocná a aj lekárska. Všetky tieto odrody sú uvedené napríklad v roku 1947 v „Zbierke receptov na pekárske výrobky“.
Krekry sa sušili a sušili zo zvyškov chleba: dajú sa chutne chrumkať pred televízorom alebo pri čítaní vzrušujúcej knihy. Z krekrov (aj ražných) si môžete pripraviť lahodný dezert alebo špeciálne upiecť sladký bochník a potom ho nakrájať na krekry. Mimochodom, tento spôsob “dvojitého pečenia” sa používa pri príprave talianskych biscotti a pri výrobe všetkých našich priemyselných sladkých krekrov tento spôsob využívajú aj oni.
Ale prvé veci. Začnime tým najjednoduchším. S „náhodnými“ sušienkami je to vtedy, keď potrebujete zachrániť zvyšky chleba.
Domáce sušienky z ražného chleba
Napríklad stále máte ražný chlieb. Hovorím o takom ražnom chlebe, ktorý je skutočný a je škoda ho vyhodiť, aj keď už sú z neho suché kôrky.
Najjednoduchšie je nakrájať na kocky alebo tyčinky. Zapnite rúru na predhriatie na 150 °C – ak chcete len zahryznúť do krekrov s pivom. Cesnak pretlačte lisom, pridajte k nemu rastlinný olej. Pomocou štetca potrieme krekry cesnakovým olejom a posypeme hrubozrnnou soľou. Vložte do rúry na 1 hodinu. Dávajte pozor, aby ste príliš neprihoreli. Tieto krekry sa zvyčajne zjedia rýchlo.
Ražné cesnakové krutóny
Ale čo keď potrebujete ražné sušienky na iné účely, napríklad na kvas? V tomto prípade by mali byť bez akýchkoľvek aromatických prísad – „čisté“. Predhrejte rúru trochu teplejšie – až na 180–190 °Caby krekry zhnedli. Kvas ho miluje, bude chutnejší a aromatickejší. Ražné krutóny na kvas sa môžu zbierať celú zimu až do leta, ale je lepšie ich skladovať v papierovom vrecku na suchom, vetranom mieste.
Z čiernych ražných sušienok môžete dokonca pripraviť dezerty. Reštaurační šéfkuchári ponúkajú napríklad zmrzlinu ochutenú chlebom Borodino.
Sušenie sušienok je nevyhnutnou úlohou
Do akých jedál môžete dať ražné sušienky?
Ražné krutóny sú skvelým doplnkom k miešaným vajíčkam alebo omeletám. A ak rozdrobíte ešte šunku alebo klobásu, posypete strúhaným syrom a bylinkami, dostanete kompletné, uspokojivé jedlo.
Deti milujú namáčať sušené ražné bloky do vajec uvarených vo vrecúšku.
S opečenou strúhankou môžete zmeniť farbu vývaru – od bledej po mierne hnedú: bude vyzerať ako consommé. A podávame s quenelles pripravenými podľa akéhokoľvek receptu.
Z mletých ražných sušienok pripravíte puding tak, že pomleté sušienky zalejete horúcim mliekom. Do vychladnutej zmesi pridáme rozšľahané vajcia a sparíme. Podávame so sabayonovou alebo brusnicovou omáčkou. Mimochodom, manžel Leva Nikolajeviča Tolstého, Sofya Andreevna, ho pokazil týmto pudingom. A odporučila pridať mletú čokoládu.
Ako používať pšeničnú strúhanku
Prvým a správnym nápadom je pripraviť si strúhanku. Navyše nie vždy sa dnes dá kúpiť dobrá strúhanka.
Čo robiť, ak si ich chcete vyrobiť sami? Sú dve možnosti. Prvým je opražiť kocky chleba v rúre pri 150 °C–160 °C. Krekry nemôžete variť hneď pri vysokých teplotách – rýchlo zhnednú, ale vo vnútri zostanú gumené. Z takej strúhanky sa strúhanka nevyrobí; Preto je lepšie pri nízkej teplote a dlhšie. Sušené sušienky je potrebné ochladiť a rozdrviť v mixéri alebo pomlieť cez mlynček na mäso. Je lepšie pripravovať pečivo bezprostredne pred použitím a krekry skladovať v papierovom vrecku na suchom mieste.
Ale viac sa mi páči druhá možnosť. Chlieb nakrájame na kocky a rozmixujeme v mixéri. Alebo nastrúhajte na hrubom strúhadle. Ukáže sa, že ide o našuchorenú strúhanku. Tieto omrvinky opražte v predhriatej rúre. Polievka bude nadýchaná, chrumkavá a krásna. Skoro ako drahé panko. Na tento chlieb je lepšie použiť starý bochník. Ak je bochník čerstvý, bude sa ho strúhať ťažšie. V takom prípade ho zmrazte v mrazničke a potom nastrúhajte.
Pri príprave kastrólov sa na zapekacie misy zvyčajne sypú strúhanku. A aby bol vrch kastrólov zlatistý a chrumkavý, posypú ho tiež: buď len strúhankou, alebo strúhankou zmiešanou so syrom.
Veľmi často sa sušienky z pšeničného chleba sušia, aby sa dali do polievky alebo šalátu. Aby sa biele chlebové krutóny nerozmočili a zostali chrumkavé v akomkoľvek jedle, mali by sa kocky chleba pred sušením pokvapkať olivovým olejom. A pre jasnejšiu chuť ich posypte suchými aromatickými bylinkami alebo syrom.
Krutóny často používam v detských pyré: deti ich jednoducho zbožňujú!
Z pšeničných sušienok môžete pripraviť knedle a pridať ich do kuracieho vývaru. Musíte poraziť zlatohnedé sušienky, kým sa nestanú múkou, pridajte vývar, vajcia a bylinky. Jemne nakrájanú dusenú cibuľu, ak chcete.
Mleté pšeničné krekry sú výborným plnivom (ako spojivo) pre plnené hydinové mäso.
Samozrejme, nemôžete si vychutnať šalát bez chrumkavých krutónov. „Caesar»sú jej neoddeliteľnou súčasťou.
Veľmi chutný šalát je vyrobený z čínskej kapusty, údeného kuracieho mäsa, kukurice, ananásu a krutónov. Tento šalát je oblečený s kyslou smotanou.
Aj obyčajný letný šalát zo sezónnej zeleniny bude zábavnejší, ak k nemu pridáte krutóny s cesnakom alebo syrom.
Krekry sú bežnou prísadou do polievok a šalátov.
Ako používať krutóny z maslového cesta
Základom sladkého pečiva sú krutóny z maslového cesta. Rovnaká známa charlotte je dezert vyrobený zo sušených kúskov chleba namočených v rozpustenom masle. Vystlajú dno a boky formy (olejovou stranou von). Jablká sú vopred karamelizované a umiestnené do stredu. Šarlotka sa pečie v predhriatej rúre.
Mimochodom, známe sušienky „dámske prsty“ – savoiardi – nie sú nič iné ako sušienky vyrobené zo sušienkového cesta. A to nám hovorí, že chutné krekry sa dajú pripraviť nielen z pšeničného chleba. Môžete sušiť sušienky a výrobky z medového cesta. A zo zvyškov veľkonočných koláčikov je dobré pripraviť lahodný aromatický puding.
Pre tých, ktorí milujú klasiku – voňavé, drobivé krekry ako z pekárne – treba upiecť hustý kysnutý koláč, nakrájať ho na plátky a znova vložiť do rúry. A potom ponorte špičku krekra do čaju alebo kávy – je to veľmi chutné!
Konce sušienok je možné namáčať do čaju alebo kávy – veľmi chutné!
Sušienky vo všeobecnosti nie sú také banálne, ako sa na prvý pohľad zdá.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #krekry #krekrySÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach