Ako urobiť jednoducho zdravé jahody veľmi zdravé

Ako urobiť jednoducho zdravé jahody veľmi zdravé

Ako urobiť jednoducho zdravé jahody veľmi zdravé

Jahody sú vždy prvé. Prvé záhradné bobule, ktoré dozrievajú v strednom pásme, prvé vitamíny sezóny, prvý „živý“ dezert. Zatiaľ čo jeho divokí príbuzní stále kvitnú, jahody nielen zdobia stôl svojimi zrelými plodmi, ale tiež skoncujú s problémom nedostatku vitamínov. Ako zvýšiť úžitok jahôd a ako neublížiť ich konzumáciou pre potešenie? – prídeme na to.

O čom budeme hovoriť v článku:8 dôvodov, prečo milovať jahody Jahody pre mladistvý organizmus Jahody ako antipyretikum Jahody – prírodný energetický nápoj Jahody na pomoc črevnej mikroflóreJahody – živý multivitamínJahody pre mužskú siluJahody – prírodná kozmetička Jahody proti dusičnanom3 spôsoby, ako zvýšiť účinky jahôd Jahody dobre oplachovať iba prírodným mliekom Jedzte jahody voda, jedz stonkyAko si predĺžiť klubovú sezónu bobule Zmraziť jahody Jahody uvariťSušiť jahody4 dôvody, prečo zaobchádzať s jahodami opatrne

8 dôvodov, prečo milovať jahody

Jahody pre mladistvé telo

V jahodách dominujú sacharidy, ktoré aktivujú metabolické procesy a nútia telo rýchlejšie obnovovať bunky. Pre tieto vlastnosti môžu byť jahody bezpečne klasifikované ako prostriedok na omladenie tela.

Jahody ako antipyretikum

Toto bobule je zriedka sladké. Jahody obsahujú veľa kyselín (najmä kyselinu salicylovú), čo umožňuje ich použitie ako mierne diaforetikum a antipyretikum. Jahody tiež pomáhajú riediť krv. Kyslejšie jahody sú pre telo obzvlášť prospešné, preto by ste do nich nemali pridávať cukor: kyslosť je lepšie zjemniť mliečnymi výrobkami – kyslou smotanou, smotanou, mliekom.

Jahoda – prírodný energetický nápoj

Jahody obsahujú dostatok organickej kyseliny šťaveľovej, ktorú telo dokáže využiť ako zdroj energie.

Jahody pomáhajú črevnej mikroflóre

Jahodové polysacharidy v kombinácii s organickými kyselinami pomáhajú normalizovať zloženie črevnej mikroflóry, redukujú prejavy dysbakteriózy a odstraňujú z tela toxíny, ťažké kovy a iné zbytočné odpadky.

Jahoda – živý multivitamín

Pravidelnou konzumáciou jahôd možno odstrániť sezónny zimno-jarný nedostatok vitamínov a naplniť organizmus deficitnými vitamínmi C, E a skupiny B. Okrem toho jahody obsahujú veľké množstvo kovov – mangán, draslík, vápnik, meď, kobalt, molybdén – v užitočná a ľahko stráviteľná forma . Železo pomáha pri chudokrvnosti, spevňuje steny ciev a zlepšuje imunitu.

Jahoda pre mužskú silu

Aktiváciou metabolických procesov a omladzovaním organizmu vytvárajú jahody podmienky nielen pre efektívnejšiu a plodnejšiu prácu, ale aj pre zvýšenie potencie. Zinok obsiahnutý v jahodách zvyšuje libido, preto je dôvod považovať jahody za „prírodnú viagru“.

Jahoda – prírodný kozmetológ

Jahody sa aktívne používajú v kozmeteológii. Ale jahoda je o niečo viac ako kozmetológ. Pri pravidelnom a správnom používaní pomôže zlepšiť zdravotný stav organizmu a odstrániť množstvo problémov pokožky, vlasov a nechtov.

Jahody proti dusičnanom

Na pestovanie jahôd je vhodná akákoľvek pôda. Hlavná vec je, že je dostatok vlhkosti. Celkovo nepotrebuje hnojivá. To znamená, že jahody spravidla neobsahujú škodlivé chemikálie.

jahody
jahody

3 spôsoby, ako zvýšiť výhody jahôd

Jahody dobre umyte

Existuje len jeden spôsob, ako znížiť alergénnosť jahôd, ako aj znížiť riziko infekcie zo špinavých bobúľ: dôkladne ich umyť. Umývajte bez kefky, ale s veľkou starostlivosťou.

Jedzte jahody iba s prírodným mliekom

Ak sa jahody pred konzumáciou zmiešajú s prírodnými mliečnymi výrobkami, obsiahnutý vápnik naviaže na seba kyselinu šťaveľovú a ochráni kostné tkanivo pred jej negatívnymi účinkami a ochráni aj nechty pred zvýšenou lámavosťou. Pre zníženie možného podráždenia žalúdka by ste nemali jesť jahody nalačno – iba po jedle, prípadne po zmiešaní s mliečnymi výrobkami.

Jahody zapite vodou a zjedzte stonky

Ak pijete jahody s dostatočným množstvom vody, oxaláty (kamene, ktoré sa tvoria pod vplyvom kyseliny šťaveľovej) budú môcť voľne prechádzať cez urogenitálny trakt bez akýchkoľvek škodlivých účinkov.

Účinok kyseliny šťaveľovej možno neutralizovať aj pomocou jahodových stopiek. 12 polievkové lyžice. l. čerstvé alebo sušené jahodové stopky je potrebné naliať 300400 ml vriacej vody, nechajte v miske s vekom 1520 minút a túto infúziu užívajte počas dňa.

Jahody jeme s mliekom
Jahody jeme s mliekom

Ako si predĺžiť sezónu jahôd

Zmrazte jahody

Sezónu jahôd si môžete predĺžiť prípravou na budúce použitie. Najlepší spôsob, ako zachovať chuť, je zmraziť bobule v malých porciách.

Uvarte jahody

Jahodový džem je veľmi chutný, ale dosť mení chuť bobúľ a varením sa stráca značná časť vitamínov. Preto má jahodový džem skôr kulinársku ako terapeutickú a profylaktickú hodnotu.

Suché jahody

Môžete sušiť šťavnaté bobule, ale teplo by malo byť nízke a vetranie by malo byť dobré. Pri sušení jahôd sa vôňa z veľkej časti stratí, no väčšina vitamínov zostane zachovaná.

Na základe materiálov od lekára-fytoterapeuta Borisa Skachka.

4 dôvody, prečo zaobchádzať s jahodami opatrne

1. Jahody sú silný alergén

Počas obdobia bohatého kvitnutia sa na poréznom povrchu bobúľ hromadí veľa peľu z rôznych rastlín – to robí z jahôd ešte alergénnejší produkt.

2. Nebezpečenstvo infekcie hlístami

Pórovitý povrch bobúľ často prichádza do kontaktu so zemou, takže môže obsahovať nielen peľ, ale aj rôzne mikroorganizmy, vajíčka helmintov a prvoky. Ale jahody, na rozdiel od mrkvy, nemožno trieť štetcom. A ja nechcem variť jarné bobule na začiatku sezóny.

3. Jahodové kyseliny a semená môžu dráždiť žalúdok.

Jahody majú obzvlášť vysoký obsah kyseliny šťaveľovej a salicylovej, ktoré dráždia sliznicu žalúdka, čo môže zhoršiť zápal žalúdka, gastroduodenitídu, žalúdočné a dvanástnikové vredy.

Problémom je aj množstvo semien. Keď sa dostanú do žalúdka, môžu spôsobiť mechanické podráždenie sliznice a vyvolať exacerbáciu peptických vredov a gastroduodenitídy.

4. Kyselina šťaveľová v jahodách môže vytvárať obličkové kamene

Kyselina šťaveľová prítomná v jahodách tvorí nerozpustné zlúčeniny so šťaveľanmi vápenatými. Sú veľmi zákerné: v závislosti od toho, ako jahody jeme, môžu zhoršiť kaz, spôsobiť osteoporózu, vyvolať urolitiázu, zhoršiť gastrointestinálnu patológiu, pyelonefritídu alebo cystitídu.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #bobule #jahody #zdravé jedlo #Zdravé stravovanie #zdravé jedloSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik