Čerešňový kompót
K receptu
Čerešňový kompót je dobrý pre každého: tak v chuti, ako aj v jeho prospešných vlastnostiach. Hlavne, ak ho nerobíte príliš sladkým! Po prvé, náš kompót sa zásadne nevarí, ale iba opatrne sterilizuje v pohári. Po druhé, ani mierny pokles obsahu vitamínov nezruší ich priaznivé účinky na imunitný systém, fungovanie obehového a endokrinného systému. A po tretie, čerešňový kompót pomáha zlepšovať trávenie, takže pite odvar a jedzte ovocie s potešením pre dušu a nepochybným prínosom pre telo!
zložitosť: ľahko Kalórie: 164,40 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 30 min Použité: 0,99 g/0,36 g/40,26VareniePiteVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍ300 g cukru 900 g čerešní 1 liter vody Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si nádobu na čerešňový kompót. Najprv ho treba dôkladne umyť horúcou vodou a prostriedkom na umývanie riadu, potom opláchnuť vriacou vodou a utrieť dosucha.
Krok 2
Roztrieďte bobule na kompót, dobre opláchnite, položte na papierové obrúsky a nechajte vysušiť. Naplňte nádobu čerešňami. Aby bobule ležali čo najtesnejšie, je potrebné nádobu pretrepať.
Krok 3
Pripravte sirup na čerešňový kompót. Za týmto účelom rozrieďte cukor vo vode v hrnci, zapálte a za stáleho miešania priveďte do varu.
Krok 4
Panvicu s kompótovým sirupom ihneď odstavte z ohňa a veľmi pomaly nalejte sirup do téglika s čerešňami. Hladina sirupu by mala byť 10–15 mm pod vrchom nádoby.
Krok 5
V širokom hrnci prevarte vodu. Umiestnite pohár kompótu a sterilizujte 10 minút. Potom zatvorte sterilizovaným viečkom a nechajte úplne vychladnúť. Skladujte na chladnom a tmavom mieste.
UŽITOČNÉ RADY
Čerešňový kompót môže byť voňavejší, ak k ovociu v pohároch pridáte pár hviezd badiánu, tyčinku škorice a niekoľko škatúľ kardamónu.
MIMOchodom
Pred prípravou tohto čerešňového kompótu dôkladne pretriedte ovocie, odstráňte príliš mäkké a poškodené, aby ste zabránili skazeniu hotového výrobku v pohároch.