Čo je potrebné pre okroshku a ako ju správne pripraviť

Čo je potrebné pre okroshku a ako ju správne pripraviť

Čo je potrebné pre okroshku a ako ju správne pripraviť

Pre tých, ktorí sú v teple hladní, nie je nič lepšie ako rodná okroshka. Čo sa týka obľúbenosti, nemôže sa s ňou porovnávať ani cviklová polievka s botvinyou, ani gazpacho. Čo je potrebné pre okroshku, čo je tradične zahrnuté v jej zložení a aké zložky sú voliteľné: analyzujeme tajomstvá prípravy klasickej okroshky a jej neobvyklých variantov.

Ako uvariť správnu okroshku a niekoľko jej odrôd

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Okroshka: čo potrebujete na jej prípravu
  • Možnosti prípravy okroshky
  • Ktorý kvas si vybrať
  • Aké mäso si vybrať
  • Čo a ako nakrájať na okroshku
  • Varianty okroshky vo svetovej kuchyni
  • Ovduh, okroshka v Azerbajdžane

Okroshka: čo potrebujete na jej prípravu

Možno je naša láska k okroshke na genetickej úrovni. Prvú zmienku o recepte na okroshku nachádzame v knihe „Staroveká ruská gazdiná, gazdiná a kuchárka“ Nikolaja Osipova (1790): „Rozdrobte rôzne horúce mäso s cibuľou, uhorkami a kyslou smotanou a soľou, nalejte do uhorkového nálevu, kvasu alebo kyslej kapusty. polievka.”

Tu sú hlavné zložky tej doby: mäso, uhorky, kyslá smotana. Okrem toho je mäso vyprážané, pravdepodobne zostalo zo včerajšieho jedla. Varená sa objavuje v neskorších verziách tohto receptu na polievku. Rovnako ako ryby (solené a údené), varené a solené huby, nakladané jablká, slivky, račie krkovičky, varené vajíčka, rôzna čerstvá a varená zelenina, bylinky. Z pochopiteľných dôvodov v tejto polievke nateraz neboli zemiaky. Rovnako ako bravčové – verilo sa, že je príliš mastné na studenú polievku.

Nižšie zvážime, čo je potrebné pre okroshku v modernej verzii.

Možnosti prípravy okroshky

Moderné zloženie okroshky sa líši od tých, ktoré sú opísané v starých kuchárskych knihách. Rovnako ako možnosti tankovania. Okroshka sa môže pripraviť s kvasom, kefírom s minerálnou vodou alebo čistou vodou s majonézou. Bez ohľadu na spôsob obliekania, ktorý si vyberiete, na okroshku s kefírom, okrošku s kvasom alebo okrošku s vodou budete potrebovať tieto prísady: chudé mäso alebo varená klobása, varené zemiaky, vajcia natvrdo, zelenina musí obsahovať čerstvú uhorku, reďkovky, cibuľu, bylinky . Mimochodom, otázka, či je cibuľa potrebná v okroshke, je niečo, čo sa každý rozhodne pre seba. Ak máte radi svoju okroshku pikantnejšiu, pokojne ju pridajte. Ak máte radšej jemnejšiu chuť v studenej polievke, postačí zelená cibuľka.

Ktorý kvas si vybrať

Pri výbere kvasu pre okroshku prívrženci klasického receptu trvajú na tom, že okroshka by mala byť ochutená iba bielym kvasom alebo kyslou kapustovou polievkou. Som pripravený podporiť, ale pod jednou podmienkou. Skutočný biely kvas je prirodzene fermentovaný kyslý nápoj. To je presne to, čo musíte nájsť v obchode medzi množstvom sladkých bublinkových nápojov, ktoré sa k okroshke vôbec nehodia.

Biely kvas v obchode spoznáte podľa farby a vzhľadu. Ale môžete si to skúsiť uvariť doma
Biely kvas v obchode spoznáte podľa farby a vzhľadu. Ale môžete si to skúsiť uvariť doma

Sú aj takí, ktorí trvajú na tom, že okroshka vyrobená s kefírom chutí lepšie. Nehádam sa s nimi. Je lepšie piť kyslý kefír zriedený minerálnou vodou, ako piť sladkú vodu z fľaše s nálepkou „Kvass“.

Takže biely kvas alebo kefír s minerálnou vodou sú dva úplne rovnocenné nápoje na výrobu okroshky.

Kvas z repy je tiež vynikajúcou prísadou: má miernu sladkosť, ale nepokazí chuť polievky. Ale z nejakého dôvodu sa teraz soľanka úplne prestala používať.

Z moderných verzií je ayran ideálny pre okroshku. V tomto prípade nie je potrebné soliť okroshku. Samotný Ayran je slaný. Dobré matsoni alebo katyk, kyslé mlieko, nízkotučná kyslá smotana, tiež zriedená vodou. Na okroshku môžete použiť aj srvátku. Ak ste fanúšikom výroby domáceho tvarohu, vždy ho máte. Srvátka môže byť zmrazená kedykoľvek počas roka a v lete ju môžete vybrať, rozmraziť a naliať na „strúhanku“ – to je názov pre jemne nakrájané prísady do okroshky.

Nízkotučná kyslá smotana, kefír, matsoni alebo katyk zriedené vodou sú vynikajúce na obliekanie okroshky
Nízkotučná kyslá smotana, kefír, matsoni alebo katyk zriedené vodou sú vynikajúce na obliekanie okroshky

A najneočakávanejšia vec je chladený odvar z šťaveľu. Nie je to amatér, ale má právo na existenciu.

Existujú recepty, ktoré odporúčajú naliať pivo cez okroshku. Táto možnosť sa mi veľmi nepáči: skúsil som to. Pivná horkosť sa podľa mňa k okroshke nehodí.

Aké mäso si vybrať

Už sme sa zhodli, že do klasickej okrošky sa pridáva mäso. Najčastejšie sa hovädzie mäso pridáva do studenej polievky. Hovädzie mäso môže byť nielen varené, ale aj vyprážané alebo pečené. Vhodná je aj varená alebo vyprážaná hydina a varený jazyk.

Ak dávate prednosť modernejšiemu zloženiu okroshky, môžete namiesto mäsa pridať varenú klobásu. Hlavná vec je, že v klobáse nie je žiadny tuk.

Čo a ako nakrájať na okroshku

Klasický recept na okroshku nemôže obsahovať zemiaky a klobásu. Niekedy vzniká otázka: sú potrebné vajcia v okroshke? Potrebné. Tu je zoznam toho, čo potrebujete na prípravu okroshky v tradičnej verzii:

  • varené vajcia
  • varené hovädzie mäso
  • čerstvé uhorky
  • reďkovka
  • zelená cibuľa
  • kôpor, trochu petržlenu.

Zelení by mali byť jemne nakrájané, posypané soľou a rozdrvené drevenou lyžicou v nádobe na okroshku. Zeleninu nakrájame na kocky, pásiky alebo nastrúhame na hrubom strúhadle. Vajcia nakrájame na kocky. Všetko jemne premiešajte a nalejte kvass alebo kefír. Pridajte soľ, pridajte chren alebo horčicu pre pikantnosť a znova premiešajte – tentoraz je to konečné. Vložte do chladničky na hodinu a pol. Vajcia, ak je to žiaduce, môžu byť nakrájané na štvrtiny a položené na tanier pred podávaním.

Čo je ešte potrebné pre okroshku, vyberte si podľa svojho vkusu. Ak máte radi zemiaky, opečte ich a naservírujte na tanier v blízkosti. To isté platí pre okroshku s klobásou: ak bola pridaná do okroshky vo vašej rodine, nepopierajte si potešenie!

Namiesto mäsa môžete dať varené, vyprážané, solené alebo údené ryby. Mimochodom, jednou z možností pre okroshku je sušená plotica poliata kvasom.

Uhorky sú nielen čerstvé, ale aj solené či nakladané. Varené alebo nakladané hríby, slané mliečne huby, biele huby, šafranové čiapky. Repa, čerstvé alebo namočené jablká. V starých receptoch sa nachádzajú nakladané slivky.

Skúste pridať varené alebo konzervované zelené fazuľky.

Cvikla namiesto zemiakov v recepte okroshka je vynikajúcou diétnou možnosťou pre jedlo.
Cvikla namiesto zemiakov v recepte okroshka je vynikajúcou diétnou možnosťou pre jedlo.

Aké ďalšie produkty sú potrebné pre okroshku? – horčica, kyslá smotana. Niekedy sa do okroshky vyrobenej z kvasu pridáva chren.

A nakoniec okroshka so šprotami v paradajke. Pre niektorých sa to môže zdať exotické, ale pre obyvateľov regiónu Vladimir je to najznámejšie jedlo.

Varianty okroshky vo svetovej kuchyni

Vedľa okroshky sú studené polievky zo svetovej kuchyne. Majú tiež plnky z nakrájanej zeleniny, mäsa alebo rýb a to všetko je plnené rovnakým kvasom alebo fermentovaným mliečnym výrobkom. Takže v okroshke nie je „ruskosť“. Napríklad kholodnik s repným kvasom je jedlo bieloruskej a poľskej kuchyne.

Bulharský a macedónsky tarator – túto studenú polievku vyrobenú z kyslého mlieka (kefír, jogurt) s uhorkami, nakrájanými na prúžky, cesnakom a vlašskými orechmi, nepochybne možno považovať aj za okroshku.

Studený tarator (bulharská odroda okroshka) sa pripravuje s kyslým mliekom s prídavkom vlašských orechov a cesnaku.
Studený tarator (bulharská odroda okroshka) sa pripravuje s kyslým mliekom s prídavkom vlašských orechov a cesnaku.

V Zakaukazsku sa studené polievky pripravujú na báze katyk alebo matsoni. V Gruzínsku a Arménsku sa nazývajú aj okroshka. A v Azerbajdžane má okroshka svoje vlastné meno – ovdukh.

Ovduh, okroshka v Azerbajdžane

Azerbajdžanský ovduh
Azerbajdžanský ovduh

Azerbajdžanská okroshka sa pripravuje pomocou matsoni alebo kefíru. Povinnými prísadami sú koriandr, zelená cibuľa a čerstvé uhorky. Varené hovädzie mäso je umiestnené v ovdukhu, ale môžete pripraviť azerbajdžanskú okroshku bez mäsa. Medzi rozdiely patrí absencia reďkoviek a zvláštna chuť a vôňa koriandra, ktorá dodáva polievke charakteristickú južanskú chuť. Ovdukh je jednoduché, lacné a uspokojivé jedlo, ktoré môže ľahko nahradiť tradičnú okroshku.

Na prípravu ovdukha, okroshka v azerbajdžanskom štýle potrebujete:

  • matsoni – 600 ml
  • ľadová voda – 300 ml
  • stredne čerstvé uhorky – 4-5 ks.
  • malý zväzok zelenej cibule
  • malý zväzok koriandra
  • malý zväzok kôpru
  • vajcia – 3 ks.
  • varené hovädzie mäso – 250 – 300 g
  • soľ podľa chuti
  1. Vajcia uvaríme na tvrdo, necháme vychladnúť a ošúpeme.
  2. Uhorky nakrájame na pásiky na namáčanie. Mäso nakrájame na malé plátky.
  3. Všetku zeleň nasekáme nadrobno.
  4. Matsoni vyšľaháme a pridáme ľadovú vodu. Miešajte.
  5. Zmiešajte matsoni s uhorkami, bylinkami a mäsom. Podľa chuti dosolíme.
  6. Vajcia nakrájame na štvrtiny.
  7. Nalejte vzduch do tanierov a pridajte nakrájané vajcia.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #okroshka #okroshka s kvasom #okroshka s kefírom #taratorSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik