Cviklová polievka s fazuľou

K receptu

Cviklová polievka s fazuľou – teplá alebo studená – je jednou z mnohých variácií obľúbenej cviklovej polievky. Táto cviklová polievka sa môže variť v mäsovom vývare, ale aj v čistej vode – ako navrhujeme – bude veľmi bohatá, aromatická a uspokojujúca. V chuti cviklovej polievky sú prvé husle, samozrejme, cvikla. Paprika, paradajky a cesnak dodávajú svetlé tóny. A fazuľa robí polievku ideálnou pre vegánov a ľudí nalačno, pretože strukoviny sú cenným zdrojom rastlinných bielkovín.

zložitosť: priemer Kalórie: 143,56 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 1 hodina Pridať. čas: 15 min Použité: 4,10 g/6,17 g/17,97VečerapolievkaVegetariánstvo: LaktoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍRepa 300 gZemiakový 200 gSladká červená paprika 150 gMrkva 120 gCibuľa 100 gCesnak 3 klinčekyKonzervované nakrájané paradajky 250 gKonzervovaná červená fazuľa 200 gGranulovaný cukor 1 lyžičkaJablčný ocot 3% 2 polievkové lyžice.Rafinovaný rastlinný olej 2 polievkové lyžice.Zrnká čierneho korenia 8 ks.Sladký hrášok 5 ks.Soľ ochutnaťAk chcete odoslať:kyslá smotana 25% (klasická) ochutnaťDill ochutnať Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Cviklu umyte a ošúpte. Nakrájajte ho na tenké pásiky. Zahrejte 1 polievkovú lyžičku v hrnci. l. rastlinný olej, pridajte repu, smažte, miešajte 1 minútu na miernom ohni.

Cviklová polievka s fazuľou
Cviklová polievka s fazuľou ()

Krok 2

K repe pridajte ocot a trochu vody, znížte teplotu na minimum a prikryté varte pol hodiny, pričom podľa potreby pravidelne prilievajte vodu a nezabudnite miešať.

Cviklová polievka s fazuľou
Cviklová polievka s fazuľou ()

Krok 3

Cibuľu nakrájame nadrobno. Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle. Zemiaky nakrájame na kocky, papriku na pásiky. V žiaruvzdornom 4-litrovom hrnci zohrejte 1 polievkovú lyžičku. l. rastlinný olej. Pridajte cibuľu a smažte ju do zlatista 2 minúty.

Cviklová polievka s fazuľou
Cviklová polievka s fazuľou ()

Krok 4

Do panvice s cibuľou pridajte nastrúhanú mrkvu a smažte 3 minúty. Pridáme kúsky papriky a zeleninu za občasného miešania dusíme ďalších 5 minút.

Cviklová polievka s fazuľou
Cviklová polievka s fazuľou ()

Krok 5

Varte 2 litre vody. Nalejte do panvice so zeleninou. Čierny hrášok a nové korenie rozdrvte v mažiari a pridajte ich spolu so soľou. Zemiaky vložíme do vriaceho vývaru a varíme asi 15 minút, kým nie sú zemiaky takmer hotové.

Cviklová polievka s fazuľou
Cviklová polievka s fazuľou ()

Krok 6

Medzitým pridajte nakrájané paradajky z pohára do hrnca, kde sa dusí repa. Premiešame, prikryjeme pokrievkou a cviklu a paradajky necháme ďalej dusiť.

Cviklová polievka s fazuľou
Cviklová polievka s fazuľou ()

Krok 7

Vložte konzervované fazule z pohára do cedníka, aby ste vypustili tekutinu. Fazuľu opláchnite pod tečúcou studenou vodou a pretrepte, aby ste odstránili prebytočnú tekutinu.

Cviklová polievka s fazuľou
Cviklová polievka s fazuľou ()

Krok 8

15 minút po naložení zemiakov pridáme do polievky fazuľu. Keď polievka vrie, pridajte repu a paradajky do panvice – do tejto doby bude repa pripravená.

Cviklová polievka s fazuľou
Cviklová polievka s fazuľou ()

Krok 9

Cesnak rozdrvíme v lise a pridáme do cviklovej polievky. Premiešame a polievku dochutíme. Chuť vyvážte cukrom alebo pridajte soľ podľa potreby.

Cviklová polievka s fazuľou
Cviklová polievka s fazuľou ()

Krok 10

Vypneme sporák a hotový cviklový prívarok necháme 10-15 minút prikrytý odležať, ak ho chceme podávať horúci. Podávame s kyslou smotanou a čerstvým kôprom.

Cviklová polievka s fazuľou
Cviklová polievka s fazuľou ()

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Môžete si vziať akékoľvek konzervované fazule – biele aj červené. Ak máte sušené fazule, potom je lepšie nepoužívať červenú fazuľu – sú hrubšie ako ostatné a ich varenie trvá dlhšie. V každom prípade je lepšie fazuľu uvariť vopred a pridať ju do cviklovej polievky, keď je hotová.

MIMOchodom

Pôstna repná polievka s fazuľou, pripravená podľa nášho receptu, je chutná nielen za tepla. Môžete vychladnúť v chladničke a podávať s plátkom citróna.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik