Jahodový džem
K receptu
Keď príde sezóna jahôd, len tí najbezduchejší a najlenivejší ľudia neuvažujú o príprave jahodového džemu – najmä ak je v blízkosti ich dacha, dedina babičky alebo trh. Najprv si musíte vybrať bobule na džem. Všetky musia byť celé, suché, rovnakej veľkosti a odrody, aby sa v sirupe na jahodový džem pripravili úplne rovnako. Je lepšie dať rozdrvené jahody alebo bobule so sudmi do kompótu, želé alebo ich jednoducho jesť, napríklad s kyslou smotanou. Potom je čas vybrať si náčinie: veľké umývadlo je najúžasnejší, najspoľahlivejší a najosvedčenejší spôsob výroby jahodového džemu. Aj keď môžete použiť smaltovanú panvicu. Nezabudnite na drevenú lyžicu na miešanie a odstraňovanie vzdušnej a lahodnej peny. A potom začnite vyrábať jahodový džem, ako je popísané v našom recepte. Len to nepreháňajte s počiatočným množstvom bobúľ. Nie je potrebné hneď skúšať robiť veľa džemu. Začnite s 1-1,5 kg jahôd. Potom bude džem perfektný!
zložitosť: priemer Kalórie: 103,72 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 0,16 g/0,08 g/25,43VareniePrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 1 PORCIUjahody – 1 kg cukor – 1,2 kg Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Roztrieďte bobule, odstráňte stonky. Vložte jahody do cedníka a opláchnite, niekoľkokrát ich ponorte do veľkej nádoby s vodou a nechajte všetku vodu odtiecť.
Krok 2
Vložte bobule do nádoby, v ktorej sa bude džem variť. Pridajte cukor a odložte na chladné miesto na 8-10 hodín.
Krok 3
Panvicu s jahodami položte na veľmi mierny oheň a priveďte do varu, zbavte peny a občas panvou zatraste. Vriaci džem povarte ešte 5 minút. Celková doba varenia by nemala presiahnuť 40 minút.
Krok 4
Poháre od zaváranín dôkladne umyte. Varte vodu v širokej miske. Otočte nádobu hore dnom a držte ju niekoľko minút nad parou. Poháre môžete zahriať aj tak, že ich necháte 2-3 minúty. do mikrovlnky.
Krok 5
Horúci džem nalejeme do nahriatych pohárov, uzavrieme a po vychladnutí odložíme na chladné a tmavé miesto.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Nádoba s džemom by sa mala počas varenia pravidelne pretrepávať. Je to potrebné, aby boli bobule rovnomerne ponorené do cukrového sirupu.
MIMOchodom
Mnoho ľudí varí jahodový džem v niekoľkých dávkach s intervalom 10–15 minút. Vďaka tomu je tvar bobúľ lepšie zachovaný, ale je tu menej vitamínov. Nepasterizovaný džem by sa mal skladovať pri teplote neprevyšujúcej 12 °C. Pasterizované môžu byť skladované pri akejkoľvek teplote, nie však nižšej ako 0 °C.