Kešu: výhody, možné poškodenie, správne skladovanie a osvedčené recepty
Kešu je exotický orech s príjemnou sladkou chuťou. Hlavnými dodávateľmi na svetové trhy sú Brazília, Vietnam, India a Nigéria. Kešu oriešky obsahujú veľa cenných živín, ale ako každý zdravý produkt, ak sa konzumuje v nadmernom množstve, môže byť škodlivé. Prezradíme vám, prečo by ste mali tento orech zaradiť do svojho jedálnička, ako ho správne jesť a aká porcia sa považuje za optimálnu.
O čom si povieme v článku
- Výhody a škody pre ženy a mužov
- Kešu v detskom menu
- Zloženie a obsah kalórií
- Použitie kešu v medicíne
- Použitie kešu pri varení
- Ako skladovať kešu oriešky
- Čo variť s kešu
Výhody a možné škody pre ženy a mužov
Štúdie ukázali, že konzumácia kešu 4-krát týždenne znižuje riziko ischemickej choroby srdca.
Kešu, najmä pražené, obsahujú veľa antioxidantyhlavne polyfenoly a karotenoidy. Znižujú zápal, ktorý často spôsobuje choroby, neutralizujú škodlivé voľné radikály a chránia bunky tela pred poškodením. Kešu oriešky majú veľa vlákniny, preto je užitočné zaradiť ich do jedálnička pre ľudí, ktorí potrebujú normalizovať črevnú mikroflóru.
Kešu oriešky zlepšujú zdravie srdca – Strava bohatá na orechy môže pomôcť znížiť riziko srdcových ochorení. Jeden z výskumu ukázali, že ľudia, ktorých denná strava obsahovala tento orech, mali nižší „zlý“ cholesterol v porovnaní s tými, ktorí kešu oriešky nejedli vôbec.
Ďalšia štúdia naznačuje, že tí, ktorí jedia kešu 4-krát týždenne, môžu mať vyššie riziko ischemickej choroby srdca. pokles o viac ako 35 %. Tento orech tiež pomáha normalizovať krvný tlak a slúži ako dobrá prevencia hypertenzie.
Kešu oriešky pomáhajú vyhnúť sa nedostatku vitamínov, takže sú obzvlášť užitočné pre ženy počas tehotenstva. A u silnejšieho pohlavia tieto orechy zvyšujú testosterón a libido.
Ako všetky orechy, aj kešu môžu spôsobiť potravinové alergie a sú kontraindikované pri pankreatitíde a žalúdočných vredoch. Tiež nezabudnite, že všetky orechy sú veľmi kalorické. Nenechajte sa nimi preto aj napriek ich blahodarným vlastnostiam uniesť, najmä ak máte sklony k priberaniu. Pre dospelého stačí 30 porcií denne.–40 g.
Kešu v detskom menu
Prvýkrát musíte dať svojmu dieťaťu jeden alebo dva orechy, nie viac: pomôže to zabezpečiť, aby na produkt nebola žiadna alergia. Ak je všetko v poriadku, potom určite zaraďte do jedálnička vašich detí kešu. Konzumácia orechov priaznivo pôsobí na pamäť, posilňuje kostné tkanivo a predchádza ochoreniam dýchacích ciest vrátane faryngitídy a bronchitídy. Mimochodom, v puberte, keď mnohých začína trápiť akné, kešu v jedálnom lístku pomôžu znížiť nadmernú produkciu podkožného mazu.
Zloženie a obsah kalórií
Kešu oriešky sa odporúča skladovať v dóze s tesne priliehajúcim vekom.
Orechy sú bohaté na horčík, meď, železo, draslík, fosfor a vápnik. Obsahujú veľa nenasýtených mastných kyselín a vitamínov skupiny B.
KBJU na 100 g:
- kalórií – 572
- bielkoviny – 18 g
- tuky – 43 g
- uhľohydráty – 30 g
Aplikácia v medicíne
Kešu oriešky nie je možné užívať ako liek – žiaden prípravok nemôže nahradiť konzultáciu s lekárom a medikamentóznu liečbu. Orechy sú však výborným zdrojom vitamínov a iných prospešných látok a ak neexistuje individuálna potravinová intolerancia, môžu sa stať súčasťou zdravej výživy. Môžu byť použité ako prevencia proti srdcovým chorobám, ateroskleróze, cukrovke – ale to nebude stačiť bez revízie životného štýlu, fyzickej aktivity a stravovania všeobecne.
A nezabudnite na maslo z kešu orieškov. Pomáha bojovať proti známkam starnutia, zlepšuje celkový stav pokožky a vlasov a redukuje mimické vrásky.
Použitie pri varení
Kešu sa často nachádzajú v receptoch ázijskej a indickej kuchyne. Tieto orechy sa často pridávajú do šalátov, hlavných jedál zo zeleniny, mäsa či hydiny, ako aj do omáčok a dezertov. A samozrejme, kešu sú dobré ako občerstvenie – samotné alebo spolu s inými orechmi a sušeným ovocím.
Ako skladovať kešu oriešky
Orechy rovnako nemajú radi vlhkosť a vystavenie teplu, a to platí pre priame slnečné svetlo a jednoducho pre zvýšené teploty vzduchu. Preto ich treba skladovať na suchom mieste s minimálnym osvetlením – celkom vhodná je vzdialená skrinka v kuchyni, ďaleko od sporáka a radiátora, prípadne špajza.
Keď sú orechy vystavené vzduchu, začnú horknúť. Preto, ak ste si zakúpili produkt v originálnom balení, nezabudnite skontrolovať jeho neporušenosť. Ak ste otvorili balík alebo kúpili kešu vo veľkom, vložte ich do nádoby alebo pohára s tesným uzáverom.
Kešu sa dajú aj zmraziť. Za týmto účelom pevne zabaľte matice do niekoľkých vrstiev potravinovej fólie alebo ich vložte do plastového vrecka, pričom ste z neho predtým uvoľnili všetok vzduch. Je vhodné použiť špeciálne vrecká so zipsom. Produkt je možné skladovať v mrazničke až šesť mesiacov.
Čo variť
Skúste si pripraviť ľahký šalát s mangom a kešu – najmä preto, že táto kombinácia je už dlho považovaná za klasiku. A nie je potrebné čakať na sezónu čerstvej zeleniny a ovocia – mango je už dlho „registrované“ na pultoch domácich supermarketov a je dostupné po celý rok. Tento šalát môžeme podávať samostatne alebo ako ľahkú prílohu k mäsu či kuraciemu mäsu.
Mango a kešu šalát
Mango a kešu šalát
Na prípravu 6 porcií potrebujete:
- šalát – 1 zväzok
- koriandr – 1 zväzok
- kešu – 100 g
- mango – 1 ks.
- med – 2 lyžice. l.
- sójová omáčka – 2 lyžice. l.
- chilli paprička – 1/2 ks.
- vápno – 1/2 ks.
- sezamový olej – 1 polievková lyžica. l.
- soľ
- čerstvo mleté čierne korenie
- Orechy opražíme na suchej panvici. Šalát natrhajte rukami a koriandr nasekajte nadrobno. Vložte zeleninu a kešu do šalátovej misy a pokvapkajte medom.
- Mango ošúpeme, nakrájame na stredné kocky a pridáme do šalátovej misy. Pridajte tam tiež jemne nakrájané chilli papričky.
- Na dresing kombinujte sójovú omáčku, limetkovú šťavu a sezamový olej. Zalejeme ňou šalát, jemne premiešame a ihneď podávame.
Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #kešuSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach