K receptu
Klasická studená cviklová polievka patrí u nás medzi najobľúbenejšie letné polievky. Sympatické je najmä to, že sa pripravuje jednoducho, rýchlo (ak si cviklu uvaríte vopred) a z cenovo najdostupnejších surovín. A ak ste šťastným majiteľom letného domu so záhradou, potom si v lete môžete túto polievku pripraviť úplne zadarmo, ak neberiete do úvahy náklady na nákup vajec a kyslej smotany. Polievku z červenej repy milujú aj tí, ktorí sa chcú zbaviť nadbytočných kilogramov alebo si jednoducho udržať svoju váhu nezmenenú: obsah kalórií v polievke je jednoducho zanedbateľný: asi 35 kcal na 100 gramov. A ak ste ho ešte nevarili, určite tak urobte podľa nášho podrobného receptu.
zložitosť: priemer Kalórie: 91,93 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 3,93 g/4,05 g/10,19VareniepolievkaVegetariánstvo: Ovo-laktoVegetariánstvoINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ2 veľké repy 3 stredné uhorky 1 malý zväzok kôpru 1 malý zväzok zelenej cibule 1 polievková lyžica. l. citrónová šťava 1 polievková lyžica. l. cukrová soľNa odoslanie:12 prepeličích vajec kyslá smotana horčica Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Cviklu ošúpeme a nakrájame na tenké dlhé prúžky. V hrnci prevaríme 1,5 litra pitnej vody, pridáme soľ, citrónovú šťavu, cukor a pripravenú cviklu. Privedieme do varu, prikryjeme a na miernom ohni dusíme 20 minút. Odstráňte z tepla a úplne vychladnúť, 1 hodinu.
Krok 2
Nakrájajte uhorky na tenké prúžky, jemne nakrájajte kôpor a cibuľu. Zmiešajte uhorky a bylinky a zalejte vývarom z repy. Vložte do chladničky na 1 hodinu.
Krok 3
Prepeličie vajcia uvaríme natvrdo, ošúpeme a prekrojíme na polovice. Primiešame kyslú smotanu a horčicu podľa chuti. Nalejte cviklovú polievku do tanierov, do každého vložte lyžicu kyslej smotany a polovicu vajec.
UŽITOČNÉ RADY
Ak sú čerstvé uhorky, ktoré sa chystáte vložiť do pohára na cviklu príliš veľké, ošúpte ich od semienok. Ovocie rozrežte pozdĺžne na polovicu a pomocou čajovej lyžičky odstráňte dužinu zo stredu. Šupku možno aj odrezať.
MIMOchodom
Pre túto studenú polievku sa repa môže skôr piecť v rúre ako variť. Koreňovú zeleninu jednoducho umyte kefou, jednotlivo zabaľte do fólie a poukladajte na plech. Pečieme 1 hodinu pri 190°C.