Kráľovský marhuľový džem so semienkami
K receptu
Naozaj potrebujete dôvod rozmaznávať seba, svojich blízkych a priateľov tou najlahodnejšou jantárovou marhuľovou pochúťkou? Aký druh maškrty? Samozrejme kráľovský marhuľový džem s kôstkami. Už názov hovorí sám za seba a sľubuje bohatú chuť a skvelý vzhľad.
Na tento džem je najlepšie zvoliť stredne veľké marhule, pretože to bude estetickejšie, ale vo všeobecnosti sa hodí akýkoľvek druh. Hlavná vec je, že sú husté, bez preliačených sudov a horkých jadier. Ďalší dôležitý bod, ktorý sa týka vzhľadu a závisí od vašich skúseností a šikovnosti – ak ešte nedokážete vytlačiť semienka a nechať plody neporušené, potom urobte rez nožom, pričom marhuľu opatrne otvoríte ako škrupinu.
zložitosť: ľahko Kalórie: 442,24 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 82 h Použité: 0,91 g/0,10 g/108,75DezertPrázdneINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍ1 kg marhúľ 1 kg cukru 250 ml pitnej vody 1 polievková lyžica. l. citrónová šťava Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Marhule opatrne roztriedte rukami a odstráňte všetky prezreté plody. Celé, pevné marhule opláchnite pod tečúcou vodou a osušte papierovými utierkami.
Krok 2
Odstráňte semená z každého ovocia. Mali by ste tlačiť zo strany stonky; na to sú skvelé drevené paličky. Ak je semienko prilepené, môžete opatrne prejsť otvorom v stonke, prejsť sa po ňom špáradlom a tiež urobiť malý vpich v spodnej časti špičkou noža.
Krok 3
Semená opatrne rozdeľte, aby sa nepoškodilo jadro. Ak nemáte luskáčik, môžete použiť kladivo, len kôstky najskôr zabaľte do uteráka. Jadrá opláchnite (aby sa do džemu nedostali triesky) a osušte papierovou utierkou.
Krok 4
Sirup uvarte v panve alebo vo veľkom hrnci s hrubým dnom. Za týmto účelom priveďte vodu do varu, pridajte cukor, počkajte, kým sa úplne nerozpustí a varte na miernom ohni za stáleho miešania asi 3-5 minút.
Krok 5
Marhule naplníme jadierkami, každý plod na niekoľkých miestach prepichneme špáradlom, aby šupka zostala pri varení neporušená. Pripravené marhule vložte do vriaceho sirupu, priveďte do varu, jemne premiešajte a vypnite oheň. Nechajte lúhovať 10-12 hodín pri izbovej teplote.
Krok 6
Vychladnuté a namočené marhule v sirupe opäť privedieme do varu, vypneme oheň a necháme ešte 10-12 hodín postup zopakovať. Pri poslednom varení pridajte citrónovú šťavu, jemne premiešajte a varte doslova 1 minútu. Hotový džem nalejte do sterilných pohárov a zrolujte viečkom.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Recept na marhuľový džem uvádza približný čas lúhovania. Nemusí to byť 10-12 hodín, ak marhule sedia v sirupe o 1-2 hodiny dlhšie, potom je to v poriadku. Stačí upraviť prípravu tak, aby vyhovovala vášmu pohodlnému rozvrhu.
MIMOchodom
Citrónová šťava v tomto receptúre môže byť nahradená kyselinou citrónovou. Za týmto účelom jednoducho rozrieďte trochu kyseliny citrónovej, asi 1/4 lyžičky, v polievkovej lyžici pitnej vody. alebo ako sa hovorí – na špičke noža.