K receptu
Tí, ktorí radi vytvárajú niečo slávnostné z jednoduchého, ocenia lahodný cuketový koláč, ktorého príprava si nevyžaduje veľké výdavky ani žiadne špeciálne náklady na prácu. Náš recept krok za krokom je určený pre produkty, ktoré sa dajú vždy nájsť v dome – v najhoršom prípade v blízkom obchode. Medzi ingredienciami nie je ani jedna lahôdka – lahôdku si vytvoríte krok za krokom vlastnými rukami. Na tomto lahodnom cuketovom koláči je tiež pozoruhodné, že na pečenie koláčov nepotrebujete rúru: varíme ich na panvici, čo znamená, že proces nezaberie toľko času.
zložitosť: priemer Kalórie: 367,86 kcal/porcia Porcie: 8 varenie: 1 hodina 15 minút Pridať. čas: 2 hodiny Použité: 10,10 g/23,04 g/28,99PraženieVečeraVečeraObčerstvenieVegetariánstvo: Ovo-laktoVegetariánstvoPárty, bufetINGREDIENCIE NA 8 PORCIÍCuketa 700 gPšeničná múka 200 gKuracie vajce 3 ks.Dill 15 gSoľ ochutnaťRafinovaný rastlinný olej 3 polievkové lyžice.Na náplň:Mrkva 250 gCibuľa 150 gRafinovaný rastlinný olej 2 polievkové lyžice.Soľ ochutnaťMleté čierne korenie ochutnaťNa omáčku:Svetlá majonéza 190 gPolotvrdý syr 80 gDill 15 gCesnak 15 gNa ozdobu:Varená mrkva ochutnaťCuketa ochutnaťUhorka ochutnaťParadajka (paradajka) ochutnaťPetržlen ochutnať Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Cuketu umyte, utrite a ošúpte pomocou škrabky na zeleninu. Ak sú plody zrelé, odstráňte semená. A potom odvážte požadované množstvo. Mladé, jemné cukety netreba nič odstraňovať.
Krok 2
Cuketu nastrúhame na hrubom strúhadle. Dáme do veľkej misy, pridáme kopcovitú lyžičku soli, premiešame a necháme 10-15 minút odstáť, aby nastrúhaná cuketa pustila šťavu. Šťavu sceďte, dlaňami zmes squash zľahka vytlačte.
Krok 3
Do tekvicovej zmesi pridáme vajcia a nadrobno nasekaný kôpor, dobre premiešame. Postupne pridávajte múku, intenzívne miešajte lyžičkou. Cesto by malo vyzerať ako palacinky. Mentálne rozdeľte cuketové cesto na tri časti. Ak si nie ste istý svojim okom, použite váhu.
Krok 4
Ak chcete získať tri koláče plnej veľkosti, vezmite panvicu s priemerom dna približne 22 cm a zohrejte panvicu s 1 polievkovou lyžicou. l. oleja a nalejeme doň tretinu cuketového cesta. Stierkou ho rovnomerne rozotrieme na dno panvice a na miernom ohni opečieme kôru 3 minúty z oboch strán.
Krok 5
Pri otáčaní koláča a vyberaní z formy dávajte pozor, aby ste ho neroztrhli. Pracujte so širokou špachtľou. Hotové koláče položte na papierové utierky. Pred pečením ďalšieho koláča pridajte na panvicu lyžicu oleja.
Krok 6
Na plnenie ošúpeme cibuľu a mrkvu. Cibuľu nakrájame nadrobno. Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhadle. Na panvici zohrejte rastlinný olej, pridajte cibuľu, opečte 2 minúty. Pridáme mrkvu a zeleninu opekáme na miernom ohni asi 3 minúty. Zmes dochutíme soľou a korením a dusíme ďalších 5 minút, pričom oheň znížime na minimum a panvicu prikryjeme pokrievkou.
Krok 7
Pripravte omáčku. Syr nastrúhame na jemnom strúhadle. Asi 2/3 syra zmiešame s majonézou. Zvyšný syr si odložíme na posypanie koláča. Odrežte hrubé stonky kôpru (nebudú potrebné), jemne nakrájajte zeleninu. Vlejeme do majonézovo-syrovej zmesi. Pridajte cesnak, pretlačený lisom. Dobre premiešajte.
Krok 8
Začnite zostavovať svoj koláč s cuketovým občerstvením. Položte koláče na ploché misky vhodnej veľkosti. Každý namažte tretinou majonézovej omáčky.
Krok 9
Na majonézovú omáčku položte tretinu mrkvovej plnky a rovnomerne ju rozložte po povrchu koláčov. Ak chcete, môžete náplň rozdeliť iba medzi dve vrstvy koláča a nedávať ju na hornú.
Krok 10
Opatrne poukladajte dve vrstvy koláča na seba. Potom prikryjeme treťou tortovou vrstvou. Vrchnú vrstvu rovnomerne posypeme odloženým strúhaným syrom.
Krok 11
Tortu si môžete ozdobiť podľa seba. Dnes nie je problém kúpiť rôzne pomôcky na vyrezávanie – umelecké krájanie zeleniny a ovocia. Ale ruže môžete urobiť aj s malým ostrým nožom. Nakrájajte napríklad z cukety s tmavozelenou šupkou alebo z uhorky.
Krok 12
Z varenej mrkvy je ľahké a pohodlné vyrobiť ozdoby. Dôležité je, aby nebola prepečená, hutná a elastická. Môžete z nej vyrobiť aj ruže alebo nakrájať plátky sedmokrásky.
Krok 13
Tortu ozdobte aj čerstvou petržlenovou vňaťou a plátkami paradajok – alebo polovicami cherry paradajok. Tortu necháme pár hodín odležať v chladničke. Lahodný koláč z cukety je pripravený!
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak sa náhle niektoré kôrky z cuketového cesta roztrhnú alebo dokonca rozpadnú, nepanikárte. Umiestnite ho do stredu vášho lahodného cuketového koláča a zložte ho kúsok po kúsku. Plnka a omáčka urobia tento defekt neviditeľným. Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť roztrhnutiu, je použiť na pečenie plytkú panvicu na palacinky: je vhodné z nej vybrať koláče.
MIMOchodom
S náplňou do občerstvenia z cuketového koláča môžete experimentovať, ako vám to len vaša fantázia dovolí. Namiesto dusenej mrkvy a cibule môžete použiť plátky čerstvých paradajok a do majonézovej omáčky pridať jemný smotanový syr.