Leningradský rassolnik s perličkovým jačmeňom

K receptu

Rassolnik sa z nejakého dôvodu nazýva „Leningradský“. Vymysleli ho v porevolučnom hladnom meste. Kuchári vzali za základ tradičný moskovský rassolnik s púčikmi a koreňmi a odstránili všetko, čo už bolo nedostatok. A pre zasýtenie pridali veľa perličkového jačmeňa a zemiakov. Výsledkom je teda chutná, sýta, hustá polievka, ktorá s istotou vstúpila do verejného stravovania aj do kuchýň gazdiniek. Rassolnik môže byť varený v akomkoľvek vývare – hovädzie, bravčové, kuracie, rybie. Povaríme s hovädzím mäsom.

zložitosť: priemer Kalórie: 588,85 kcal/porcia Porcie: 6 varenie: 2 hodiny 30 minút Použité: 42,21 g/34,71 g/27,88VareniePraženieruská kuchyňaVečerapolievkaINGREDIENCIE NA 6 PORCIÍ1,2 kg hovädzieho mäsa (hrčka, stehno, hrubý okraj, pliecko, hruď) 3 litre vody 4 ks. malé zemiaky 4 nakladané uhorky 1 cibuľa 1 malá mrkva 100 g jačmeňa (holandského) 2 polievkové lyžice. l. ghí alebo maslo 2 ks. bobkový list 5–7 zrniek čierneho korenia soľ korenie podľa chuti kyslá smotana na servírovanie kôpor na servírovanie petržlen na servírovanie Tabuľka hmotností a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovkaStlačením ponecháte obrazovku zapnutú počas varenia. Keď opustíte stránku alebo deaktivujete funkciu, obrazovka sa vráti do normálneho stavu

Krok 1

Jačmeň 5-6 krát prepláchnite a pridajte 300 ml horúcej vody. Nechajte 1 hodinu.

Krok 2

Dajte vývar na varenie, nalejte 3 litre vody na hovädzie mäso.

Krok 3

Keď vývar vrie, zbavte peny a znížte teplotu na minimum. Varte na miernom ohni bez prikrytia pokrievkou. Bujón sa varí „biely“ bez pridania koreňov.

Krok 4

Asi hodinu a pol po začatí varenia vývaru na miernom ohni scedíme podusený jačmeň, prepláchneme pod studenou vodou a pridáme do vývaru. Priveďte do varu, znížte teplotu a ďalej dusíme. Vývar zľahka osolíme jačmeňom. Ale až pri záverečnej chuti, pred nami sú ešte kyslé uhorky.

Krok 5

Cibuľu ošúpeme a nakrájame na štvrtiny koliesok, mrkvu nakrájame na pásiky.

Krok 6

Nakladané uhorky ošúpeme, prekrojíme pozdĺžne na polovice a pomocou čajovej lyžičky odstránime jadro (semienka). Každú polovicu rozrežte pozdĺžne na polovicu a potom na veľké pásy. Ak majú uhorky tenkú šupku, netreba ich šúpať.

Krok 7

Na panvici rozohrejeme olej a opražíme mrkvu a cibuľu do zlatista. Potom pridajte nakrájané uhorky a všetko spolu dusíme 15 minút pod zatvoreným vekom.

Krok 8

Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky.

Krok 9

15 minút pred koncom varenia pridáme zemiaky a varíme 10 minút.

Krok 10

10 minút po naštartovaní zemiakov pridajte dusenú omáčku spolu s uhorkami do leningradského nálevu s jačmeňom. Pridajte bobkový list a korenie. Priveďte do varu a varte 5-7 minút. Ochutnáme a podľa potreby dosolíme. Hotový leningradský rassolnik s perličkovým jačmeňom odstavte z ohňa, nechajte 10–12 minút odpočívať a podávajte s kyslou smotanou a nasekanými bylinkami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik