Marhuľový džem s kôstkami a citrónom
K receptu
Marhuľa je veľmi sladké ovocie a ak nechcete v zimných prípravách sladké príchute, môžete buď pridať menej cukru počas varenia, alebo túto sladkosť uhladiť kyslosťou. Napríklad ako v recepte na Marhuľový džem so semienkami a citrónom. Citrón je aktívne cítiť v chuti a je tiež vynikajúcim konzervačným prostriedkom, takže čas varenia tejto pochúťky sa môže výrazne skrátiť. A je tu oveľa jednoduchšie pracovať so semenami, pretože v tomto recepte nie sú pretlačené, ale samotné ovocie je nakrájané na polovicu.
zložitosť: ľahko Kalórie: 324,20 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 3 hodiny Použité: 0,99 g/0,11 g/79,09DezertPrázdneINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍ1 kg marhúľ 700 g cukru 1 malý citrón Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Marhule roztrieďte, dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou a osušte papierovou utierkou. Plody rozdeľte na dve polovice, odstráňte semená.
Krok 2
Opatrne odstráňte jadrá zo semien pomocou luskáčika alebo kladiva. Jadrá dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou, aby sa do džemu nedostali malé úlomky. Suché.
Krok 3
Citrón dobre umyte špongiou, pretože citrusové plody sa často predávajú ošetrené špeciálnymi látkami na dlhodobé skladovanie. Osušte, nastrúhajte kôru na jemnom strúhadle, vytlačte šťavu.
Krok 4
Polovičky marhúľ, cukor, jadrá a citrónovú kôru vložte do hrnca s hrubým dnom. Dôkladne premiešajte a nechajte 30 minút pri izbovej teplote. Miešajte každých 10 minút.
Krok 5
Panvicu s obsahom položte na oheň a za stáleho miešania priveďte do varu. Prilejte citrónovú šťavu a džem varte na miernom ohni 20 minút, občas jemne premiešajte a dávajte pozor, aby sa z marhúľ nestala kaša. Pomocou lyžice odstráňte z povrchu všetku penu.
Krok 6
Nechajte džem v panvici 1 hodinu, potom znova priveďte do varu, nalejte do sterilizovaných pohárov a uzavrite viečkami. Poháre otočte na viečka, zakryte niečím teplým a nechajte jeden deň vychladnúť pri izbovej teplote. Džem skladujeme na chladnom mieste.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Marhuľový džem s kôstkami a citrónom sa nemusí pripravovať s celými jadierkami a kúskami ovocia. Môže existovať táto možnosť – marhuľová dužina spolu s olúpanými jadrami a citrónom prechádzajú cez mlynček na mäso, potom sa zakryjú cukrom a potom sa uvaria podľa receptu.
MIMOchodom
Kôra z celého citróna v tomto recepte dáva veľmi aktívnu a jasnú chuť. Ak chcete, aby bol džem menej citrusový, použite kôru z polovice citróna.