Marhuľový džem s mandľami
K receptu
Recept na Kráľovský alebo cársky džem z marhúľ s kôstkami je známy po celom svete, no málokto vie, že pôvodne sa pripravoval inak – nie s kôstkami, ale s celými mandľami. A táto chuť sa nedá s ničím porovnať! Mimochodom, jeho príprava je oveľa jednoduchšia ako kráľovská verzia. Pre estetiku, samozrejme, môžete zachovať tvar marhúľ tak, že každú jednu naplníte mandľami, aby sa plody v čírom sirupe len leskli, no najlepšie chutí tento džem mierne povarený s celými orechmi.
zložitosť: ľahko Kalórie: 340,30 kcal/porcia Porcie: 10 varenie: 4 hodiny Použité: 3,02 g/5,04 g/69,77DezertPrázdneINGREDIENCIE NA 10 PORCIÍ1 kg marhúľ 600 g cukru 100 g mandlí 50-60 ml pitnej vody (v prípade potreby) Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Mandle namočte do vriacej vody na 10-15 minút. Vypustite vodu a ošúpte ich, ľahko sa odlepia aj pri miernom stlačení orecha. Opláchnite a vysušte.
Krok 2
Marhule roztrieďte, odstráňte všetky otlačené alebo pokazené, dôkladne opláchnite studenou vodou a osušte. Rozdeľte na polovice a odstráňte semienka.
Krok 3
V hrnci s hrubým dnom zmiešajte marhule, mandle a cukor. Dôkladne, ale jemne premiešame. Nechajte pri izbovej teplote 15-20 minút, aby marhule pustili šťavu.
Krok 4
Panvicu položte na oheň a za občasného miešania varte, kým nezovrie. Ak vytečie málo sirupu, pridajte trochu vody. Po uvarení varíme na miernom ohni 20 minút, vypneme oheň a necháme 2 hodiny lúhovať.
Krok 5
Položte panvicu na oheň, priveďte džem do varu a vypnite oheň. Nalejte do sterilizovaných pohárov a uzavrite viečkami. Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote, skladujte na chladnom mieste.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Tento marhuľový džem s mandľami sa dá pripraviť aj podľa kráľovského receptu. Jadrá len nahraďte orechmi a samotné plody nechajte celé a snažte sa z nich opatrne odstrániť semená.
MIMOchodom
Marhuľový džem sa niekedy pripravuje s inými orechmi, napríklad s vlašskými orechmi. Hodia sa k chuti sladkej medovej marhule. Získate vynikajúcu pochúťku k čaju alebo výbornú náplň do palaciniek.