K receptu
Chutné mini-burgery sú ideálne na bufetový stôl. Jemná domáca žemľa z bohatého kysnutého cesta, hutná mäsová karbonátka a ďalšie klasické ingrediencie v tradičnom zostavení okamžite vyvolajú chuť do jedla. Domáce miniburgre sa na bufetovom stole stanú virálnymi. Ale nebudeme si klamať: budete sa s nimi musieť poriadne pohrať. Najprv s malými buchtami, potom so všetkým ostatným. Podľa nášho receptu by mali žemle vážiť asi 30 gramov. Veľkosť závisí od kvality surovín, vykysnutia cesta a vlastností rúry. Ale v dobrej situácii budú mať buchty priemer 5–6 cm, preto by ste mali zvoliť iné prísady pre túto veľkosť. To platí najmä pre kotlety a paradajky. S paradajkami je to jednoduché – vezmite si malé, husté ovocie s priemerom 5 cm, mimochodom, podlhovasté krémové paradajky je ľahšie nakrájať na tenké plátky. S mletým mäsom je to ťažšie predvídať. Kotlety sa môžu uvariť nepredvídateľne. Zo 600 g surového mletého mäsa získate 16 hotových rezňov s hmotnosťou asi 25 g. Vezmite kvalitné mleté mäso, nie veľmi mastné, ale ani úplne chudé. Množstvá všetkých ingrediencií na náplň sú približné. Budete sa riadiť okolnosťami. Vo všeobecnosti choďte na to – a všetko bude fungovať. S krásnymi, úhľadnými miniburgermi môžete mať bufet s kolegami alebo narodeniny detí!
zložitosť: ťažké Kalórie: 277,17 kcal/porcia Porcie: 16 varenie: 2 hodiny 30 minút Pridať. čas: 1 hodina 30 minút Použité: 9,30 g/18,25 g/19,43VečeraVečeraObčerstveniePárty, bufetnarodeninyDovolenka detíINGREDIENCIE NA 16 PORCIÍNa buchty:Prémiová pšeničná múka 350 gMlieko 130 mlVoda 60 mlVajcia C2 2 ks.Maslo 30 gInstantné droždie 6 gCukor 15 gSoľ 7 gRastlinný olej 1 polievková lyžica.sezam 2 polievkové lyžice.Na náplň:Mleté mäso 600 gMalé paradajky 4 ks.Uhorky 200 gListy šalátu 8 ks.Tavený syr na plátky 4 ks.Majonéza 80 gKečup 40 gHorčica ochutnaťRastlinný olej 2 polievkové lyžice.Mleté čierne korenie Soľ Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Začnime buchtami. V hrnci zmiešame mlieko a vodu, zohrejeme na cca 40°C – aby nebolo príliš horúce na prsty, pridáme cukor a maslo a miešame, kým sa neroztopia.
Mini-hamburgery na bufetový stôl ()
Krok 2
Do zmesi pridajte instantné droždie a pár polievkových lyžíc múky, miešajte do hladka a nechajte cesto 10-15 minút, kým sa neobjavia bublinky.
Mini-hamburgery na bufetový stôl ()
Krok 3
Do cesta pridáme jedno vajce, soľ a zvyšnú múku, vymiesime homogénne mäkké cesto. Vložte ju do misky vymastenej rastlinným olejom, prikryte fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť 45-60 minút.
Mini-hamburgery na bufetový stôl ()
Krok 4
Vykysnuté cesto mierne utlačíme a rozdelíme na 16 rovnakých častí. To sa dá ľahko urobiť aj bez šupín – prerežte na polovicu, potom znova na polovicu atď. Každú časť zrolujte do úhľadnej elastickej gule.
Mini-hamburgery na bufetový stôl ()
Krok 5
Plech prikryte pergamenom a guľôčky cesta naň poukladajte v dostatočnej vzdialenosti od seba. Guľôčky zľahka sploštíme dlaňou, prikryjeme plastom a necháme 30–40 minút kysnúť.
Mini-hamburgery na bufetový stôl ()
Krok 6
Rúru predhrejeme na 180-190°C. Druhé vajce zmiešame s rastlinným olejom a touto zmesou potrieme silikónovou kefou budúce buchty. Posypeme sezamovými semienkami. Buchty pečieme 10-15 minút v závislosti od vašej rúry.
Mini-hamburgery na bufetový stôl ()
Krok 7
Kým buchty chladnú, urobte si rezne. Mleté mäso ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Dobre premiešame a zašľaháme mleté mäso. Rozdeľte na 16 guličiek.
Mini-hamburgery na bufetový stôl ()
Krok 8
Každú mäsovú guľku vyrovnajte na plochú placičku s hrúbkou 7 – 8 mm a o 2 cm väčším ako je priemer žemlí. Pri vyprážaní kotlety zmenšia priemer a zdvihnú sa. Je vhodné dať im požadovaný tvar a veľkosť umiestnením mletého mäsa medzi dve vrstvy filmu.
Mini-hamburgery na bufetový stôl ()
Krok 9
Prípravky na rezne vložte na 10–15 minút do chladničky a spracujte ostatné ingrediencie. Každý plátok taveného syra nakrájajte na 4 štvorce. Nakladané uhorky nakrájame priečne na tenké plátky. Zmiešajte majonézu a kečup v pohári, pridajte horčicu, ak chcete. Šalátové listy rozdeľte na 2 alebo viac častí, podľa veľkosti.
Mini-hamburgery na bufetový stôl ()
Krok 10
Každú paradajku nakrájajte priečne na plátky tak, aby ste zo stredu dostali 4 rovnomerné kolieska s hrúbkou 5–6 mm. Je vhodné to urobiť takto: paradajku najprv rozrežte priečne na polovicu a potom z každej polovice nakrájajte dva rovnomerné plátky. Zužujúci sa hrot paradajky a vrch so stopkou si odložte na iné účely.
Mini-hamburgery na bufetový stôl ()
Krok 11
Smažte kotlety v malom množstve rastlinného oleja na oboch stranách – 2-2,5 minúty na každej strane. Preložíme ich na horúcu platňu a navrch položíme štvorček smotanového syra.
Mini-hamburgery na bufetový stôl ()
Krok 12
Zbierajte hamburgery. Každú buchtu prekrojíme na polovicu. Spodnú polovicu namažte majonézou a kečupovou omáčkou. Položte naň kúsok šalátu – môžete ho zrolovať dvakrát alebo trikrát. Na šalát – plátok paradajky, potom kotleta so syrom. Rez vrchnej polovice žemle potrieme omáčkou, položíme na ňu pár plátkov nakladanej uhorky a položíme na spodnú konštrukciu.
Mini-hamburgery na bufetový stôl ()
Krok 13
Zaistite hamburgery špeciálnymi špízami a umiestnite ich do škatule alebo nádoby, ak ich budete brať do bufetu. Ak máte doma bufet, položte hamburgery na tanier a ihneď podávajte.
Mini-hamburgery na bufetový stôl ()
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Aby sa mäkké žemle na miniburgery nerozmočili od omáčky a iných mokrých ingrediencií, odporúča sa odrezané strany žemlí pred zložením opiecť na suchej panvici, aspoň spodné polovice. Toto je obzvlášť dôležité, ak je potrebné doručiť hamburgery do bufetu.
MIMOchodom
Do burgerovej plnky môžete pridať kolieska vopred nakladanej cibule, ale s plnkou to nepreháňajte. Miniburgery už budú dosť vysoké, takže sa do nich nesnažte napchať všetko, čo sa dá.