Mrazený jahodový džem
K receptu
Recept na džem z mrazených jahôd vám pomôže, ak ste zmeškali sezónu čerstvých bobúľ, ale naozaj si ich chcete takto pripraviť. Alebo zrazu v zime, keď zásoba téglikov s touto pochúťkou vyschla, vás úplne uchváti predstava zjesť ju „tu a teraz“. Tak potom ideme do obchodu, kúpime mrazené jahody a urobíme z nich päťminútový džem podľa tohto receptu. Ukazuje sa to jednoducho magicky! Mimochodom, hoci recept používa mrazené jahody, bobule dobre držia svoj tvar, pretože ich začneme variť skôr, ako sa úplne rozmrazia. Tymián dodá chuti osobitnú bohatosť a vôni originálne korenisté tóny.
zložitosť: priemer Kalórie: 430,58 kcal/porcia Porcie: 1 varenie: 30 min Použité: 0,73 g/0,40 g/105,20PrázdneVegetariánstvo: PrísneVegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 1 PORCIUmrazené jahody – 1 kg cukru – 1 kg tymiánu – 1 vetvička šťavy 1/2 citróna Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte si všetky ingrediencie na džem. Mrazené jahody vložte do cedníka a opláchnite studenou vodou. Vložte do smaltovanej panvice (umývadla) a pridajte cukor.
Krok 2
Jahody a cukor nechajte 30 minút pri izbovej teplote. Bobule by mali pustiť šťavu. Cukor sa začne topiť a vytvorí sa sirup. Položte panvicu s jahodami na sporák.
Krok 3
Zapnite mierny oheň pod panvicou s jahodami. K pocukrovaným bobuľkám pridajte vetvičku tymiánu. Jahody v sirupe priveďte do varu. Zvýšte teplo na stredné. Varte 5 minút, miešajte bobule a pravidelne odstraňujte penu.
Krok 4
Do jahodového džemu nalejte citrónovú šťavu. Varte ďalšiu minútu. Jahodový džem stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť pri izbovej teplote. Odstráňte vetvičku tymiánu.
Krok 5
Pripravte si sklenené poháre a plastové viečka na džem. Dôkladne umyte, potom sterilizujte akýmkoľvek vhodným spôsobom a osušte. Vložte džem do pohárov a prikryte plastovými viečkami. Uchovávajte v chladničke.
UŽITOČNÉ RADY
Mrazený jahodový džem môžeme podávať s chrumkavým toastom na raňajky a môžeme ho pridať aj do dezertov, omáčok a krémov do cukrárskych výrobkov (koláče, pečivo, rožky).
MIMOchodom
Tento mrazený jahodový džem sa nedá dlho skladovať, pretože bobule sa v sirupe veľmi dlho nevaria. Preto ho odporúčame uchovávať v chladničke a zjesť čo najskôr. S poslednou úlohou nebudú žiadne problémy, pretože päťminútový džem má nezvyčajne sviežu chuť a závratnú vôňu.