K receptu
Tradičné gruzínske jedlo ojakhuri znamená „rodina“. Na veľkých sviatkoch sa často podáva dusené mäso so zemiakmi (tieto ingrediencie sa pre recept odoberajú v rovnakých častiach), paradajkami, cibuľou a cesnakom. Toto jedlo je výdatné a pripravuje sa úplne jednoducho, najčastejšie na jednej panvici, ako v našom recepte. Všetky ingrediencie môžete pripraviť nielen na sporáku, ale aj v rúre predhriatej na 180 stupňov a preniesť obsah panvice do žiaruvzdornej formy.
zložitosť: ľahko Kalórie: 758,85 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 1 hodina Použité: 48,83 g/42,29 g/40,23VečeraVečeraHlavný chodINGREDIENCIE NA 4 PORCIEBravčová buničina 800 gZemiakový 800 gCherry paradajka 200 gČervená cibuľa 2 ks.Cesnak 3 klinčekyCilantro 4 pobočkyRafinovaný rastlinný olej 6 polievkových lyžíc.stolový ocot 9% 1 lyžičkaKorenie 4 koreniny 1 lyžičkaSoľ ochutnaťMleté čierne korenie ochutnať Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Ošúpané zemiaky nakrájame na veľké kúsky. Vo veľkej panvici zohrejte 3 polievkové lyžice. l. rastlinný olej a smažte zemiaky na stredne vysokej teplote, kým nie sú chrumkavé, 10 minút. Ku koncu varenia osolíme, jemne premiešame a preložíme do misky.
Krok 2
Bravčové mäso osušte papierovými utierkami a nakrájajte na 1,5–2 cm kocky, pridajte zvyšný rastlinný olej a pridajte mäso. Osolíme, okoreníme čiernym korením, premiešame a smažíme do zlatista, 10 minút.
Krok 3
Nakrájajte 1 cibuľu na polovice koliesok, nakrájajte cesnak. Pridajte zeleninu do panvice s mäsom, znížte teplotu na strednú úroveň a varte ďalších 5 minút. Zemiaky vrátime do panvice, okoreníme a zalejeme 100 ml horúcej vody.
Krok 4
Panvicu prikryte pokrievkou a znížte teplotu na minimum. Varte ojakhuri, kým mäso nie je mäkké, ďalších 20 minút. V prípade potreby pridajte do panvice ešte trochu vody. Pridajte cherry paradajky a varte ďalších 5 minút.
Krok 5
Zvyšnú cibuľu nakrájajte na kolieska a vložte do malej misky. Nalejte ocot a nechajte cibuľu marinovať 5-10 minút. Ojakhuri položte na taniere, posypte lístkami koriandra, pridajte nakladanú cibuľu a ihneď podávajte.
UŽITOČNÉ RADY
Čas varenia môžete skrátiť, ak namiesto vyprážania na panvici v prvom kroku pečiete zemiaky v rúre do zlatohneda, potom môžete mäso na panvici ihneď opražiť a potom do nej pridať pečené zemiaky.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ojakhuri sa dá pripraviť nielen z bravčového, ale aj z teľacieho mäsa. Na ojakhuri si vyberte mäso zo stehna, je najjemnejšie, bez extra žiliek a filmov.
MIMOchodom
Na 100 g: bielkoviny 10,46 g (13,08 % dennej hodnoty) • tuky 6,74 g (7,49 %) • sacharidy 9,75 g (5,80 %) • kcal 141,69 (7,87 %) • sodík 350,96 mg (24,20 %) • cukor celkom 1,11 g 2,22 %) • EFA 1,11 g (5,55 %) • vláknina 1,25 g (4,17 %)