K receptu
Turecké plnené baklažány sú ďalším skvelým receptom, ktorý môžete pridať do zbierky „malých modrých“ jedál. V Turecku je baklažán kráľom zeleniny. Sú vyprážané, solené, sušené, fermentované, plnené. Počas sezóny, keď idete na večeru do ktoréhokoľvek tureckého domova, pravdepodobne nájdete na stole aspoň jedno jedlo z baklažánu. A s najväčšou pravdepodobnosťou to budú plnené baklažány. Vo výdatnej verzii sa najčastejšie plnia hovädzím mäsom pomletým na mäsovom mlynčeku, no odporúčame plniť „sudy“ nadrobno nakrájaným jahňacím mäsom. Mleté mleté mäso obsahuje väčšie kusy mäsa ako bežné mleté mäso, čo dáva jedlu zaujímavú štruktúru a robí ho viac „mäsitým“.
zložitosť: priemer Kalórie: 447,51 kcal/porcia Porcie: 4 varenie: 1 hodina 15 minút Pridať. čas: 1 hodina Použité: 29,51 g/24,98 g/26,35RúraPečenieVečeraVečeraHlavný chodINGREDIENCIE NA 4 PORCIEveľké baklažány 5 ks.jahňacia dužina 600 gzelená paprika 3 ks.cherry paradajky 200 gzelená feferónka 1 kusstredné žiarovky 2 ks.citrónová šťava 1 kuskoriander a mäta na servírovanie mletý kmín 1 lyžičkasumach 1 lyžičkaolivový olej čerstvo mleté čierne korenie soľ Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Mäso nakrájajte na malé kocky (so stranou 8–9 mm). Vložíme do misy, posypeme soľou, korením a dochutíme rascou a sumakom. Pokvapkáme citrónovou šťavou. Jednu cibuľu ošúpeme a nastrúhame alebo roztlačíme v mixéri. Pridajte k mäsu a dobre premiešajte. Nechajte marinovať 1 hodinu.
Krok 2
Z baklažánov odrežte konce a škrabkou na zeleninu odstráňte časť šupky na pásiky. Baklažány rozrežte priečne na polovicu a vydlabte časť dužiny, aby ste vytvorili pomerne veľké „sudy“. Zvnútra ich osolíme a necháme 15 minút odstáť.
Krok 3
Dužinu baklažánu nakrájame na kocky. Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme nasekaný baklažán. Opečte do zlatista, pridajte trochu soli.
Krok 4
Odstráňte semená a blany z pálivej a sladkej papriky. Sladkú papriku nakrájame na štvorce so stranou 1 cm, feferónky na tenké prúžky. Paradajky nakrájame na kolieska.
Krok 5
Baklažánové „sudy“ opláchnite studenou vodou a osušte. Mäso vytlačíme z marinády a zmiešame s opraženou dužinou baklažánu, paradajkami a paprikou. Náplň osolíme a okoreníme, pridáme 2 polievkové lyžice. l. olivový olej.
Krok 6
Baklažány naplníme plnkou a uložíme do pekáča vystlaného pergamenom. Panvicu prikryte fóliou. Baklažány vložíme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 40 minút. Potom odstráňte fóliu a varte ďalších 20 minút. Pred podávaním posypte nadrobno nasekaným koriandrom a mätou.
MIMOchodom
Baklažány plnené tureckým mletým mäsom sú úplne samostatným jedlom, ale hodia sa aj k rôznym prílohám. Môžeme ich podávať napríklad s nadýchanou ryžou alebo kuskusom – zrnká nasajú šťavu a chuť plneného baklažánu.
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Turecké plnené baklažány v rúre je možné piecť nielen ako „sudy“, ale aj ako „lodky“, pričom ich rozrežeme skôr pozdĺžne ako naprieč. V každom prípade buďte opatrní pri vykrajovaní dužiny: na stenách nechajte aspoň 1 cm, aby baklažány nezmäkli a dobre držali tvar.