PP-okroshka: dve zaujímavé verzie obľúbenej letnej polievky, vyberte si tú, ktorá sa vám najviac páči

PP-okroshka: dve zaujímavé verzie obľúbenej letnej polievky, vyberte si tú, ktorá sa vám najviac páči

PP-okroshka: dve zaujímavé verzie obľúbenej letnej polievky, vyberte si tú, ktorá sa vám najviac páči

Keď už hovoríme o okroshke, je dosť ťažké nájsť vzorec „okroshka-PP“. Je nepravdepodobné, že sa nájdu odvážni odborníci na výživu, ktorí sú pripravení vyhlásiť kombináciu kvasu (alebo dokonca kefíru) s mäsom, zeleninou, vajcami, bylinkami a kyslou smotanou za správnu výživu. Ak však chcete minimalizovať riziká, som pripravený ponúknuť vám 2 zásadne nové prístupy. Len sa nezapájajte do diskusie o týchto receptoch na internete, dokonca ani pre obyčajnú okroshku sú prívrženci opačnej viery pripravení roztrhať súpera na tisíc malých kúskov a namočiť ich do kvasu. Alebo v kefíre.

Okroshka zdravého človeka

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Prístup jeden: okroshka PP sacharidov
  • Prístup dva: PP proteín okroshka

Prístup jeden: sacharid okroshka PP

Vhodné pre milovníkov okroshky s kvasom. Čo je súčasťou tradičnej okroshky? Klobása-mäso, vajcia, zemiaky, cibuľka, uhorky, reďkovky a kyslá smotana na servírovanie. Z tohto zoznamu odstraňujeme všetky živočíšne produkty – a zostáva len zelenina. Od nich uspejete! Hlavnou vecou nie je dať príliš veľa zemiakov v porovnaní s objemom uhoriek a reďkoviek. Je lepšie, ak je všetko rovnaké.

Pokiaľ ide o zelenú cibuľku, aby nebola príliš horúca, je potrebné ju nakrájať, osoliť hrubou soľou a trochu rozdrviť paličkou alebo drevenou vareškou. Cibuľa pustí šťavu a to by ste si nemali nechať ujsť: je to vynikajúce! To znamená, že najlepšie je trieť si ruky v hrnci alebo mise, kde budete okroshku miešať.

Pre okroshku vyberte nesladený kvas, do ktorého môžete pridať strúhaný chren alebo horčicu
Pre okroshku vyberte nesladený kvas, do ktorého môžete pridať strúhaný chren alebo horčicu

Aby bola okroshka chutnejšia, budete musieť do kvasu pridať koncentrovaný zemiakový vývar – jeden zemiak môžete doslova nastrúhať a variť pol hodiny v 500 ml mierne osolenej vody. Potom ochlaďte, preceďte a vývar veľmi ochlaďte. A zmiešame s kvasom v pomere 1:2. Časť zemiakového vývaru by sa mala naliať do panvice / misy ihneď po roztlačení zelenej cibule so soľou – potom sa cibuľová šťava rovnomerne rozloží v okroshke.

Zmysel má aj uhorky a reďkovky nakrájať na kocky, premiešať, posoliť a nechať postáť – nech začnú produkovať šťavu, je to dobré aj pre našu sacharidovú okroshku a má dodatočnú arómu.

Kvas voľte čo najviac nesladený. Ak ste fanúšikom pikantnej okroshky, pridajte do kvasu trochu strúhaného chrenu alebo lahodnej horčice.

A určite nechajte okroshku odležať v chladničke aspoň hodinu!

Mimochodom, nech si pripravíte akúkoľvek okrošku so zemiakmi, vrelo odporúčam ju ošúpať, nakrájať na kocky potrebnej veľkosti (cca 1,5 cm) a v takejto forme uvariť v malom množstve osolenej vody s nízkou teplotou varu . Varí sa maximálne 7–11 minút (v závislosti od odrody po 7 minútach začnite ochutnávať). Ak ju neprevaríte, vyzerá v okroshke veľmi krásne, nedrobí sa ako uvarená celá a ľahšie sa krája surové.

Prístup dva: proteín okroshka PP

Toto je možnosť pre priaznivcov „bielej“ okroshky, medzi ktoré patrím aj ja. A táto okroshka je v mladosti oveľa viac podobná sebe.

Pripomeňme si zoznam ingrediencií: klobása-mäso, vajcia, zemiaky, zelená cibuľa, uhorky, reďkovky. Zemiaky samozrejme odstránime. Zelené cibuľky necháme v obvyklom objeme – hodia sa k proteínovým produktom. Ale aj uhorky a reďkovky! Ibaže by ich nemalo byť priveľa.

V „proteínovej“ PP okroshke použite namiesto klobásy pečené kuracie stehná alebo prsia
V „proteínovej“ PP okroshke použite namiesto klobásy pečené kuracie stehná alebo prsia

No, klobásu do našej zdravej budúcnosti neberieme. Namiesto toho použijeme pečené kuracie stehná. Alebo kuracie prsia. Ak sú prsia, uvarte ich nasledovne: do veľkého hrnca nalejte 3–3,5 litra vody (to je dôležité, potrebujete veľké množstvo vody!), vložte nahrubo nakrájanú cibuľu, pár stoniek zeleru, lyžicu zrniek korenia a soli. Privedieme do varu a varíme 15 minút, aby zelenina a koreniny uvoľnili vôňu. Teraz vložte kuracie filé do vývaru, všetko priveďte späť do varu a varte presne 1 minútu, ak sú filé malé, a nie viac ako 3 minúty, ak sú veľké. Zatvorte panvicu, vypnite oheň, položte uterák na veko a zabudnite na kura na pol hodiny (alebo možno pár hodín). A potom si spomeňte a vyberte to z panvice. Toto bude najcitlivejšie prsia vo vašom živote. A zároveň úplne pripravený. Ostáva už len nakrájať na úhľadné kocky.

Vyššie uvedené tipy týkajúce sa uhoriek s reďkovkami, ako aj zelenej cibule, sú plne použiteľné pre proteínovú okroshku. Iba vy môžete mlieť zelenú cibuľu nielen soľou, ale aj varenými žĺtkami. To znamená, že máte povedzme 5 vajec na okroshku. 3 z nich a 2 veveričky nakrájate na okroshku ako obvykle. A dva zvyšné žĺtky rozdrvte spolu so zelenou cibuľkou a potom zalejte malým množstvom kefíru, aby absorboval cibuľovú šťavu a rozpustil žĺtkovú pastu.

Mimochodom, kefír (alebo iný fermentovaný mliečny výrobok, ktorý používate – matsoni, katyk, ayran) sa dá trochu zriediť rovnakým odvarom, neodvážil by som sa to nazvať vývarom, v ktorom sa varili kuracie prsia. Slepacej chuti v ňom veľa nebolo, ale zelenina a paprika urobili svoje.

Ak si všimnete chybu alebo nepresnosť, dajte nám vedieť. #správna výživa #zdravý životný štýl #okroshka #zdravé jedláSÚVISIACE MATERIÁLYKOMENTÁREPridať komentár Ešte viac receptov a chutných nápadov na našich sociálnych sieťach

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik