Rebarborový džem s pomarančom
K receptu
Rebarborový džem s pomarančom je pokrmom pre skutočných gurmánov, pretože k jemnej vôni rebarbory dodáva žiarivé citrusové tóny, vďaka ktorým džem získava rafinovanú a jemnú chuť. Recept na džem je veľmi jednoduchý a jeho príprava od vás nevyžaduje veľa úsilia. Jediné, čo stojí za pozornosť, je to, že rebarbora je na rozdiel od pomarančov sezónnym produktom, je dôležité ju nevynechať. A ak si koncom mája – začiatkom júna pripravíte džem podľa tohto receptu, príjemnú zásobu na zimu máte zaručenú! Hlavné je, aby to zostalo neporušené, verte mi, toto bude najťažšie! Ak je džem správne pripravený a zabalený v sterilných pohároch so vzduchotesným uzáverom, môžete ho dlho skladovať v bežnej kuchynskej skrinke, ale ak môžete, uchovávajte ho v chladničke.
zložitosť: ľahko Kalórie: 212,70 kcal/porcia Porcie: 20 varenie: 25 min Pridať. čas: 5 hodín Použité: 0,53 g/0,09 g/52,72DezertPrázdneINGREDIENCIE NA 20 PORCIÍrebarbora – 1 kg pomaranče – 2 ks cukor – 1 kg Tabuľka váh a mier RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pomaranče dôkladne umyte tvrdou kefou v horúcej vode. Pomocou jemného strúhadla odoberte 1 polievkovú lyžičku. l. kôra. Pomaranče ošúpeme. Ostrým nožom vykrojíme z plátkov dužinu, pričom v ceste odstránime semienka. Pomaranče držte nad malou miskou, aby zachytili šťavu.
Krok 2
Umyte a osušte stopky rebarbory. Pomocou malého noža odstráňte kožu. Odstráňte kožu od hornej alebo spodnej časti stonky, na tom nezáleží. Rebarboru nakrájajte na 0,7-1 cm kúsky a vložte do veľkého hrnca.
Krok 3
Nalejte cukor do panvice, pridajte pomarančovú kôru, jemne premiešajte a nechajte 2 hodiny. Počas tejto doby dá rebarbora šťavu. Pridáme pomaranče a zalejeme nazbieranou pomarančovou šťavou.
Krok 4
Položte panvicu na oheň a priveďte do varu na vysokej teplote. Znížte teplotu na stredné a opatrne odstráňte penu. Na tento účel je vhodné použiť malú štrbinovú lyžicu alebo sitko.
Krok 5
Džem varte 3 minúty, odstráňte z tepla a nechajte 3 hodiny vychladnúť. Vráťte panvicu na oheň a znova priveďte do varu. Varte 15 minút, niekoľkokrát jemne premiešajte drevenou vareškou.
Krok 6
Vložte džem do pripravených pohárov a pevne uzavrite. Nechajte vychladnúť a otočte poháre na viečka. Robí sa to tak, aby sa kondenzát vytvorený na viečkach nedostal do džemu – môže to spôsobiť jeho pokazenie.
UŽITOČNÉ RADY
V recepte môžete vykonávať vlastné zmeny a doplnky. Nahraďte jeden pomaranč veľkým citrónom, alebo urobte džem len z citrónov. Do džemu pridáme nastrúhaný zázvor – na 1 kg rebarbory budete potrebovať 2 – 3 polievkové lyžice. l. Okrem toho banány dodávajú džemu veľmi zaujímavú chuť – vezmite 2-3 nezrelé banány, ošúpte, nakrájajte na kolieska a pridajte v druhej fáze varenia.
MIMOchodom
Rebarboru môžete začať rezať od okamihu, keď jej stonky narastú na 30 cm. V strednom pásme sa toto obdobie zvyčajne vyskytuje koncom mája. Každé 2 týždne sa stonky znovu režú a zber pokračuje približne do druhej dekády júna. V tomto čase dosahuje rebarbora svoju maximálnu šťavnatosť a štruktúra stopiek je stále jemná. Do polovice júla sa v stonkách rebarbory nahromadí veľké množstvo kyseliny šťaveľovej, stanú sa tvrdými, a preto strácajú svoju atraktívnosť pre varenie.