Rýchla večera: rýchle šaláty

Rýchla večera: rýchle šaláty

Rýchla večera: rýchle šaláty

Ako rýchlo a jednoducho uvariť večeru? Šalát je ideálna voľba! Ľahké alebo výdatné – je to na vás. V našom výbere nájdete 10 šalátových receptov, ktorých príprava vám nezaberie viac ako 20 minút.

Rýchla večera: rýchle šaláty

O čom budeme hovoriť v článku:

  • Caprese šalát
  • Šalát s mrkvou, cesnakom a majonézou
  • Krabí šalát s havajskou zmesou
  • Šalát z údeného pstruha s jablkom a syrom
  • Šalát so šunkou a syrom
  • Šalát s údeninami
  • Grécky šalát s avokádom
  • Šalát „Pastel“
  • Šalát s fazuľou a kórejskou mrkvou

Caprese šalát

Šalát Caprese sa zrodil na ostrove Capri veľmi dávno – asi pred 250 rokmi. Teraz je to jedno z najznámejších a najobľúbenejších jedál ľahkej stredomorskej kuchyne. Príprava je jednoduchá – stačí nasekať paradajky a mozzarellu a pokvapkať dresingom. Odporúčame mierne zmeniť formu prezentácie a rozložiť ju nie lineárne, ale vo forme svetlej pyramídy.

Caprese šalát
Caprese šalát

10 minút

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

  • paradajky – 2-3 ks.
  • mozzarella – 150 g
  • čerstvá bazalka – 2-3 vetvičky
  • olivový olej – 3 lyžice. l.
  • balzamikový ocot – 1 polievková lyžica. l.
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Paradajky nakrájame na tenké plátky. Odstráňte mozzarellu z nálevu a nakrájajte ako paradajky. Oddeľte listy bazalky od stoniek.

2. Na rovnú dosku poukladáme striedavo na seba plátky paradajok, plátky mozzarelly a lístky bazalky. Dochutíme soľou, korením, pokvapkáme olivovým olejom a balzamikovou redukciou a ihneď podávame.

MIMOchodom

Bufetovou verziou podávania šalátu je mini mozzarella s cherry paradajkami a lístkom bazalky na špíze. Môžete k nim pridať aj olivy alebo olivy.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Tanier určite ozdobte kvapkami balzamika alebo ním nakreslite abstrakciu. Umelecký vzhľad má veľký vplyv na chuť do jedla!

Klasický šalát Niçoise s tuniakom

Klasické Niçoise s tuniakom má vynikajúcu chuť. Vďaka vysokému obsahu „správnych“ uhľohydrátov je toto jedlo veľmi sýte, ale nie ťažké, takže sa dá pripraviť aj na večeru.

Klasický Niçoise šalát s tuniakom
Klasický Niçoise šalát s tuniakom

15 minút

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

  • zemiaky – 2 ks.
  • konzervované biele fazule – 400 g
  • zelené fazuľky – 200 g
  • konzervovaný tuniak – 350 – 400 g
  • Cherry paradajky – 8 ks.
  • olivy bez kôstky – 100 g
  • šalát – 2 hlavy
  • vajcia – 2 ks.
  • soľ

Na tankovanie:

  • cesnak – 1 strúčik
  • olivový olej – 4 lyžice.
  • cukor – 1 lyžička.
  • zrnitá horčica – 2 lyžičky.
  • vínny ocot – 2 lyžice. l.

1. Cesnak ošúpeme, nasekáme, v miske zmiešame s horčicou, cukrom, octom a olivovým olejom. Dochutíme soľou a korením. Prikryte a nechajte 15 minút postáť.

2. Zemiaky na šalát umyjeme a uvaríme v šupke domäkka. Vajíčka uvaríme na tvrdo.

3. Umyte zelené fazuľky, vložte do cedníka a vložte do vriacej vody na 6 minút, potom ihneď preneste do misky s ľadovou vodou a ochlaďte; Scedíme v cedníku. Bielu fazuľu vložte do cedníka a nechajte tekutinu odtiecť. Olivy nakrájajte na krúžky.

4. Konzervovaného tuniaka položíme na tanier, pričom tekutinu opatrne vytlačíme. Vidličkou rozdeľte na veľké kusy. Ochlaďte a ošúpte vajcia.

5. Šalát oddeľte na listy, umyte a dobre osušte, rozložte ho na papierové utierky. Dno veľkého taniera alebo šalátovej misy vysteľte listami šalátu. Posypte 2 polievkové lyžice. l. náplne.

6. Zemiaky a vajcia nakrájajte na veľké plátky. Cherry paradajky umyjeme, dobre osušíme a nakrájame na polovice. Po okrajoch taniera alebo šalátovej misy položte zemiaky, vajcia a paradajky.

7. Bielu a zelenú fazuľku prihoďte k olivám a položte do stredu taniera s ostatnými ingredienciami šalátu. Na vrch poukladáme kúsky tuniaka z konzervy. Vrch s dresingom.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Cherry paradajky v klasickom šaláte Nicoise možno nahradiť obyčajnými malými. Perfektné sú napríklad slivkové alebo koktejlové.

MIMOchodom

Ak máte čas a príležitosť, pripravte si tuniaka na šalát Niçoise sami. Najlepšie je jednoducho upiecť v alobale alebo rýchlo opražiť na olivovom oleji.

Šalát s mrkvou, cesnakom a majonézou

Tento šalát je veľmi jednoduchý na prípravu, suroviny sú cenovo dostupné, no zároveň chutný a aromatický. Vyberte si šťavnatú a sladkú mrkvu: vytvorí pekný kontrast s majonézou a cesnakom. Ideálne je stredné alebo jemné strúhadlo. V druhom prípade po zmiešaní mrkvy s cesnakom a majonézou získate výbornú nátierku na hrianky.

Šalát s mrkvou, cesnakom a majonézou
Šalát s mrkvou, cesnakom a majonézou

10 minút

2 porcie

Na prípravu potrebujete:

  • mrkva – 400 g
  • cesnak – 2 strúčiky
  • majonéza – 80 g
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • soľ

1. Pripravíme si suroviny na šalát. Mrkvu ošúpeme a odrežeme konce. Opláchnite a nastrúhajte pomocou stredného strúhadla do misy.

2. Mrkvu jemne osolíme a premiešame. Nechajte 5 minút pôsobiť, aby sa vytvorila šťava. Ošúpte strúčiky cesnaku. Prejdite cez lis a pridajte do misky s nastrúhanou mrkvou.

3. Nastrúhanú mrkvu opeprite cesnakom. Pridajte majonézu, premiešajte. Preložíme do šalátovej misy a ihneď podávame.

MIMOchodom

Namiesto majonézy v tomto šaláte môžete použiť prírodný jogurt alebo kyslou smotanou akéhokoľvek obsahu tuku.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Mrkva s cesnakom a majonézou môže byť doplnená nasekanými vlašskými orechmi. Aby to bolo ešte chutnejšie, opečte ich najskôr na suchej panvici, kým sa nerozvonia.

Krabí šalát s havajskou zmesou

Krabí šalát s havajskou zmesou je vydarenou a originálnou interpretáciou obľúbeného šalátu s krabími tyčinkami. Na jeho prípravu budete potrebovať minimum ďalších prísad, pretože havajská zmes už obsahuje všetko, čo potrebujete! Okrem toho sa váš šalát bude priaznivo líšiť od štandardnej verzie – do bežnej sady produktov sa pridajú hrášok a kocky sladkej papriky. Havajskú zmes môžete jednoducho uvariť alebo ako v našom recepte opražiť na olivovom oleji – chuť zeleniny bude jasnejšia.

Krabí šalát s havajskou zmesou
Krabí šalát s havajskou zmesou

20 minút

6 porcií

Na prípravu potrebujete:

  • mrazená havajská zmes – 400 g
  • krabie tyčinky – 200 g
  • nakladané uhorky – 3 ks.
  • vajcia – 2 ks.
  • majonéza – 4 lyžice. l.
  • olivový olej – 2 lyžice. l.
  • zelená cibuľa – 2 ks.
  • kôpor – 2 vetvičky
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • soľ

1. V hlbokej panvici zohrejte olivový olej na strednom ohni. Pridáme havajskú zmes, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením (netreba ho najskôr rozmrazovať).

2. Nalejte 3-4 polievkové lyžice do panvice. l. vodou, prikryte a varte 5 minút. Odstráňte veko, zmes premiešajte a varte ďalšie 3-4 minúty.

3. Presuňte havajskú zmes do veľkej šalátovej misy a úplne vychladnite.

4. Vložte vajcia do malej naberačky a zalejte vodou. Varte na strednom ohni 10 minút. Počas tejto doby budú vajcia uvarené na tvrdo. Vajíčka sceďte a ochlaďte v studenej vode.

5. Odstráňte krabie tyčinky z baliacej fólie. Každú tyčinku rozrežte pozdĺžne na dve časti, položte na dosku a nakrájajte na kúsky s hrúbkou 3-4 mm.

6. Nakladané uhorky nakrájajte na kocky so stranou 5 mm. Vajcia ošúpeme a nakrájame na kocky rovnakej veľkosti. Kôprové listy oddeľte od hrubých stoniek a nasekajte ich nadrobno. Zelenú cibuľu nakrájame na malé kúsky.

7. Do šalátovej misy s havajskou zmesou vložte nasekané krabie tyčinky, nasekaný kôpor, nakrájané vajcia a nakladané uhorky. Pridajte majonézu, zelenú cibuľu a dôkladne premiešajte šalát.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Pomocou krabieho šalátu s havajskou zmesou môžete vytvoriť veľkolepé predjedlo na zábavu. Šalát podávajte na stole v chrumkavých tartaletkách alebo ho vložte do malých pohárov – táto možnosť je vhodná najmä pre bufetový stôl. Každú porciu ozdobte bylinkami, plátkom krabie tyčinky alebo plátkom uhorky.

MIMOchodom

Nakladané uhorky v šaláte je možné nahradiť čerstvými. Okrem toho, ak dávate prednosť jedlám s minimálnym množstvom prísad, nemusíte do šalátu pridávať vajcia. Obe možnosti majú právo na existenciu – vajcia určite zjemňujú chuť šalátu, ale zároveň sa hlavný dôraz trochu posúva.

Šalát z údeného pstruha s jablkom a syrom

Ryby z čeľade lososovitých sú vynikajúcou pochúťkou. Akékoľvek jedlo s ním získa jedinečnú ušľachtilú chuť. Šalát odporúčame pripraviť so studeným údeným pstruhom: má hutné, skôr elastické mäso s jemnou vôňou a dochuťou.

Šalát z údeného pstruha s jablkom a syrom
Šalát z údeného pstruha s jablkom a syrom

20 minút

4 porcie

Na prípravu potrebujete:

  • údený pstruh – 200 g
  • syr Adyghe – 200 g
  • zelené jablko – 1 ks.
  • malá červená cibuľa – 1 ks.
  • dubový šalát – 150 g
  • rukola – 50 g
  • citrón – 1 ks.

Na tankovanie:

  • grécky jogurt – 200 g
  • horčica – 1 polievková lyžica. l.
  • kôpor – 2 vetvičky
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Jablko a rybu nakrájame na plátky, cibuľu na tenké kolieska, citrón na plátky a syr na trojuholníky. Listy šalátu natrhajte rukami.

2. Na suchej panvici opečieme syr z oboch strán do zlatista.

3. Na dresing vyšľaháme jogurt s horčicou a nadrobno nasekaným kôprom, pridáme soľ a korenie.

4. Všetky ingrediencie šalátu položte na tanier. Pokvapkáme dresingom a ihneď podávame, ozdobené kolieskami citróna.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Ak je pre vás kombinácia ryby a jablka neobvyklá, môžete ovocie nahradiť čerstvou uhorkou. Na želanie si môžete pripraviť aj šalát s jemne nasoleným pstruhom alebo akoukoľvek inou údenou alebo solenou červenou rybou.

MIMOchodom

Studené údenie sa považuje za zdravšiu možnosť prípravy rýb ako údenie za tepla. Ryby údené za studena si zachovávajú všetky prospešné látky vrátane Omega-3 polynenasýtených kyselín.

Šalát so šunkou a syrom

Šalát so šunkou a syrom je veľmi rýchly a jednoduchý na prípravu. Toto jedlo je vhodné aj na slávnostný stôl alebo na chvíle, keď sa hostia rozhodnú prísť nečakane. 15 minút – a máte hotovo!

Šalát so šunkou a syrom
Šalát so šunkou a syrom

15 minút

6 porcií

Na prípravu potrebujete:

  • varená šunka – 300 g
  • polotvrdý syr – 300 g
  • lúpané vlašské orechy – 60 g
  • petržlen – 5 vetvičiek
  • majonéza – 200 g
  • soľ
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

1. Pripravte si všetky ingrediencie na šalát. Vložte vlašské orechy na suchú panvicu a za občasného miešania opražte na miernom ohni 2-3 minúty. Necháme vychladnúť a nasekáme veľmi nadrobno.

2. Uvarenú šunku nakrájame najskôr na tenké plátky a potom na tenké pásiky. Polotvrdý syr nastrúhame na jemnom alebo strednom strúhadle. Petržlenovú vňať umyte, dobre osušte a z veľkých konárov otrhajte listy. Nasekajte nadrobno.

3. Petržlenovú vňať zmiešame so šunkou a syrom, pridáme soľ a korenie. Šalát ochutíme majonézou. Pripravený šalát položte na taniere a posypte nasekanými orechmi.

POZNÁMKA PRE HOSTESKU

Šalát so šunkou a syrom bude vyzerať obzvlášť pôsobivo, ak ho umiestnite na taniere v porciách pomocou cukrárskych krúžkov. Dostanete mini koláčiky na občerstvenie.

MIMOchodom

Šalát so šunkou a syrom môžeme doplniť vajíčkami, nadrobno nakrájanými nakladanými uhorkami alebo zaváranou paprikou. Vyskúšajte rôzne možnosti a vyberte si tú svoju.

Šalát s údeninami

Rôzne mäsá a syry sa dajú jednoducho podávať ako rezne, ale prečo si z nich nepripraviť niečo originálne, napríklad taký pikantný šalát? Tento recept bude obzvlášť užitočný deň po…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Clanky Cirkus Lánik