K receptu
Pripravte si doma bravčovú shawarmu a vychutnajte si jej chuť v spoločnosti najbližších. A nech vás netrápi, že podľa klasických tureckých kánonov by toto mäso len ťažko mohlo byť zahrnuté do zloženia: z čisto náboženských dôvodov. Ak vám neprekážajú, určite vyskúšajte náš recept v praxi. Bravčové mäso (odporúčame použiť jemnú panenku) nakrájajte na tenké plátky, opečte, potom zmiešajte so všetkými ostatnými ingredienciami plnky, zabalte do pita chleba a vysušte na grilovacej panvici. Proces je jednoduchý a z takéhoto domáceho rýchleho občerstvenia budete mať skutočne veľkú radosť.
Kalórie: 1226,05 kcal/porcia Porcie: 2 varenie: 30 min Pridať. čas: 30 min Použité: 58,87 g/86,12 g/69,02VegetariánstvoDetské menuINGREDIENCIE NA 2 PORCIEbravčová panenka 400 gcesnak 1 klinček(y)mletá kurkuma 0,5 lyžičkymletá paprika 0,5 lyžičkymletý zázvor 0,5 lyžičkyrastlinný olej 2 polievkové lyžice.soľ, čerstvo mleté čierne korenie Na odoslanie:tenký pita chlieb 2 ks.paradajky 200 guhorky 100 gčervená cibuľa 80 gsladká paprika 80 gČínska kapusta 100 gpetržlen 2 ks.tvrdý syr 100 gmajonéza 60 gNa omáčku:paradajková omáčka 25 ghorčica 10 gcesnak 1 klinček(y)soľ, čerstvo mleté čierne korenie Tabuľka mier a váh RECEPT NA VARENIENikdy neblednúca obrazovka
Krok 1
Pripravte ingrediencie shawarma. Bravčovú panenku umyjeme a osušíme. Nakrájajte na tenké prúžky a vložte do malej misky. Ošúpeme strúčik cesnaku a pretlačíme lisom. Pridajte k mäsu.
Krok 2
Nakrájané bravčové mäso ochutíme mletou kurkumou, paprikou, zázvorom, soľou a korením podľa chuti. Miešajte a nechajte pri izbovej teplote 30 minút.
Krok 3
Vo veľkej panvici zohrejte rastlinný olej. Pridáme mäso a za občasného miešania opekáme na strednom ohni asi 10 minút. Bravčové mäso by malo byť úplne uvarené. Necháme vychladnúť.
Krok 4
Umyte uhorky na shawarmu a osušte papierovými utierkami. Odrežte konce. Ovocie nakrájame na tenké prúžky. Je dôležité, aby uhorky neboli príliš vodnaté. V opačnom prípade je lepšie vystrihnúť strednú časť so semenami.
Krok 5
Paradajky rozrežte na polovicu a odstráňte spodok stoniek. Nakrájajte na malé plátky. Červenú cibuľu a papriku nakrájame na tenké kolieska.
Krok 6
Nakrájajte pekingskú kapustu. Petržlenovú vňať umyte a dobre osušte uterákom. Otrhajte listy a potom ich nakrájajte nadrobno. Tvrdý syr nastrúhame na hrubom strúhadle.
Krok 7
Pripravte omáčku shawarma. Pretlačte cesnak cez lis do malej misky. Pridajte paradajkovú omáčku, horčicu. Soľ a korenie podľa chuti. Dôkladne premiešame.
Krok 8
Plátky tenkého pita chleba položte na pracovnú dosku. Potrieme ich výslednou omáčkou, pričom necháme voľné okraje široké asi 7 cm.
Krok 9
Plnku zo shawarmy posypte strúhaným syrom a pridajte trochu majonézy. Okraje listov lavash prehnite dovnútra a zabaľte náplň tak, aby bola celá „utesnená“. Položte grilovaciu panvicu na strednú teplotu
Krok 10
Na suchej grilovacej panvici striedavo opekajte shawarmu a bravčové mäso zo všetkých strán, kým sa na povrchu neobjavia chutné pásiky. Ihneď podávajte.
MIMOchodom
Namiesto bravčového mäsa môžete na túto shawarmu použiť aj hovädzie a najlepší je steak. Mala by byť vyprážaná na panvici na akýkoľvek stupeň pripravenosti, potom nakrájaná na prúžky a použitá podľa receptúry. Veľmi chutné!
POZNÁMKA PRE HOSTESKU
Ak sa vám nepáči nápad robiť mäso na plnku shawarma pikantnou, dochuťte panenku iba soľou a mletým korením a vylúčte všetky koreniny navrhované v recepte.